Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și-a prezentat opinia științifică asupra analizei ANSES a anexei I din propunerea CE către Comisia de Mediu din Parlamentul UE.
Raportul concluzionează că literatura științifică disponibilă arată că plantele care conțin tipurile și numărul de modificări genetice conform criteriilor sugerate în propunerea Comisiei există ca urmare a mutațiilor spontane sau a mutagenezei aleatorii și, prin urmare, sunt adecvate pentru a stabili echivalența cu ameliorarea convențională.
Prin urmare, EFSA reafirmă că este justificat științific să se considere plantele NGT din categoria 1 echivalente cu plantele ameliorate convențional în ceea ce privește similitudinea modificărilor genetice și a riscurilor potențiale.
Noul raport al EFSA este în concordanță cu rapoartele anterioare EFSA și se adaugă la raportul Consiliului Superior de Sănătate din Belgia privind propunerea NGT, rapoartele ZKBS din Germania și COGEM din Olanda.
Toate cele menționate confirmă justificarea științifică a criteriilor de echivalență, cât și abordarea nediscriminatorie a reglementărilor pentru NGT-urile asemănătoare celor convenționale din propunerea CE.