15 C
București
luni, 9 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePrețul la grâu - ușoară creștere, pe fondul atacului portului Odesa

Prețul la grâu – ușoară creștere, pe fondul atacului portului Odesa

Grâul din Chicago a crescut cu aproape 2% joi și se îndrepta către cel mai mare câștig zilnic din ultimele șase săptămâni, pe măsură ce atacul Rusiei asupra portului Odesa din Ucraina și așteptările de producție mai scăzută în Franța au susținut piața.

Boabele de soia au crescut pentru a doua sesiune consecutivă datorită achizițiilor de ocazie, în timp ce porumbul a crescut ușor, deși câștigurile pe ambele piețe au fost limitate de așteptările privind rezervele globale mari.

„Atacul cu rachete rusești asupra portului ucrainean Odesa noaptea trecută este principalul factor care susține prețurile astăzi,” a declarat un comerciant de cereale din Singapore.

Contractul cel mai activ pentru grâu de pe Chicago Board of Trade (CBOT) a crescut cu 1,9% la 5,45 dolari pe bușel până la 0218 GMT și se afla pe cale să înregistreze cel mai mare câștig zilnic din începutul lunii iulie.

‹ adv ›

Boabele de soia au crescut cu 0,4% la 9,72-1/2 dolari pe bușel, iar porumbul a crescut cu 0,5% la 4,02-3/4 dolari pe bușel.

Forțele ruse au atacat infrastructura portuară din orașul Odesa din sudul Ucrainei miercuri seara, rănind cel puțin două persoane, au declarat oficialii ucraineni.

Oferta mai ieftină din regiunea Mării Negre a pus presiune asupra prețurilor în ultimele săptămâni.

Recolta de grâu moale francez e afectată de ploile din acest an și pe cale să aducă cel mai mic volum din anii ’80. În plus, prezintă o calitate mixtă la măcinare, a declarat biroul agricol FranceAgriMer miercuri.

Pentru soia, USDA și-a crescut prognoza pentru recolta din 2024/25 din SUA la un nivel record în raportul lunar publicat luni.

Costul mai redus al cultivării soiei în comparație cu porumbul, inundațiile din unele zone și o recoltă rapidă de grâu de toamnă au determinat guvernul american să își crească prognoza de producție de soia la un nivel record.

Prognoza meteo a rămas favorabilă pentru culturile de porumb și soia din Midwest-ul american.

Recolta actuală de porumb din Argentina pentru 2023/24 va atinge probabil 49 de milioane de tone, a declarat miercuri bursa de cereale Rosario, cu aproximativ 3% mai mult decât prognoza sa anterioară de 47,5 milioane de tone.

Comercianții monitorizează seceta din Ucraina, unde producătorii au avertizat că recolta de porumb ar putea scădea cu o treime față de anul trecut, dacă nu se înregistrează ploi.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Compactarea solului – cum amplifică efectele secetei

Un sol devine mai compact sau mai dens atunci...
‹ adv ›

Minimă de minus 0,4 grade Celsius la Miercurea-Ciuc, cea mai scăzută temperatură din ţară

Staţia meteo Miercurea-Ciuc a înregistrat, duminică dimineaţa, o minima de minus 0,4 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură consemnată...

Mureş: Mierea românească medaliată cu aur care a ajuns şi la Vatican, vedetă la Festivalul European BIO de la Ibăneşti

Mierea românească de salcâm, produsă în Mărginimea Sibiului, medaliată de aur la Festivalul Organic European şi dăruită Papei Francisc în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole