17.5 C
București
duminică, 8 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleEgiptul a cumpărat grâu din Ucraina și Bulgaria

Egiptul a cumpărat grâu din Ucraina și Bulgaria

Egiptul a încercat să profite de pe urma recentului declin al cotaţiilor la grâu, dar a reuşit să cumpere mai puţin de o zecime din cantitatea prevăzută iniţial, ceea ce arată dificultăţile de aprovizionare, transmite Bloomberg.

Egiptul este unul dintre cei mai mari cumpărători mondiali de grâu (inclusiv din România), un produs de bază necesar pentru a menţine programul de subvenţionare a pâinii, de care depind peste două treimi dintre cei 105 milioane de egipteni. 

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a cumpărat, în cadrul licitaţiei care s-a încheiat luni, 280.000 tone de grâu din Ucraina şi Bulgaria, care va fi livrat în octombrie şi noiembrie.

‹ adv ›

Săptămâna trecută, GASC a informat că vrea să achiziţioneze 3,8 milioane de tone de grâu, care să fie livrat în perioada octombrie 2024 – aprilie 2025.

În final, GASC a achiziţionat cinci nave de transport încărcate cu grâu, la un preţ între 259,24 şi 269,25 dolari pe tonă, inclusiv transportul.

Licitaţia pentru o asemenea cantitate şi perioadă a reprezentat o nouă abordare a Egiptului, şi vine după o recentă remaniere guvernamentală, menită să ţină sub control inflaţia, şi pe fondul sporirii tensiunilor în regiune.

Deşi inflaţia s-a redus faţă de nivelul record de anul trecut, încă depăşeşte 25% şi este un motiv de îngrijorare pentru consumatori.

Departamentul american al Agriculturii (USDA) se aşteaptă ca importurile totale de grâu ale Egiptului să se situeze în sezonul 2024/2025 la 12 milioane de tone. 

În pofida perspectivelor slabe din Franţa şi a culturilor mai scăzute din Rusia, la Bursa de cereale de la Chicago, unde se stabilesc preţurile de referinţă la nivel mondial, grâul încă se tranzacţiona aproape de cel mai redus nivel din ultimii patru ani, pe fondul livrărilor semnificative din SUA.

Cotaţiile futures la grâu la bursa de la Paris au atins în mai cel mai ridicat nivel din ultimul an, din cauza condiţiilor meteo, dar de atunci preţurile au scăzut. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Mureş: Mierea românească medaliată cu aur care a ajuns şi la Vatican, vedetă la Festivalul European BIO de la Ibăneşti

Mierea românească de salcâm, produsă în Mărginimea Sibiului, medaliată de...
‹ adv ›

Viorel Morărescu: Creștere semnificativă în agricultura ecologică în România

Ambasadorul României pentru Agricultură Ecologică, Viorel Morărescu, director în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), susţine că există...

Cultura de spanac de toamnă – sfaturi pentru recolte bune

Cultura de spanac, datorită unei perioade relativ scurte de vegetație, poate fi înființată cu succes în culturi succesive în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole