Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine.
Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin Barbu, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru.
Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora.
În cadrul dialogului, fiecare participant a expus problemele pe care le întâmpină în fermele lor, plecând de la prețul laptelui la poarta fermei, dificultățile în asigurarea furajelor pentru hrana animalelor în contextul secetei cu care s-au confruntat anul acesta, accesarea de credite pentru dezvoltarea afacerilor, modalitățile de realizare a controlului de către medicii veterinari în județele din țară, precum și accesul la sistemele de irigații.
Ministrul a prezentat formele de sprijin pe care MADR le derulează pentru crescătorii de bovine, sumele prevăzute pentru acordarea de despăgubiri pentru seceta din acest an, precum și demersurile făcute pe lângă Comisia Europeană referitoare la modificarea Regulamentului pentru achiziția de material de reproducție din fonduri europene.
Totodată, ministrul Barbu a explicat că sectorul de bovine de lapte este unul prioritar pentru MADR, alături de cel pentru bovine de carne și cel suin.
Ulterior întâlnirii cu fermierii, participanții la reuniune au efectuat o vizită în ferma Afiliu, fermă care integrează producția vegetală în susținerea bovinelor de lapte, un exemplu de bună practică cu o vechime de peste 25 de ani în România.
Consiliul Laptelui a fost înființat în baza ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 343/2024, iar componența membrilor acestuia este asigurată de specialiști din cadrul MADR, precum și de crescători de bovine de lapte care dețin efective de peste 1000 capete.
La ședința de la Amaru, alături de ministru s-au aflat Dana Rebega, director general al AM PNDR, Florinel Bîrcă, director general al Agenției Naționale de Zootehnie, precum și directorii Direcției de Zootehnie din cadrul MADR, Mia Toma și Mihai Neagu.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.