16.8 C
București
duminică, 15 septembrie, 2024

-

HomepageAdvCanadian Solar își extinde activitatea în România: A lansat 7 firme pentru...

Canadian Solar își extinde activitatea în România: A lansat 7 firme pentru proiecte fotovoltaice

Compania Canadian Solar Inc., unul dintre cei mai mari fabricanți de panouri, module și alte echipamente energetice solare din lume, listată din 2006 pe bursa americană Nasdaq, cu venituri anuale de peste 7,6 miliarde dolari și peste 22.000 de angajați la nivel global, a lansat discret în România, din ultima parte a verii trecute și până în prezent, un număr de 7 firme locale, prin care vrea să dezvolte proiecte de parcuri fotovoltaice, relevă date analizate de Profit.ro.

În august anul trecut, Canadian Solar a figurat pe o listă de producători de panouri fotovoltaice din SUA cărora Administrația de la Washington le-a impus taxe vamale de import, considerând că aceștia au încercat să eludeze tarifele pe mărfuri fabricate în China ascunzând originea unor bunuri vândute pe piața americană, prin utilizarea de firme intermediare înregistrate în Cambodgia, Malaezia, Thailanda și Vietnam.

Canadian Solar a fost fondată în 2001, în Ontario, de către chinezul Shawn Qu, venit din China în Canada pentru studii postuniversitare de fizica materialelor în 1987. Qu este și în prezent CEO, președinte al Consiliului de Administrație și cel mai mare acționar al corporației, cu aproape 21% din capital.

Vehiculele investiționale românești au fost înființate printr-o subsidiară olandeză a diviziei de dezvoltare de proiecte de producție și stocare de energie regenerabilă a Canadian Solar, Recurrent Energy.

Ele sunt administrate de directorul pentru piețe noi din Europa, Orientul Mijlociu și Africa al diviziei.

De câteva luni, Recurrent Energy derulează în România activități de identificare de terenuri disponibile potrivite ca amplasamente pentru parcuri fotovoltaice de mari dimensiuni și de asigurare a accesului la acestea, prin achiziții sau alte tipuri de contracte.

În iunie, la nivel global, a fost finalizată o tranzacție prin care un fond de investiții specializat în plasamente în industria energetică regenerabilă al americanilor de la BlackRock, cel mai mare asset manager din lume, cu active în administrare de 10.000 de miliarde de dolari, a preluat 20% din acțiunile Recurrent Energy de la Canadian Solar, printr-o majorare de capital în sumă de jumătate de miliard de dolari.

„Tranzacția permite Recurrent Energy să accelereze investițiile în portofoliul său de dezvoltare de valoare mare, sprijinindu-i tranziția strategică de la statutul de simplu dezvoltator la cel de dezvoltator, proprietar și operator pe termen lung, pe piețe ce includ SUA și Europa.

Această tranziție va face ca Recurrent Energy să poată genera venituri stabile mai mari pe termen lung, în valute cu risc scăzut, și să rețină mai multă valoare din portofoliul său global diversificat de proiecte″, a transmis compania, după perfectarea deal-ului.

Componenta românească a tranzacției, ce a vizat societățile locale înființate de subsidiara olandeză a Recurrent Energy pentru proiecte fotovoltaice, a primit OK de securitate națională din partea statului român, necesar potrivit legislației în vigoare prin prisma faptului că BlackRock este înregistrat în SUA, iar fondul său de investiții – în Marea Britanie, țări nemembre UE.

La finalul primului trimestru din 2024, Recurrent Energy avea în operare parcuri fotovoltaice cu putere instalată însumată de peste 1.240 MW (din care peste 830 MW în America Latină) și instalații de stocare de energie de 600 MW (din care 300 MW în China și 280 MW în America de Nord).

Este vorba de activele păstrate în proprietate de Recurrent Energy. Cu tot cu ce a și vândut de-a lungul timpului altor investitori, în cei 15 ani de existență, Recurrent a dezvoltat și pus în funcțiune în total peste 10.000 MW de producție fotovoltaică și 3.300 MW de stocare.

Portofoliul de proiecte aflate în diferite stadii de dezvoltare al companiei includea în total, la 31 martie 2024, peste 26.000 MW de centrale solare și aproape 56.000 MW de sisteme de stocare, pe toate continentele.

Ca urmare a tranzacției BlackRock – Canadian Solar, Recurrent Energy își propune să pună în funcțiune, până în 2026, 4.000 MW de fotovoltaice și 2.000 MW de stocare, în SUA și Europa.

Compania-mamă Canadian Solar, care deține un număr de 26 de fabrici, în Canada, SUA, China și alte țări din Asia-Pacific, este al șaselea cel mai mare producător de panouri fotovoltaice din lume, cu livrări totale de 30.700 MW anul trecut.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

TRINITY: Soluția ADAMA pentru combaterea buruienilor în culturile de cereale

Condițiile climatice în continuă schimbare aduc modificări în tehnologia...

Corteva investește 800.000 de dolari în modernizarea stației de semințe din Afumați

Compania internațională de inovație agricolă Corteva Agriscience anunță modernizări la unitatea sa de producție de semințe din Afumați, România....

Norofert, parteneriat cu IFC pentru susținerea practicilor agricole durabile și combaterea schimbărilor climatice 

Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, listat la Bursa...

Agil 100 EC – Cel mai rapid graminicid cu eficacitate imediată asupra buruienilor

Cultura de rapiță, o cultură foarte importantă în fiecare fermă din România, vine în rotație după culturile de cereale,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole