14.1 C
București
miercuri, 16 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAFIR a depăşit ţinta de absorbţie a fondurilor europene pentru agricultură şi...

AFIR a depăşit ţinta de absorbţie a fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală în 2024

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a realizat, în perioada 16 octombrie 2023 – 15 octombrie 2024, plăţi către fermieri, procesatori, antreprenori şi autorităţi publice locale în valoare totală de 505,7 de milioane de euro, depăşind ţinta de absorbţie stabilită pentru anul financiar european 2024.

Conform sursei citate, plăţile autorizate de AFIR reprezintă contribuţia Uniunii Europene şi provin din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

„Rezultatele obţinute în acest an financiar european reflectă dedicarea şi profesionalismul echipei AFIR, dar şi colaborarea strânsă cu beneficiarii noştri.

Fondurile nerambursabile autorizate de AFIR în acest interval au fost utilizate în mare parte pentru decontarea cheltuielilor realizate de fermieri pentru înfiinţarea şi modernizarea exploataţiilor agricole, instalarea tinerilor fermieri, dezvoltarea fermelor mici, a grupurilor de producători şi a cooperativelor, investiţii pentru care s-au decontat peste 251 milioane de euro.

De asemenea, am autorizat plata a 38,3 milioane de euro pentru investiţiile în procesarea produselor agricole şi pomicole realizate de procesatori şi alte 67,8 milioane de euro au mers către autorităţile publice pentru investiţii în infrastructura de bază şi de acces, dar şi pentru infrastructura de irigaţii”, a menţionat directorul general al AFIR, Dan-Florin Scarlat.

Potrivit sursei citate, valoarea plătită de AFIR în contul beneficiarilor în anul financiar european 2024 este aferentă proiectelor de investiţii, finanţate prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

„Fiecare proiect finanţat prin AFIR contribuie la creşterea competitivităţii agriculturii româneşti şi la îmbunătăţirea condiţiilor de trai în mediul rural.

Succesul nostru este, în esenţă, succesul comunităţilor rurale pe care le sprijinim. Continuăm să ne concentrăm pe sprijinirea dezvoltării durabile a agriculturii şi a mediului rural românesc”, a adăugat Scarlat.

‹ adv ›

Reprezentanţii AFIR susţin că valoarea totală a plăţilor efectuate de AFIR prin PNDR 2020 este de 11,46 miliarde de euro, până la acest moment, la care se adaugă valoarea de 229,5 milioane de euro, plăţi aferente intervenţiilor din Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Plăţile realizate au fost transferate în conturile beneficiarilor proiectelor de investiţii în agricultură şi pentru dezvoltarea satului românesc, cât şi pentru beneficiarii plăţilor directe şi compensatorii pentru măsurile de mediu şi climă, precizează sursa citată.

Vezi aici ultimele știri AFIR.

  • Citește despre ->
  • AFIR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFIR: Fermierii pot achiziționa direct utilaje prin baza de date a agenției

Fermierii, procesatorii şi antreprenorii din mediul rural, care solicită...
‹ adv ›

Tehnologia viitorului finanțată prin AFIR – proiect inovativ în pomicultură

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol,...

Alba: Peste trei milioane de euro, viraţi în conturile a zeci de tineri fermieri din zona montană

Aproape 60 de tineri fermieri din zona montană din Alba au primit în total peste trei milioane de euro,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole