Pe dealul Şarba din podgoria Odobeşti se cultivă astăzi peste 160 de hectare din soiul de viţă de vie Şarbă de Odobeşti, obţinut natural, prin fecundare liberă, omologat de Staţiunea de Cercetare Viticolă de la Odobeşti acum mai bine de 50 de ani.
De aici, soiul a fost preluat şi cultivat şi în alte părţi, dar, spune primarul oraşului Odobeşti, Daniel Nicolaş, caracteristicile originale ale vinului se pot întâlni doar la Odobeşti pentru că sunt date de mineralele care se găsesc doar în solul de pe dealul cu acelaşi nume, Şarba, unde a luat naştere acest soi.
Soiul a fost obţinut prin fecundare liberă, fără intervenţia cercetătorilor, între două soiuri de struguri, Tămâioasă Românească şi Riesling, fiind foarte apreciat de cunoscători.
Nici regele Carol al II-lea nu era străin de aceste dealuri, unde obişnuia să poposească atât vară, cât şi iarna.
Şarba este un soi iubitor de soare. Vinul este alb – gălbui şi are o aromă uşor nedefinită la prima impresie. Poate fi asociat foarte uşor cu carne albă, pui, peşte, curcan sau diverse brânzeturi şi se bea foarte uşor vara, pentru că temperatura optimă de servire a acestui vin este de 10 – 12 grade.
Guvernul a adoptat, miercuri, două măsuri pentru susţinerea producătorilor agricoli afectaţi de secetă: compensaţii financiare şi suspendarea de drept...