14.6 C
București
vineri, 4 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleA doua recoltă: ce plantăm după recoltarea cartofilor

A doua recoltă: ce plantăm după recoltarea cartofilor

Cartoful timpuriu este una dintre culturile cu maturare rapidă. Se plantează de obicei pe suprafețe mici, doar pentru a savura tuberculii proaspeți. Și se recoltează în iulie-august.

Ar fi o pierdere să abandonați parcela până anul viitor. Deci, ce este mai bine să cuptivăm după recoltarea cartofilor?

Cum pregătim parcela pentru cultura următoare

Înainte de a înființa o cultură nouă, resturile de plante trebuie adunate și compostate, mai ales dacă au fost unele probleme la capitolul boli. Dacă au fost probleme mai grave, arse.

‹ adv ›

Odată ce ați eliberat parcela de cartofii timpurii, aveți 4 opțiuni principale. Alegerea depinde de planurile dvs.

Deci, după cartofi puteți să:

  • semănați îngrășăminte verzi pentru a crește fertilitatea solului;
  • cultivați legume sau plante aromatice pentru recoltare în sezonul curent;
  • pregătiți parcela pentru plantarea plantelor perene (arbuști, legume sau plante decorative);
  • cultivați legume (ceapă, usturoi, pătrunjel etc.).

Îngrășăminte verzi după cartof

Dacă solul din grădină a fost suprasolicitat de către culturile anterioare, de ce să nu rezervați o porțiune pentru îngrășăminte verzi? Acest lucru nu numai că va hrăni solul, pregătindu-l pentru anul următor, dar veți avea și mai puțin teren de cultivat în primul an.

Folosiți îngrășăminte verzi ca o „cultură capcană”. Oriunde aveți o bucată de teren liberă, după ce ați recoltat culturi precum cartofii, semănați un îngrășământ verde. Facelia și muștarul germinează rapid și pot fi incorporate în sol în termen de 6 săptămâni de la însămânțare.

Secara sau măzărichea pot fi semănate toamna și vor menține solul acoperit pe timpul iernii. Când vremea se încălzește, puteți să le incorporați în sol, oferind astfel nutrienți pentru culturile care necesită multă hrană, cum ar fi dovleceii.

Un îngrășământ verde cu creștere joasă, cum ar fi trifoiul, va menține solul acoperit între rândurile unei culturi înalte, cum ar fi porumbul dulce. Acest lucru reduce numărul de buruieni.

Legume și verdețuri cultivate după cartof

Cea mai evidentă alegere este semănatul legumelor și verdețurilor (timpurii și extratimpurii) pentru o a doua roadă.

Pentru a le accelera creșterea și a nu pierde nicio zi în plus, pregătiți-vă din timp pentru semănat:

  • selectați semințele;
  • înmuiați-le în apă (de preferință cu stimulatori);
  • puneți-le la germinat (pentru unele specii).
    În funcție de cultură, această pregătire poate economisi până la 7-14 zile de la semănat la răsărire.

Acum mai multe despre candidații probabili pentru plantare după cartofii timpurii.

Ridichea – aceasta este cea mai cunoscută opțiune pentru ocuparea oricărei suprafețe libere. Ca o cultură de ore scurte de lumină naturală, ridichile cresc cel mai bine și lasă tije mai puțin în primăvară și la sfârșitul verii. Deci, după recoltarea cartofilor puteți semăna ridiche.

ridiche
FOTO: stuff.co.nz

Salata, în special salata de frunze, este perfectă pentru a fi semănată după cartof.

salata cultivare

Termenul de coacere tehnică a rozetelor din soiurile timpurii este de 30-45 de zile. Acest lucru este suficient atunci, când semănați la sfârșitul lunii iulie sau începutul lunii august.

Dar le puteți recolta până la coacerea completă și tăia frunzele tinere. Dacă vremea este rece și este suficientă umiditate în sol, salata va fi foarte fragedă și gustoasă.

Se pot semăna și alte verdețuri cu maturare timpurie, adesea numite „verdețuri”:

  • creson;
  • rucola;
  • varza de Peking.
  • În cazul cresonului și rucola, prima recoltă poate fi obținută în 2-3 săptămâni, iar tăierea ultimelor frunze poate fi terminată aproape înainte de temperaturile scăzute.

Mărarul și pătrunjelul. Aceasta este cea mai ușoară opțiune. Semănarea condimentelor populare nu este dificilă, iar îngrijirea ulterioară este extrem de simplă – udarea în timp util după apariția plantulelor.

În acest caz, veți fi aprovizionați cu verdețuri și vitamine până la îngheț.

Sfecla roșie – această legumă rădăcinoasă are multe soiuri, dintre care cele mai timpurii se coc în 50-70 de zile. Desigur, ele nu sunt destinate depozitării pe termen lung, dar vor diversifica masa de toamnă cu vitamine, minerale și alte substanțe utile.

sfecla rosie

Înmuiați semințele înainte de semănat. În locul sfeclei roșii, puteți opta pentru soiurile timpurii de mangold. Vezi mai multe despre Mangold sau sfecla de frunze. Cultivare și îngrijire.

Dovlecei și patissoni. Dovlecelul și prietenul său patissonul sunt, de asemenea, candidați probabili pentru a fi semănați după cartofi. Soiurile timpurii se coc în 35-45 de zile și, prin urmare, pot fi cultivate cu succes la sfârșitul verii.

Apă și hrană – aceasta este principala îngrijire pentru dovleci în această perioadă. Atunci când pregătiți parcela, este recomandabil să aplicați compost bun sau mraniță.

Doar va fi necesar să se refacă stocul de nutrienți din sol, care a mers la creșterea tuberculilor de cartofi. De aceea, nu uitați să adăugați îngrășăminte.

Mazărea – soiurile timpurii de mazăre se maturizează în 40-50 de zile, ceea ce înseamnă că vor avea suficient timp pentru o dezvoltare completă înainte de vremea rece.

În plus, nu numai că păstăile sunt gustoase, dar mazărea mai este bună, pentru că după ea puteți semăna și planta orice alte plante – leguminoasele sunt unul dintre cei mai buni premergători pentru diverse culturi, inclusiv cartoful.

Mazărea este nepretențioasă și tolerează perfect vremea rece sau ploioasă de la sfârșitul sezonului. Ea poate fi înlocuită sau completată cu fasole și linte.

Usturoiul și ceapa. Aceste culturi pot fi plantate, de asemenea, numai mai aproape de toamnă, lăsați parcela un pic să se odihnească sau semănați îngrășăminte verzi cu creștere rapidă.

Înființarea culturilor perene după cartof

Plantarea plantelor perene este o reprofilare radicală a parcelei, deoarece cartofii pot fi readuși la locul vechi după câțiva ani.

Înainte de aceștia putem pregăti solul pentru arbuști, cum ar fi cei de coacăz, zmeur, mur, agriș pentru a-i planta mai târziu. Până atunci, solul se va odihni, va fi saturat cu nutrienți din îngrășăminte și apoi va fi gata să primească noi rezidenți.

Mulți cultivă căpșun după cartof, însă ar putea apărea unele boli. De exemplu, căpșunul e foarte sensibil la Verticillium – la fel și cartoful.

Ce să nu plantăm după cartofi

Sunt culturi care nu ar trebui să fie alese pentru a fi plantate după cartof. Printre acestea se numără orice solanacee: ardei, tomate, vinete, physalis.

Majoritatea soiurilor au timp scurt de fructificare, dar principalele motive sunt bolile și dăunătorii comuni, care pot să nu fie observați atunci când se cultivă cartoful.

În plus, aceste culturi au cerințe nutriționale similare. Solul nu are timp să se refacă după premergător.

Opțiuni pentru utilizarea parcelei după recoltarea cartofilor timpurii, de fapt, sunt o mulțime, însă necesită răbdare și muncă.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

  1. In urma cu 40 da ani părinții mei (sudul tarii) culegeau cartofii in iunie si apoi puneau porumb cu ciclu scurt, prin octombrie îl culegeau.
    Acum cu încălzirea globală ne spuneti ca se culeg in iulie-august? Dacă sunt timpurii înseamnă că se cultiva in zone calde nu in varf se munte

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Îngrășăminte verzi – cum alegem ce să semănăm în funcție de problema din sol

La prima vedere, se pare că îngrășămintele verzi sunt...
‹ adv ›

Ce cultivăm lângă și după varză pentru recolte bune

De la varza timpurie și până la cea tardivă, fiecare își găsește locul în grădină, iar ulterior, evident, în...

Grădinărit fără chimie – îngrășăminte utile pentru culturi sănătoase

Varietatea mare de îngrășăminte de sinteză chimică și organice disponibile pe piață pun la îndemână diferite opțiuni de fertilizare...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole