Un studiu global realizat de Kynetec pentru Bayer, Farmer Voice 2024, a adus în prim-plan provocările pe care fermierii din întreaga lume le întâmpină în contextul schimbărilor climatice, digitalizării și incertitudinilor economice și politice.
75% dintre fermieri sunt afectați de schimbările climatice sau îngrijorați de acestea
Conform sondajului, trei sferturi dintre fermieri deja simt impactul schimbărilor climatice sau sunt îngrijorați de efectele acestora. Scăderea producției este o preocupare majoră pentru 71%, iar 6 din 10 fermieri au raportat pierderi semnificative de venit cauzate de fenomene meteo anormale.
Inovația și tehnologia, soluția pentru agricultură durabilă
75% dintre fermieri sunt deschiși să adopte noi tehnologii pentru a face față schimbărilor climatice, iar utilizarea digitalizării crește semnificativ. Aproape două treimi dintre fermieri folosesc deja instrumente digitale, iar alți 25% plănuiesc să le adopte.
Factorii principali care stimulează această adoptare sunt randamentele îmbunătățite, economiile de costuri și calitatea superioară a culturilor.
Agricultura regenerativă, cheia pentru sănătatea solului și productivitate
Peste 90% dintre fermieri utilizează deja cel puțin o practică agricolă regenerativă, iar în medie, fiecare fermier folosește aproape 7 practici dintr-o selecție de 17 metode comune.
Printre cele mai frecvente practici se numără rotația culturilor și monitorizarea sănătății solului, indicând o tranziție către o agricultură mai durabilă și productivă.
Fermierii își doresc să fie auziți și recunoscuți pentru munca lor
Chiar și în fața provocărilor, fermierii rămân pozitivi și cred că munca lor este esențială pentru securitatea alimentară globală.
95% dintre ei consideră că fermierii joacă un rol critic în acest sens și 91% cred că merită mai multă recunoaștere pentru eforturile lor.
Aceste concluzii subliniază nevoia fermierilor pentru inovații, tehnologii digitale și politici de sprijin care să îi ajute să își îndeplinească misiunea de a hrăni lumea într-un context tot mai provocator.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 2.000 de fermieri din Australia, Brazilia, China, Germania, India, Kenya, Ucraina și Statele Unite