Seceta a afectat producţiile agricole nu numai la nivel naţional ci şi european, iar apicultura este unul dintre sectoarele care au fost afectate în mod deosebit şi trebuie găsite soluţii de sprijin, a declarat, vineri, la Târgul Naţional al Mierii, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
Prezent la evenimentul organizat de ACA pe platforma Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură din Băneasa, preşedintele Federaţiei Pro Agro, Ionel Arion, organizaţie din care face parte şi ACA, a transmis că România a uitat să se promoveze pe piaţa externă, chiar dacă mierea românească este apreciată pentru calitatea ei în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii.
El a precizat că ar fi extrem de important dacă autorităţile ar readuce în diplomaţia românească externă ataşatul agricol şi nu doar în Uniunea Europeană ci în afara Uniunii Europene.
La rândul său, Daniel Botănoiu, consilier de de stat la Cancelaria Prim-Ministrului, a transmis mesajul premierului pentru apicultori: sănătate, sănătate, sănătate!
De asemenea, Botănoiu a menţionat că este important şi ar trebui să trecem peste paradigma că apicultorul este împotriva exploatantului de teren şi invers, pentru că numai împreună vor putea să recâştige consumatorul român.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Violeta Muşat, a menţionat că în ultimii ani, sectorul agricol din România a cunoscut o dezvoltare semnificativă datorită programelor de sprijin financiar din bugetul Uniunii Europene şi cel naţional, scopul fiind de a îmbunătăţi şi a creşte competitivitatea acestui sector.
În ceea ce priveşte protejarea pieţei interne de mierea provenită din ţările extracomunitare, Muşat a subliniat că România, prin Ministerul Agriculturii, împreună cu alte state membre, au solicitat Comisiei Europene precizarea etichetării ţării de origine, indicarea procentului, în ordine descrescătoare, a conţinutului de miere din amestec, pentru a combate fraudele şi a asigura un cadru concurenţial corect.
De asemenea, Florinel Bîrcă, reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie, autoritate competentă în domeniul ameliorării animalelor, a vorbit despre importanţa înscrierii apicultorilor în baza de date electronică, subliniind că, pentru a putea lua deciziile corecte, Ministerul Agriculturii trebuie să aibă date cât mai corecte.
Nu în ultimul rând, Marian Pătraşcu, preşedintele filialei judeţene Ilfov şi a municipiului Bucureşti din cadrul ACA, a transmis că apicultura este făcută de oameni pregătiţi profesional, dar ar trebui să fim mai bine pregătiţi şi în ceea ce priveşte promovarea mierii.
Bucureştenii sunt aşteptaţi, de vineri până duminică, la ediţia de toamnă a Târgului Naţional al Mierii, eveniment organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA) pe platforma Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură din Băneasa.
Având în vedere feedback-ul primit de la partenerii internaționali cu privire la stadiul pregătirilor, Comisia Europeană propune acordarea unui timp suplimentar...