20.6 C
București
vineri, 13 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleImpactul vremii extreme: Scăderi severe în recoltele de fructe și legume din...

Impactul vremii extreme: Scăderi severe în recoltele de fructe și legume din Europa

Via lui Cornelius Donnhoff din regiunea Nahe (Germania), renumită în rândul pasionaţilor de riesling, ar fi trebuit să fie plină de struguri în acest moment al anului, însă în prezent butucii de vie sunt aproape goi după îngheţul din aprilie, iar Donnhoff nu este sigur câţi struguri va culege, transmite Bloomberg.

Situaţia este una frecventă în rândul marilor producători de fructe şi legume din Europa. Primăvara neobişnuită de umedă din acest an şi condiţiile haotice din timpul verii i-a făcut pe fermierii din Polonia şi până în Marea Britanie să îşi facă griji cu privire la mărimea şi calitatea recoltelor lor, în timp ce sudul continentului se luptă din nou cu o secetă severă.

Recolta de mere a Uniunii Europene urmează să se contracte cu o zecime, o lipsă de căpşuni duce preţurile în sus în unele regiuni şi Italia are probleme în a recolta suficiente măsline pentru a produce uleiul de care are nevoie. Aceste evenimente sunt o nouă dovadă a provocărilor ridicate de fenomenele meteo extreme, cu ramificaţii care este posibil să dureze mai mulţi ani.

„Nu ştim încă care sunt efectele vremii, de exemplu ploile abundente, asupra rădăcinilor arborilor fructiferi. Asta ar putea afecta recoltele din următorii ani”, spune Lambert van Horen, analist la Rabobank.

‹ adv ›

Polonia, cel mai mare producător de mere de pe continent, ar putea suferi o diminuare a producţiei totală cu 30% în acest an, comparativ cu cea de anul trecut, potrivit Uniunii producătorilor polonezi de fructe.

Vreme blândă de la începutul anului a dus la înmugurirea mai rapidă decât de obicei a arborilor, însă muguri au fost afectaţi de îngheţul din luna aprilie, astfel că mulţi nu vor da roade.

Comisia Europeană a propus mobilizarea a 62 de milioane de euro de la rezerva blocului comunitar pentru a ajuta Polonia, Cehia şi Austria, care au suferit de pe urma condiţiilor meteo nefavorabile.

Îngheţul din primăvară a afectat şi Germania, agravând alte probleme precum diminuarea terenurilor arabile.

Recolta de căpşuni din 2024 este preconizată să fie cu aproximativ un sfert mai mică faţă de cea de anul trecut, iar preţurile pentru consumatori au crescut cu 4% în primele şase luni. De asemenea, faimoasele culturi de sparanghel din Germania au fost şi ele lovite.

Unii viticultori şi cultivatori de fructe şi-au pierdut întreaga recoltă, astfel că nu mai au ce să vândă retailerilor. Chiar dacă fermierii germani nu au fost incluşi în pachetul iniţial de sprijin al Comisiei Europene, ei sunt avuţi acum în vedere.

„Viile nu pot face faţă unui îngheţ de acest fel. Pe unele pante am pierdut 100% din struguri”, spune Cornelius Donnhoff.

Însă nu doar îngheţul provoacă probleme fermierilor europeni. Regiunea Puglia, din călcâiul cizmei italiene, s-a confruntat cu o secetă severă şi temperaturi de până la 43 de grade Celsius, astfel că fructele şi legumele au avut de suferit.

Producţia de ulei de măsline, principalul produs al regiunii, este aşteptată să se reducă cu peste 50%.

Producţia de grâu utilizat la fabricarea de pâine şi paste s-a redus şi ea la jumătate din cauza secetei prelungite.

În condiţiile în care temperaturile peste medie ar urma să persiste şi în săptămânile următoare, situaţia ar putea să se agraveze pentru fermierii din principalele zone agricole ale Italiei.

Spania a suferit şi ea de pe urma secetei în ultimii ani astfel că în presa locală au apărut estimări conform cărora producţia de mango se va prăbuşi în acest an.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

MADR acordă avansuri de până la 85% din fonduri europene pentru fermieri în 2024

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va acorda şi în...
‹ adv ›

Daraban: Portul Constanţa poate reprezenta un hub comercial pentru mărfurile care vin din Coreea

Portul Constanţa poate reprezenta un hub comercial pentru mărfurile care vin din Coreea, oferind toate facilităţile necesare pentru investiţii...

Buzău: Unsprezece focare de pestă porcină în trei comune; zeci de animale au fost sacrificate

Zeci de porci au fost ucişi în trei comune din judeţul Buzău, după ce inspectorii sanitar veterinari au identificat...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole