Mierea românească de salcâm, produsă în Mărginimea Sibiului, medaliată de aur la Festivalul Organic European şi dăruită Papei Francisc în timpul vizitei pe care premierul Marcel Ciolacu a făcut-o la Vatican, este vedeta Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, aflat în desfăşurare pe Platoul Fâncel din comuna Ibăneşti, pe Valea Gurghiului.
Tânărul producător, în vârstă de 40 de ani, ne spune că a început apicultura ca pasiune în anul 2012, după care pasiunea a devenit o afacere, pe fondul unei cereri tot mai mari.
Pentru a obţine o miere cu adevărat BIO, a spus Cosmin Herţa, e necesar ca locurile în care sunt transportate albinele să fie doar de pădure, departe de aglomeraţia urbană sau de culturile agricole intensive.
Apicultorul a spus că o mare problemă pe care o întâmpină sunt oile, care mănâncă florile, dar se străduieşte să aleagă zone lipsite de poluare, din ce în ce mai puţine.
Apicultorul a arătat că a avut 150 de familii de albine şi a mai achiziţionat încă 200 de curând.
Cantitatea de miere, susţine Ioan Cosmin Herţa, diferă foarte mult de la an la an, iar vremea capricioasă din acest an a redus drastic producţia.
Mierea produsă de el reprezintă România de doi ani la cele mai mari târguri organice din lume, în Germania, în Coreea de Sud, iar peste o lună va fi la Paris.
În privinţa faptului că mierea sa a ajuns la Vatican, Ioan Cosmin Herţa spune că a fost „o conjunctură fericită”, fiind selectat în urma unui târg susţinut la MADR, datorită faptului că a avut toate certificările, dar şi „calitate fără compromisuri”.
Fermieri şi procesatori din 13 ţări participă, începând de vineri până duminică, la ediţia a doua a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, pe Platoul Fâncel din comuna Ibăneşti, acesta fiind al doilea cel mai mare eveniment european în domeniul agriculturii ecologice, după conferinţa europeană bio, organizată anual de IFOAM EU.
Invitatul de onoare al Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale este Polonia.