Exportul de ovine în ţări terţe nu este şi nu va fi oprit, în condiţiile în care autorităţile şi agenţii economici colaborează pentru respectarea tuturor reglementărilor şi cerinţelor necesare pentru derularea exporturilor, transmite Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în urma întâlnirii cu reprezentanţii oierilor, exportatorilor şi transportatorilor, în condiţiile confirmării de noi focare de pesta micilor rumegătoare.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, remis, în data de 23 iulie a fost confirmată prezenţa virusului Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în mai multe exploataţii din judeţul Tulcea şi Constanţa.
În cadrul întâlnirii, la care a participat şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, reprezentanţii operatorilor economici prezenţi au fost asiguraţi de acordarea de despăgubiri pentru animalele afectate, în condiţiile respectării prevederilor legale.
La finalul întâlnirii, s-a stabilit ca toate părţile implicate să dialogheze permanent şi să colaboreze pentru gestionarea situaţiei, astfel încât să fie menţinute pieţele de export câştigate prin efortul comun.
Potrivit situaţiei epidemiologice actuale, virusul Pestei Micilor Rumegătoare a fost identificat la două exploataţii comerciale, cu un efectiv existent de 14.899 de ovine şi, respectiv, 7.478 de ovine, în localitatea Baia, judeţul Tulcea, la o gospodărie, cu un efectiv existent de 663 de ovine, din localitatea Stejaru, judeţul Tulcea, la o exploataţie comercială, cu un efectiv de 23.481 de ovine şi 1.329 de caprine, din localitatea Babadag, judeţul Tulcea, şi la o gospodărie cu 424 de caprine, în localitatea Sinoe, judeţul Constanţa.
Autoritatea precizează că pesta micilor rumegătoare nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru aceştia, însă virusul are impact la nivel social şi din punct de vedere economic.