13.6 C
București
luni, 16 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUlei de Neem - insecticid util în controlul dăunătorilor

Ulei de Neem – insecticid util în controlul dăunătorilor

Produsele pe bază de ulei de Neem sunt cunoscute pe larg în agricultura ecologică datorită proprietăților de combatere a unor insecte dăunătoare.

Extractul de neem inhibă dezvoltarea larvelor și scade fertilitatea mai multor insecte ce provoacă daune în culturi, astfel are un efect întârziat.

Extracte de copac de neem Azadirachta indica, în special fructe și seminte sunt utilizate pentru a obține ulei de Neem.

‹ adv ›

Ulei de neem – insecticid natural

Produsele ce conțin ulei de Neem sunt utilizate pentru controlul afidelor (la pomi și legume), acarienilor (eficiență mai scăzută), musca cireșelor, musculiței albe de seră și tripșilor (la legume), având efect de control și asupra altor dăunători.

Ulei de neem – beneficii

De exemplu, în cazul unui atac sporit de păduchi (de ex. Păduchele negru al cireșului, păduchele cenușiu și roz galicon al mărului) pomii se tratează integral, inclusiv mugurii de pe tulpini, cu extract de neem.

Uleiul de Neem se consideră eficient împotriva afidelor și după stadiul de răsucire a frunzelor, deoarece are loc ingerarea substanței toxice, iar distribuția ingredientului activ în frunze se produce translaminar.

În urma tratamentelor, s-a observat efect parțial asupra moliei florilor de cireș, a cotarilor verzi și a viermelui prunului.

În cazul legumelor, tratamentele cu ulei de neem reduc afidele, tripșii, musculița albă de seră și acarienii. Deseori, este necesară aplicarea în bloc (de 2–3 ori în 14 zile) pentru a controla dăunătorii.

Produsele pe bază de Neem nu sunt compatibile cu produsele pe bază de aluminiu (de ex. oxid de aluminiu), produse pe bază de uleiuri (de ex. uleiul de rapiță).

Când se fac tratamente la pomi cu uleiul de neem

Primul tratament cu produse din extracte de Neem trebuie făcut în jurul fazelor „urechiușe de șoarece- buton roz” înainte ca femelele fondatoare de afide să devină adulte. Al doilea tratament se poate efectua la sfârșitul înfloririi.

Neem-ul inhibă cel mai eficient stadiile incipiente de dezvoltare, prin urmare perioada optimă de tratare este crucială.

Pentru unele specii, uleiul de Neem poate provoca arsuri (de exemplu păr, unele soiuri de prun. 

La cireș, în caz de infestare cu afide (păduchele negru al cireșului) după înflorire (după apariția primelor frunze), pomii se tratează cu extract de Neem, asigurându-se umectarea bună a întregului pom). Se aplică 1–2 tratamente cu Neem de 0,3 %.

Totodată, la cireș, pentru controlul muștei cireșului, pot fi făcute 2–3 tratamente cu ulei de Neem (de exemplu NeemAzal-T/S), începute odată cu inițierea zborului și încheiate cu minim 7 zile înainte de recoltare.

V-ar putea fi util și articolul despre Păduchele cenușiu galicol al mărului – controlul în livezi ecologice.

Utilizarea uleiului de neem pentru tratamente la legume

afide legume

La legume, tratamente repetate (până la trei tratamente) cu Neem în concentrații de până la 1% au demonstrat o eficiență bună în controlul afidelor și musculiței albe de seră.

În plus, asigură un control parțial pentru acarieni, tripși. Deseori este necesară aplicarea în bloc (de 2–3 ori în 14 zile). În cazul afidelor, eficacitatea poate varia în funcție de specie.

De obicei, tratamentele se repetă o dată la 7 zile.

Uleiul de neem poate fi utilizat și pentru controlul păduchilor la plantele decorative.




‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bursa cerealelor – motive ce susțin, la moment, prețul la grâu și porumb

Cerealele și rapița au urmat tendințe opuse la sfârșitul...
‹ adv ›

Importurile de gaze au crescut cu aproape 5,9% în primele şapte luni din 2024

România a importat, în primele şapte luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,013 milioane tone...

TalentA 2024: Granturi de 15.000 USD pentru femeile inovatoare în agricultură

Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în domeniul agriculturii, anunță lansarea celei de-a cincea ediții a programului...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole