28.1 C
București
marți, 10 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCe cultivăm lângă și după varză pentru recolte bune

Ce cultivăm lângă și după varză pentru recolte bune

De la varza timpurie și până la cea tardivă, fiecare își găsește locul în grădină, iar ulterior, evident, în alimentație. Varza este bună pentru toate, dar ocupă mult spațiu.

Să vedem când, cum și cine poate fi inclus în parcela de varză fără să apară „conflicte de interese”, după ce și ce cultivăm după varza.

Bune premergătoare, adică culturi după care să cultivăm varza, sunt legumele solanacee (roșii, ardei, vinete), cucurbitacee (castraveți, dovlecei) şi leguminoase (mazăre verde).

‹ adv ›

Vecini pentru varza albă, conopidă și varza creață

Să începem de la cunoscuta varză albă. Atât soiurile timpurii, cât și cele cu maturitate medie sunt de obicei plantate în parcelă din răsad.

O parcelă cu varză proaspăt plantată arată semigoală – spațiul de nutriție pentru fiecare plantă este definit de un diametru de la 50 cm pentru soiurile timpurii la 80 cm pentru soiurile târzii.

Plantele mici par solitare și fără adăpost. Ele pot și trebuie să fie sprijinite!

Verdețuri și leguminoase

Semănatul verdețurilor, a plantelor aromatice cu maturare timpurie este o opțiune avantajoasă pentru toți. În timp ce varza capătă volum, adică aproximativ o lună, puteți cultiva diferite specii în spațiul dintre rânduri disponibil.

Verdețurile aromate (și cu cât mai aromate, cu atât mai bine) sunt, probabil, cel mai bun companion pentru varză.

Printre opțiuni se numără speciile ca mărar, coriandru, cimbru, chimen.

vecini buni

Acestea vor avea timp să se dezvolte, dacă sunt semănate devreme. Unele dintre plante ar trebui lăsate în pace până mai târziu să lase aromele lor ca să deranjeze fluturii dăunători și să țină la distanță (atât cât pot) melcii.

Mazărea timpurie este destul de potrivită cultivată lângă varză, căci va crește înainte ca varza să se recolteze. De asemenea, va hrăni varza cu azot.

Pentru fasole în prealabil va trebui să fixați suporturi înalte în centrul parcelei, plantele cățărătoare se vor cocoța pe ele și vor fi acolo, deasupra, pentru a da roade. Iar rădăcinile vor furniza și azot verzei.

Nu este recomandat să plantați plante din familia cruciferelor alături de varză: muștar, creson, ridichi.

Dăunătorii și bolile lor sunt aceleași, astfel plantele crucifere adunate pe o parcelă vor fi o invitație la un ospăț pentru dăunătorii comuni din jur. Și agenților patogeni le va fi mai confortabil – nu va trebui să parcurgă distanțe mari livrați de picăturile de apă sau alte căi.

Varza timpurie poate fi plantată lângă cartof, dar nu soiuri timpurii, ci medii sau târzii. Varza va fi gata în iulie, iar cartofii încă cresc și cresc. Toți acești vecini sunt buni și pentru conopidă.

Vecini decorativi

Gama de vecini buni ai verzei nu se limitează la verdețuri și leguminoase. Puteți decora parcela de varză cu unele specii cu flori – va fi deosebit de frumos, dar și util.

De exemplu, este bine cunoscut faptul că crăițele sunt bune nu doar decorativ, ci și pentru că parfumul lor respinge multe insecte, iar secrețiile rădăcinilor lor tratează solul. Ele nu afectează în niciun fel creșterea culturilor.

Dacă veți opta pentru crăițe, ar trebui să alegeți soiuri cu creștere înaltă, deoarece soiurile joase cresc prea larg și vor necesita spațiu suplimentar.

Vecini pentru broccoli, kohlrabi, varza de Bruxelles și varza kale

Aceste verze se caracterizează cresc relativ înalt; părțile lor cu frunze (și inflorescențele la broccoli) se dezvoltă în etajul superior, lăsând spațiul de lângă suprafața solului liber pentru insecte.

Alegeți companioni cu creștere joasă, potrivite fiind plantele ce acoperă solul. Dintre legume, doar castraveții care se întind pe pământ pot să fie bineveniți. Chiar și așa, aceștia vor încerca întotdeauna să se cațăre pe varză.

Este posibil să se cultive printre aceste specii salată, sfeclă roșie, mărar.

Cimbrul este un bun companion pentru varză. Respinge moliile și acoperă solul. Din păcate, crește lent și este o plantă perenă.

S-a experimentat o variantă de plantare de kohlrabi, varză și cimbru, care de-a lungul verii au conviețuit bine. Dar, pentru aceasta, este necesar ca cimbrul să ierneze fiabil și să crească bine. Astfel, se obține și recoltă bună de varză, și condimente.

Între varza obi1nuită, kohlrabi și varza de Bruxelles, plantele de nasturtium cresc frumos și sunt utile. Aroma acestora, ca și a crăițelor, este neplăcută pentru multe insecte. Nasturtium acoperă bine solul și îl apără de uscare.

Există un soi popular „Alaska” – compact, pe varză nu se urcă. Florile la fel sunt frumoase.

Broccoli și varza kale sunt înalte, iar sub ele este semiumbră. Menta Corsicană de acasă de pe pervazul ferestrei va prinde rădăcini în penumbra verzei. Sunt multe beneficii, cum ar fi că solul este acoperit, aroma puternică a mentei alungă dăunătorii și face gustul verzelor mai bun.

Ierburile aromatice sunt utile plantate în jurul marginilor parcelelor, unde este mai multă lumină.

Deși varza kale și broccoli sunt destul de dure pentru mai mulți dăunători din cauza frunzelor lor rezistente, este mai bine să mențineți insectele la un nivel minim.

Vecini pentru varza chinezească

Varza chinezească are o maturare foarte timpurie. Se cultivă fie la începutul primăverii, fie la sfârșitul verii, deoarece perioade lungi de lumină (peste 14 ore) și căldura neglijează creșterea frunzelor și provoacă formarea lăstarilor florali.

Împreună cu aceste tipuri de varză este bine să cultivați și verdețuri: mărar, coriandru, hasmațuchi, anason.

De asemenea, este convenabil ca, de la mijlocul până la sfârșitul lunii iunie, parcela să fie eliberată de varză și verdețuri și să mai puteți cultiva pe ea cartofi timpurii sau să semănați castraveți pentru recoltare la sfârșitul verii.

Dar ridichea, napii, Daikon pe aceste parcele nu trebuie să fie semănate, deoarece aceste plante sunt din aceeași familie.

Semănatul în august este bine să se efectueze pe parcelele, unde au crescut ceapă sau usturoi – acolo și solul este sănătos, și parcelele sunt deja libere.

Semănarea soiurilor de mazăre cu maturare timpurie între rândurile de varză chinezească vă va oferi o recoltă suplimentară.

Varza nu este bună premergătoare pentru tomate şi spanac, deoarece lasă terenul sărac şi cu unele toxine.

Există mai multe culturi care pot fi plantate în parcela în care a crescut anterior varza:

  1. Puteți planta castraveți anul viitor. Aceștia cresc bine în solurile în care au fost plantate anterior varza albă sau conopida, precum și mazărea, fasolea.
  2. Sfecla roșie se poate planta după soiurile de varză timpurii. Dar, trebuie luat în considerare faptul, că sfecla nu trebuie plantată într-un singur loc mai mult de 3-4 ani. Totodată, acest interval este recomandat și pentru alte rădăcinoase (morcov, țelină pentru rădăcină). Sfecla crește bine și după majoritatea leguminoaselor (mazăre, fasole), tomate, castraveții și alți membri ai familiei curcubitacee. Vezi mai multe despre Sfecla roșie – sfaturi utile la cultivare.
  3. Ceapa crește bine în parcelele în care anterior s-au aplicat îngrășăminte organice. Deoarece parcelele de varză sunt de obicei fertilizate cu generozitate cu materie organică, pe ele crește bine ulterior ceapa. În plus, ceapa crește bine după tomate, vinete, dovlecei și dovleac, castraveți.
  4. Puteți planta usturoi după varză. Pentru a evita infectarea solului cu nematodul tulpinii, nu se recomandă plantarea acestuia într-un singur loc mai mulți ani la rând. Pentru ca usturoiul să crească bine și să formeze căpățâni mari, este bine să-l plantați în locul culturilor ce se recoltează timpuriu – cartofi, varză, castraveți.
  5. Morcovii cresc bine după multe legume, inclusiv varză. Nu este recomandat să plantați morcovi după roșii, mazăre și salată verde. Trebuie remarcat faptul, că cultivarea în vecinătate a verzei și morcovului în vecinătate nu este cea mai bună idee.
  6. Țelina crește bine în parcele în care anterior s-a cultivat varza.
  7. Cartofii pot fi cultivați după soiurile timpurii de varză albă și conopidă.
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Îngrășăminte verzi – cum alegem ce să semănăm în funcție de problema din sol

La prima vedere, se pare că îngrășămintele verzi sunt...
‹ adv ›

A doua recoltă: ce plantăm după recoltarea cartofilor

Cartoful timpuriu este una dintre culturile cu maturare rapidă. Se plantează de obicei pe suprafețe mici, doar pentru a...

Grădinărit fără chimie – îngrășăminte utile pentru culturi sănătoase

Varietatea mare de îngrășăminte de sinteză chimică și organice disponibile pe piață pun la îndemână diferite opțiuni de fertilizare...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole