15.8 C
București
sâmbătă, 12 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleANSVSA: Peste 1,8 milioane de lei, amenzi aplicate în august de inspectorii...

ANSVSA: Peste 1,8 milioane de lei, amenzi aplicate în august de inspectorii sanitari veterinari

Operatori din industria alimentară au fost amendaţi, în cursul lunii august, cu peste 1,83 milioane de lei, în urma unor controale efectuate de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), controalele au vizat operatorii din industria alimentară, care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.

Astfel, în cursul lunii august 2024, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti au efectuat 8.450 de controale în unităţile din industria agroalimentară.

‹ adv ›

Ca urmare a neregulilor constatate şi a încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor, s-au aplicat 228 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1,834 milioane de lei.

Acţiunile de verificare efectuate la nivel naţional pe baza Programului de supraveghere şi control pentru anul 2024 au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor, a modului de întreţinere şi igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condiţiilor de prelucrare şi de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerinţelor de trasabilitate şi a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

„Controalele efectuate de inspectorii ANSVSA se concentrează în principal pe prevenţie şi consilierea operatorilor din industria alimentară.

Sancţiunile contravenţionale sunt acordate în momentul în care deficienţele constatate iniţial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor”, precizează ANSVSA.

Potrivit sursei citate, în timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, conform procedurilor şi instrucţiunilor din Programul de supraveghere şi control, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calităţii acestora în limitele maxime admise, privind prezenţa de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe interzise în alimente.

De asemenea, s-au prelevat probe de pe suprafeţe/ustensile de lucru în unităţile de industrie alimentară, în vederea verificării conformităţii în ceea ce priveşte respectarea criteriilor microbiologice în alimente.

Neregulile constatate în urma controalelor efectuate au vizat:

  • neconformităţi privind personalul angajat (neîntocmirea fişelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, neatestarea stării de sănătate a personalului);
  • neconformităţi legate de asigurarea trasabilităţii şi conformităţii produselor alimentare (etichetare, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaj necorespunzător, produse alimentare cu modificări organoleptice);
  • neconformităţi privind monitorizarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
  • neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă şi fabricaţie cum ar fi neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare, întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor tehnologice de producţie, lipsa vestiarului şi a grupului sanitar pentru angajaţi, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanţe destinate operaţiunilor de dezinfecţie, neefectuarea operaţiunilor de DDD în condiţiile legislaţiei specifice domeniului alimentar;
  • alte tipuri de neconformităţi de genul desfăşurării de activităţi neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, nerespectarea cerinţelor pentru importul produselor alimentare, transportul alimentelor cu mijloace neînregistrate sanitar – veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

„Reamintim tuturor cetăţenilor numărul de Call – Center al ANSVSA – 0800.826.787, unde se pot face sesizări sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor, serviciu telefonic gratuit, apelabil din orice reţea de telefonie”, precizează autoritatea. 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANSVSA: Amenzi de 1,2 mln de lei în industria alimentară pentru nereguli

Inspectorii din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa...
‹ adv ›

ANSVSA: România mai are active şapte focare de pesta rumegătoarelor mici

România mai avea, vineri, şapte focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) active, după ce, în cursul acestei săptămâni, au...

ANSVSA recomandă mai multe măsuri pentru protecţia animalelor în cazul inundaţiilor

Mai multe măsuri de profilaxie generală şi specifică, ecarisare şi sănătate publică au fost transmise duminică, de Autoritatea Naţională...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole