8.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTuta absoluta - cum a dobândit rezistență la insecticide

Tuta absoluta – cum a dobândit rezistență la insecticide

Molia minieră a tomatelor Tuta absoluta din ordinul Lepidoptera, familia Gelechiidae, este un dăunător cu impact economic mare în mai multe țări din America Latină, Europa și Nordul Africii.

Tuta absoluta – cum a evoluat răspândirea moliei miniere a tomatelor

Gazda sa principală sunt tomatele, deși cartofii, vinetele, fasolea comună și alte plante din familia Solanaceae sunt, de asemenea, gazde potrivite. Dăunătorul are un potențial înalt de reproducere.

Fiecare femelă poate depune până la 300 de ouă, iar în zonele în care se produc legume și în perioada rece a anului, se pot dezvolta până la 12 generații anual ale acestui dăunător.

‹ adv ›

La cultura de tomate, Tuta absoluta poate ataca orice parte a plantei în orice fază fiziologică a ei și poate provoca daune până la 100% din producție, deși larvele preferă mugurii apicali, frunzulițele noi și fragede, florile și fructele verzi.

Acest dăunător trece granițele, devastând producerea tomatelor, atât în spații protejate, cât și în câmp deschis.

Originară din America Latină, Tuta absoluta s-a răspândit prin intermediul fructelor infestate și al materialelor din ambalaje în Europa, Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

Riscul sporit de rezistență la insecticide

Potrivit IRAC (Insecticide Resistance Action Committee) organismele dăunătoare, cu o capacitate sporită de reproducere și ciclu scurt al unei generații, precum Tuta absoluta, manifestă un risc mai înalt de dezvoltare a rezistenței la insecticide.

Acest risc crește semnificativ, atunci când controlul dăunătorului se bazează exclusiv pe
tratamentele chimice cu un număr limitat de insectide eficiente disponibile.

Această situație conduce, de obicei, la o creștere a frecvenței tratamentelor și, prin urmare, la
majorarea presiunii de selecție a rezistenței.

Tuta absoluta a fost un dăunător-cheie al tomatelor în America Latină de zeci de ani și este deja rezistent la o gamă de moduri de
acțiune a insecticidelor.

Din cauza acestui istoric al rezistenței, este posibil ca populațiile introduse să exprime aceleași profiluri de rezistență care se găsesc în America Latină.

Statutul rezistenței Tuta absoluta în America Latină, precum și în Europa, Africa de Nord și Orientul Mijlociu:

În America Latină și Europa, s-a înregistrat rezistență sporită și răspândită la populațiile de Tuta absoluta în teren deschis și protejat, la insecticidele cu modurile de acțiune utilizate pe larg, deși în principal la:

  • organofosfați (pirimifos- metil, clorpirifos etc.)
  • piretroizi (cipermetrin,deltametrin etc.)
  • modulatori ai canalelor de clor (abamectin, benzoat de emamectin etc.)
  • benzoiluri (diflubenzuron, teflubenzuron etc.).

Important! Alternați insecticidele în funcție de modul lor de acțiune, folosind o abordare de fereastră de pulverizare.

Nivelele de rezistență par să fie corelate cu utilizarea mai intensă a acestor compuși de către
agricultori, iar profilurile de rezistență par să se schimbe rapid odată cu modelul de utilizare a
insecticidelor.

Cele mai răspândite mecanisme de rezistență par să fie de natură metabolică (activitate majorată a enzimelor specifice de detoxifiere).

În plus, există sugestii conform cărora rezistența poate fi polifactorială și că sunt implicate mai multe gene. În America Latină, rezistență s-a dezvoltat și la noile clase de insecticide introduse după anul 2000 (Silva et al. 2011).

În rezultat, este probabil ca populațiile de Tuta absoluta prezente în Europa să fie deja moderat sau foarte rezistente la unul sau mai multe insecticide, chiar dacă acestea ar fi putut să nu fie utilizate în noile regiuni infestate.

Revenim curând cu un articol despre metodele de control al dăunătorului și modul în care puteți realiza tratamentele pentru a minimiza riscurile.

Citiți mai multe despre Tuta absoluta – controlul cu ajutorul feromonilor sexuali.

Referințe:

  • Barrientos ZR, Apablaza HJ, Norero SA & Estay PP (1998): Pragurile de temperatură și constanta termică pentru dezvoltarea moliei miniere sud-americane a tomatelor, Tuta absoluta (Lepidoptera, Gelechiidae). Ciencia e InvesCgacion Agraria 25, 133 – 137 (în spaniolă).
  • Silva G A, Picanço M C, Bacci L, Crespo A L B, Rosado J F, Guedes R N C. (2011): Probabilitatea eșecului de control și dependența spațială a rezistenței la insecticide a moliei miniere a tomatelor, Tuta absoluta. Pest Management Science DOI 10.1002, ps.2131.
‹ adv ›

6 COMENTARII

  1. Tuta nu a fost adusă în România, ci trimisă de către Uniunea Sovietică Europeană, care nu vrea să existe pe planetă decât soiuri euro-atlantice consacrate prin lipsa de gust și forma fără fond.

  2. Originară din America Latină, Tuta absoluta s-a răspândit prin intermediul fructelor infestate și al materialelor din ambalaje în Europa, Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

    Dacă citești cu atenție ai informații exacte, nu interpretate după bunul plac. Problema mare e controlul răspândirii. Aici trebuie acordata o atenție deosebită.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate...
‹ adv ›

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând...

Cum prevenim veștejirea, putrezirea rădăcinoaselor la păstrare

S-ar părea, că obținerea unor producții decente de tuberculi și rădăcinoase este deja o performanță. Și, dacă ați reușit-o,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole