21.9 C
București
sâmbătă, 7 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCanicula, stresul termic, producerea de lapte și reproducerea

Canicula, stresul termic, producerea de lapte și reproducerea

Astăzi, în atenția dumneavoastră, vin cu câteva sfaturi eficiente pentru rezultatele succesive într-un astfel de proces tehnologic precum reproducerea, cu accentul pe gestionare în timp de canicula.

Puteți citi încă odată articolul meu de pe aici cu recomandări despre prevenirea stresului termic la vaci, acolo sunt informații și despre hrănire, și despre confort, și multe alte lucruri utile. Detalii aici.

Creșteți adică măriți cantitatea de vitamina E în alimentația vacilor (puteți chiar să o creșteți de două ori mai mult decât conform normelor din NRC).

‹ adv ›

Refuzați orice manipulări (inclusiv cele veterinare) în afara țarcurilor în care sunt ținute vacile, în special manipulările imediat după muls.

Renunțați la orice program de depistare (detectare) a vacilor în călduri, această recomandare funcționează nu doar vara, ci și în alte anotimpuri. Acestea provoacă cele mai mari daune procesului de reproducere tocmai în perioadă vară și vară-toamnă, pentru că creșterea erorii de standard este undeva în jur de 15%, sau chiar 20% în plus.

Programați analizarea vacilor în călduri cu cel puțin 2 ore mai devreme. Aceasta este procedura standard la fermele americane de lactate pentru perioada iunie-octombrie.

Acordați mai multă atenție (chiar mai mult decât de obicei) vacilor și sănătății acestora în perioada timpurie de post-fătare (primele 10 zile după fătare).

Toată această muncă ar trebui făcută fizic de o singură persoană care este și implicată în reproducere (un lucrător în ambele procese va reuși să lucreze cu șeptelul de până la 2000 de vaci).

Efectuați monitorizarea constantă a tuturor cazurilor de avort fără excepție. Aceasta va fi pentru cazul în care să nu ratați avorturi care pot să nu fie cauzate de stresul termic.

Mai mult ca oricând, abilitățile dumneavoastră în monitorizarea și controlul indicatorilor optimi de condițiile corporale (BCS) vă vor fi utile, deoarece condiția corporală trebuie să fie cât mai ideală și să corespundă perioadei tehnologice și fiziologice a vacii.

Evitați tot ceea ce afectează negativ sistemul imunitar și endocrin. Aici nu vorbim doar despre stresul termic, ci și micotoxinele din furaje, schemele de vaccinare incorecte și încălcările tehnologice.

Și chiar dacă ar suna ca un clișeu, dar este un lucru foarte util – lucrați pentru selecția vacilor rezistente la stres termic și cu rate de fertilitate ridicate. Daca nu știți să o faceți, contactați-mă, vă voi învăța eu.

În ceea ce privește schemele de sincronizare, îmi va fi foarte greu să descriu totul într-un singur articol, decât pot să remarc ca cel mai eficient va fi doar PreSynch – și aceasta cu ceva „adaptări” la canicula verii.

Despre Ovsynch, Co-Synch + „progesterona” și Select-Synch, trebuie să fie, de asemenea, adaptate perioadei cu temperaturi ridicate (dacă voi avea timp pentru a scrie un articol separat pe acest subiect îl voi scrie sau poate voi organiza un webinar pe acest subiect).

La punctul anterior, în schema ReSynch, pe vremea caniculei, se pot dubla dozele medicamentelor pe care le folosiți în această schemă pentru un efect mai mare, îmi puteți mulțumi pentru că funcționează perfect.

Și, la sfârșit, ca întotdeauna, ceva mai mult decât informații interesante și utile de la mine, așa că, schimbați timpul de făcut injecțiile în schemele dvs. de sincronizare la un moment mai rece al zilei, astfel încât și timpul de însămânțare se va schimba.

Acest truc foarte simplu va crește eficiența muncii voastre în reproducere cu circa 20-45% comparativ dacă ați continua aceste manipulări la acele ore ca întotdeauna.

Poate dacă nu ați știut asta până astăzi, atunci cu plăcere vă puteți folosi și deveniți specialiști eficienți în reproducere chiar și în căldura verii!

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Rasa de vaci Montbeliarde – producător universal de brânză

Astăzi, așa cum și am promis, vă voi relata...
‹ adv ›

Boala capului negru la curcani – cum o recunoaștem și tratăm

Histomonoza, numită și boala capului negru sau enterohepatita infecțioasă la curcani, este o boală parazitară contagioasă, care afectează intestinele...

Stresul termic la viței – cum reducem efectele căldurii vara

După cum am promis, continuăm să studiem și să facem cunoștință cu problemele creșterii corecte a tineretului de reproducție,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole