Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezenţa virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oile dintr-o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, judeţul Tulcea, informează, sâmbătă, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Astfel, în data de 19.07.2024, a fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegătoare din România.
Imediat a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor constituit la nivelul Instituţiei Prefectului Judeţului Tulcea, în care s-a prezentat planul de acţiune pentru combaterea bolii şi măsurile de prevenire a extinderii acesteia cu stabilirea responsabilităţilor instituţiilor care vor colabora pentru îndeplinirea acestuia.
Conform legislaţie în vigoare s-a decis uciderea imediată a întregului efectiv de ovine, urmat de ecarisarea cadavrelor prin îngropare pe teritoriul fermei, într-o locaţie avizată de Garda Naţională de Mediu şi Sistemul de Gospodărirea a Apelor Tulcea.
În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecţie (3 km) şi de supraveghere (10 km) şi s-au luat măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor şi mijloacelor de transport.
Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.
Autoritatea dă asigurări că situaţia este sub control, au fost luate toate măsurile adoptate în cadrul CLCB pentru gestionarea unui focar de PRM şi nu există posibilitatea afectării sănătăţii populaţiei. În plus, ancheta epidemiologică este în desfăşurare.
Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) este o boală virală foarte gravă, care afectează mai multe specii de rumegătoare mici, domestice şi sălbatice, foarte contagioasă şi cu o evoluţie foarte severă, terminată prin exitus în proporţie de 70 %.
Clinic, boala se caracterizează prin evoluţie de la supraacută la subacută, cu manifestări de febră şi tulburări generale, digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin hemoragii, leziuni ulcerative, eroziuni sau necroze pe mucoasele digestive şi respiratorii, în unele cazuri prin pneumonie sau bronhopneumonie.
Refrigerarea şi congelarea conservă virusul care provoacă boala.
În Europa, la această dată (20.07.2024) sunt confirmate mai multe focare de PMR în exploataţii mixte de capre şi oi din Regiunea Thessalia, Grecia.
PMR a fost semnalată prima dată pe continent, în anul 2018, când a fost diagnosticat primul focar în Bulgaria, în localitatea Bolyarova, aproape de graniţa cu Turcia.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.