19.2 C
București
joi, 12 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMateescu: Serviciul meteorologic naţional trebuie modernizat până în 2027 pentru a rămâne...

Mateescu: Serviciul meteorologic naţional trebuie modernizat până în 2027 pentru a rămâne în elita mondială

Modernizarea serviciului meteorologic naţional trebuie finalizată până în anul 2027 pentru a rămâne în elita meteorologiei europene şi internaţionale, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Elena Mateescu, directoarea generală a Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

„De ce este importantă dezvoltarea serviciului meteorologic naţional? Iniţiativa „Alerte timpurii pentru toţi” trebuie să asigure serviciilor meteorologice naţionale capacitatea modernizării infrastructurii, fie că vorbim de staţii meteorologice, radar, sateliţi sau alte instrumente cu care meteorologul lucrează atunci când emite avertizările de vreme severă sau generală.

Trebuie să finalizăm această infrastructură în termen de modernizare până în anul 2027 şi suntem pe drumul cel bun. În calitate şi de preşedinte al Regiunii VI Europa a Organizaţiei Meteorologice Mondiale, coordonăm Planul executiv de acţiune până în 2027.

Este o mare responsabilitate, pentru că observăm din cei patru piloni ai acestei iniţiative, pilonul doi se referă la misiunea serviciilor meteorologice, detectarea, observarea, monitorizarea, analiza şi prognozarea pericolelor. Aici trebuie să devenim performanţi”, a punctat Mateescu.

Potrivit sursei citate, aprobarea în Guvern a Strategiei Naţionale de adaptare la schimbările climatice reprezintă un pas înainte către atingerea ţintei „Zero dezastre climatice”.

„La sfârşitul anului 2027 trebuie să putem să atingem ţinta zero dezastre climatice.

Este o ambiţie la nivelul la nivel internaţional, dar ceea ce este foarte important este să aducem experienţa internaţională la nivel naţional, să putem să rămânem în elita meteorologiei europene şi internaţionale, să facem faţă provocărilor în ceea ce priveşte schimbările climatice şi efectele schimbărilor climatice asupra fiecărui sector economic.

Ieri (luni, 19 august 2024, n.r.) a apărut în Monitorul Oficial Strategia de adaptare la schimbările climatice asupra căreia atât Administraţia Naţională de Meteorologie, împreună cu Direcţia de Schimbări Climatice şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor au lucrat foarte intens, astfel încât să avem la zi această strategie aprobată”, a spus şefa ANM.

Oficiali din ministere şi instituţii participă, marţi, la conferinţa cu tema „Schimbările climatice – Marile provocări, marile riscuri”, organizată de Antena 3 şi Administraţia Naţională de Meteorologie RA.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Cod galben de ploi torenţiale în 20 de judeţe şi în Bucureşti

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o...
‹ adv ›

ANM: Cod galben de ploi şi cantităţi însemnate de apă în zone din nouă judeţe, pe parcursul zilei de marţi

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o atenţionare Cod galben de ploi însemnate cantitativ, valabilă pe parcursul...

ANM: Cod galben de vânt puternic în judeţul Caraş-Severin

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o avertizare nowcasting Cod galben de vânt puternic, valabilă în orele...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole