12.3 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleConstruirea cuștilor pentru iepuri - sfaturi utile

Construirea cuștilor pentru iepuri – sfaturi utile

Creșterea iepurilor în gospodării poate fi pe cât de profitabilă, pe atât și de costisitoare. Iepurii se reproduc activ, cresc rapid, iar carnea și pielea lor sunt scumpe – și acest lucru aduce profit considerabil crescătorului.

Cu toate acestea, iepurii sunt capricioși în întreținere și sunt supuși unei mortalități ridicate. Prin urmare, construcției unei crescătorii pentru iepuri de casă ar trebui să-i fie acordată o mare atenție, dacă dorim să ne bucurăm de rezultate.  

O crescătorie bună trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

  • să creeze condiții confortabile pentru viața și reproducerea animalelor;
  • să fie convenabilă în lucru pentru o persoană de înălțime și constituție medie;
  • să aibă un sistem bine gândit pentru îndepărtarea deșeurilor și eliminarea lor ulterioară.

Iepurii trebuie întreținuți în încăperi încălzite și iluminate, cu o bună ventilație, unde cuștile sunt așezate în niveluri, dotate cu sisteme de iluminat, ventilație și încălzire, ar fi bine dacă ar fi cu sistem de alimentare cu apă.

‹ adv ›

Cuștile pot fi aranjate în rânduri lungi, de obicei pe două sau trei niveluri. Între ele să existe pavaje a căror lățime optimă ar fi de 1,5 m. De multe ori o parte a crescătoriei poate fi separată pentru necesitățile tehnice și depozitarea furajelor.

Se recomandă ridicarea cuștilor la 1 m de la sol. În regiunile cu climă blândă, se folosesc mai des volierele de formă dreptunghiulară, construite sub un acoperiș de protecție.

Dimensiunile recomandate pentru cuștile iepurilor

Un animal tânăr necesită minimum 0,1-0,2 m2. Pentru un trai confortabil, această suprafață ar trebui mărită la 0,5 m2. Masculii, cărora li se permite să se reproducă, au nevoie de 2 ori mai mult spațiu.

Un animal adult are nevoie de cel puțin o jumătate de metru de spațiu liber. În mod ideal, un metru pentru a se putea deplasa complet.

Pentru iepurii de rasă mare, aceste standarde trebuie mărite. Dimensiunile trebuie să fie astfel încât animalul să se poată întinde liber pe toată lungimea, fără a-și sprijini corpul de pereți și să poată sta fără a atinge acoperișul cu urechile.

Trebuie să existe un cuib separat pentru iepurașii abia născuți.

Dimensiunile sale tipice sunt de 40 cm x 40 cm x 30 cm. În cuib, este necesar să tăiați o gaură la o înălțime de cel puțin 10 cm. Acest lucru se face astfel pentru ca iepurii prea mici să nu poată ieși din cuib.

Un exemplu recomandat vedeți în desenul de mai jos:

Dimensiunile unei cuști pentru 2 femele cu pui, cm; FOTO: selo-exp.com

De obicei, din materiale se utilizează căptușeală, cherestea sau scânduri obișnuite pentru construcție. Ultimele nu sunt recomandate, iepurii le pot roade.

Prin urmare, acestea pot fi combinate cu următoarele materiale: Colțuri metalice. Dimensiunile optime sunt 30 × 30 sau 30 × 40 mm.

Plasă metalică zincată. Partea din față a cuștilor și ușa sunt realizate din ea. Material pentru acoperiș – ardezie, scânduri din lemn. Aceste materiale sunt interschimbabile și sunt utilizate pentru realizarea unui acoperiș în cuști. Cleme pentru fixarea ochiurilor de plasă.

Dimensiunile unei cuști pentru întreținerea iepurilor maturi; selo-exp.com

Cadrul – este realizat din lemn. Pereții laterali și din spate sunt construiți din scânduri groase. Există recomandări pentru realizarea pereților din placaj, dar acest lucru nu merită de-l făcut. Placajul este mai puțin durabil, se deformează de la umezeală, se exfoliază și face bule și, cel mai important, iepurii îl rod repede.

Peretele frontal. Fabricat din plasă fină. Plasa de fier poate fi utilizată numai dacă este vopsită sau tratată, altfel va rugini.

Podeaua – este realizată din plasă cu ochiuri fine sau plăci de lemn bine prinse. Acoperişul – este realizat din lemn, material pentru acoperiș, ardezie.

Creșterea iepurilor în vizuini, gropi săpate în pământ

Foarte interesantă este metoda de creștere a iepurilor în vizuini sau în „gropi”. Aceasta este una dintre cele mai controversate metode, susținătorii și oponenții acesteia sunt aproximativ împărțiți în mod egal. 

Avantajele creșterii iepurilor în „gropi”:

  • viața în găuri este firească pentru iepuri;
  • în gropi, microclimatul, umiditatea și temperatura normala pentru ei se menține în mod natural;
  • animalele se reproduc pe tot parcursul anului;
  • o rată bună de supraviețuire a puietului;
  • este mai puțin probabil ca animalele să se îmbolnăvească, dar se îngrașă mai bine;
  • furajele sunt furnizate tuturor animalelor simultan, ceea ce economisește timp și efort.

Dezavantaje ale creșterii iepurilor în „gropi”:

  • este imposibil să se reglementeze împerecherea;
  • este dificil de monitorizat starea lor;
  • greu de prins animalele;
  • există posibilitatea ca iepurii să sape tuneluri și să fugă.

Pentru o dezvoltare bună a iepurilor, le putem noi construi o vizuină. Adâncimea unui astfel de adăpost este de 1-2 metri. Pardoseala și pereții sunt betonați pentru a preveni evadarea.

Apoi, pe jos punem un strat gros de nisip de aproximativ 20 cm, pe care se așează o plasă pentru o curățare ușoară, putem pune înăuntru și vasele pentru apă.

Potrivit unor fermieri, creșterea iepurilor în gropi este cea mai bună opțiune, deoarece este cât mai aproape de condițiile naturale de viață ale iepurilor. Se crede că caracteristicile cărnii iepurilor care trăiesc sub pământ sunt mai bune.

Cerințe la întreținerea iepurilor

Iarna este prea rece pentru a păstra rozătoarele în aer liber sau în încăperi neizolate. Prin urmare, pentru creșterea cu succes a iepurilor, trebuie să vă gândiți la un adăpost.

Există două opțiuni aici și, pentru a obține cel mai bun rezultat, acestea trebuie combinate. Fie încălziți încăperea, fie izolați compartimentele în sine, unde trăiesc animalele.

Pe vreme rece, este necesar să se monitorizeze regimul de temperatură la iepuri, altfel rozătoarele vor muri din cauza frigului. Temperatura în locul adăpostirii iepurilor nu trebuie să scadă sub -5, ideală pentru această perioadă a anului este temperatura de la +5 la + 15-20°C.

Asigurarea temperaturii mai înalte este cea mai de dorit, în căldură iepurii se reproduc bine și se îngrașă. Acest lucru va ajuta la prevenirea „întreruperilor” sezoniere în înmulțirea și creșterea lor.

În încăperile de creștere a iepurașilor mici, temperatura nu trebuie să scadă sub 10°C, altfel iepurii pot muri sau, în cele mai bune circumstanțe, vor rămâne semnificativ în urma cu dezvoltarea, iar fermierul va cheltui mai mult pentru întreținerea iepurașilor și profitul va scădea. 

Trebuie de avut în vedere faptul că iepurașii se nasc goi și sunt foarte sensibili la frig. Deși femela însăși se ocupă de încălzirea puilor și de izolarea cuibului, frigul prezintă un pericol pentru iepurii deja crescuți și în creștere.

Temperaturile sistematic scăzute duc la dezvoltarea lentă și la creșterea slabă în greutate, precum și la imunitatea redusă. Un mod original de izolare a compartimentelor a fost inventat de unii crescători.

Un „buzunar” din placaj dens este atașat la partea inferioară a cuștii, unde este conectată încălzirea  electrică. Sau se poate instala câte o lampă infraroșie în fiecare cușcă, care menține și temperatura constantă și e ca o sursă de lumină.

Crearea unui crescătorii de iepuri, trebuie să corespundă și unor standarde sanitare și igienice care trebuie respectate. În special, standardele pentru iluminatul, temperatura și ventilația cuștilor. 

Citește și despre Boli la iepuri produse de întreținerea incorectă.

Se crede adesea că iepurii din natură trăiesc în vizuini și, prin urmare, ar putea fi păstrați în interior, fără o sursă de iluminare. Aceasta este o abordare greșită.

Aceste animale sapă de fapt vizuini, dar de obicei își petrec ziua la suprafață, unde se hrănesc. Lipsa de iluminare inhibă funcția de reproducere, scade imunitatea și perturbă sinteza vitaminelor vitale din corpul iepurelui.

Ca urmare, animalele devin mai slabe, tânjesc, își pierd pofta de mâncare și rezistența lor la boli scade. Iluminarea se planifică și instalează în etapa de construcție.

Lumina directă a soarelui nu este mai puțin dăunătoare. Expunerea lor prelungită la soare duce la hipotermie. Iar razele puternice ale soarelui, căzând pe membrana mucoasă și în ochi, duce la inflamarea lor.

Cu alte cuvinte, iepurii ar trebui să aibă iluminare, dar ar trebui evitată lumina directă a soarelui. Pentru întreținere în aer liber, este necesar să faceți un acoperiș peste cuști sau să vă gândiți la alte opțiuni pentru a crea umbrire non-stop.

Iepurii din adăposturi neiluminate ar trebui să aibă lumina conectată astfel încât în orele de vară să fie între 16 și 18 ore de lumină. Așadar, locul așezării cuștilor este ales astfel, încât ele să fie întotdeauna la umbră.

Temperatura optimă pentru iepurii adulți este de la 10 la 20°C. Dacă este mai rece în cușcă, iepurii vor crește mai încet și nu vor acumula greutate. Dacă este mai cald, animalele, la fel, pot suferi.

Prin urmare, trebuie să aveți grijă de posibilitatea de a îi încălzi iarna și de a le crea umbră vara. Un sistem de ventilație este necesar dacă cuștile sunt ținute în interior, adică să fie protejate și de vânt, și soare. 

 Clădirea, adică casa iepurilor trebuie să fie la o distanță de cel puțin 15 m de la locul de creștere a altor animale. În plus, la alegerea locului amplasării unei crescătorii de iepuri, trebuie să aveți grijă de următoarele: 

  • Lipsa de umiditate. Cel mai bine este să alegeți o zonă plană, uscată, care să nu inunde în timpul ploilor sau chiar a inundațiilor.
  • Fără vânt. Iepurilor nu le plac curenții de aer. Dacă cuștile vor sta în aer liber, alegeți un loc protejat. Dacă acest lucru nu este posibil, asigurați bariere suplimentare împotriva vântului.
  • Apele subterane. Nu trebuie să se afle mai aproape de 1,5 m de suprafață. Adâncimea poate fi măsurată independent chiar săpând pământul.
  • Pământul. Ar trebui să absoarbă bine apa.
  • Liniștea. Iepurii sunt animale nervoase, deci zona selectată ar trebui să fie amplasată departe de drum, de spațiile industriale și de alte surse de sunete puternice. Chiar dacă nu există un loc pe placul dvs. personal care să satisfacă pe deplin toate aceste condiții, încercați să vă apropiați cât mai mult de ideal. 
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Sfaturi la întreținerea iepurilor în cuști în perioada rece

Menținerea iepurilor într-un mediu cald și uscat în perioada...
‹ adv ›

Iepurele Burgunder – descrierea rasei, hrană, întreținere

Iepurele de Burgundia a devenit cunoscut lumii la începutul secolului trecut. Pentru prima dată, rasa a fost crescută în...

Iepuri Uriaș Gri German – descriere, întreținere, furajare

Rasa de iepuri Uriaș Gri German este răspândită în regiunea noastră și iubită de fermieri, datorită dimensiunilor corporale impunătoare...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole