24.9 C
București
miercuri, 21 august, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleLacul cu nuferi în curte - cum plantăm și îngrijim corect

Lacul cu nuferi în curte – cum plantăm și îngrijim corect

Lacul cu nuferi sau alt bazin acvatic mic poate deveni bijuteria grădinii, pentru aceasta este important să se aleagă varietățile potrivite în funcție de condițiile de creștere disponibile. În acest articol vom vorbi despre:

  • descrierea nuferilor;
  • clasificarea plantelor de nufăr;
  • selectarea locației pentru lacul cu nuferi;
  • plantarea și îngrijirea nuferilor.

Descrierea și clasificarea plantelor de nufăr

Nuferii (genul Nymphaea) sunt plante acvatice perene, din familia Nymphaeaceae, care cresc în mod natural în ape stătătoare sau lin curgătoare, lacuri, bălți. Preferă apele curate și locurile însorite.

Dezvoltă un rizom gros de 2-5 cm, fixat de substratul bazinului acvatic cu rădăcini adventive, din care cresc 2 tipuri de frunze simple: submerse (subacvatice) cu limb lanceolat și plutitoare cu pețiol lung, limb mare, rotund sau cordiform, în nuanțe de verde închis și verde crud.

‹ adv ›
Rizom nuferi

Florile sunt solitare, au 4-5 sepale alungite și multiple petale, sunt mari, parfumate, de diferite culori, pot fi în nuanțe de roz, roșu, violet, albastru, galben sau alb. Fructul este sferic, verde, baciform.

Specia înflorește din mai până în octombrie. O floare de nufăr trăiește 4-5 zile, se deschide între orele 8-10 și se închide după 16.

După mărimea plantelor și gradul de dezvoltare, plantele de nufăr se împart în:

  • pitice: cu diametrul plantei de 40-60 cm;
  • medii: 1-1,5 m;
  • mari: 2,5-3 m.

Mărimea florii este direct proporțională cu mărimea plantei, astfel cele pitice au florile cu diametrul de 2-5 cm, iar cele mari ajung la 25-30 cm.

Pentru o bună dezvoltare, cele pitice au nevoie de o adâncime de plantare de 30 cm, cele medii 60-80 cm, iar cele mari de 80-150 cm.

Specii populare de nuferi decorativi:

Nymphaea „Marliacea Chromatella”:

  • Are florile mari, galbene și frunze de un verde intens.
  • Este rezistent la condiții variate de iluminare și temperatura a apei.

Nymphaea „Perry’s Orange Sunset”:

  • Cu flori portocalii-cărămizii și frunze maronii cu pete verzi.
  • Este preferat pentru bazinele mai mici sau pentru containere.

Nymphaea „Queen of Siam”:

  • Are flori roz-mov deschis și frunze verzi închise cu pete purpurii.
  • Este apreciat pentru aspectul său elegant și contrastul frunzelor.
  • Soi popular pentru bazinele mari, deoarece este viguros și înflorește abundent.

Cum se cultivă nuferii decorativi

Selectarea locației potrivite pentru lacul cu nuferi este foarte importantă. Se preferă o expunere însorită și temperaturi moderate. De aceea, este esențial să se aleagă o locație în grădină, unde nufărul să primească cel puțin 5-6 ore de lumină directă pe zi.

Alegerea containerului sau bazinului acvatic: pentru plantarea nuferilor, este recomandat să se utilizeze o oală sau o cadă specială pentru plante acvatice, cu adâncime adecvată pentru rădăcinile plantei.

Lățimea ghiveciului sau containerul pentru nuferi trebuie să fie mai mare decât înălțimea, deoarece rizomul nufărului crește pe orizontală. În container nufărul se plantează sub unghiul de 45°.

Nuferii pot fi plantați și direct pe fundul lacului, însă în acest caz va fi puțin mai dificil de gestionat, deoarece rădăcinile trebuie să se fixeze bine de substrat. Pentru aceasta se recomandă prinderea unei greutăți de rizom, de exemplu o piatră.

Doar soiurile de nuferi nepretențioși și rezistenți la ger, pot fi plantați pe fundul bazinului acvatic.

Pregătirea substratului: poate fi folosit unul special pentru plante acvatice sau un amestec de pământ, nisip și lut, în proporție de 1/1/1, care va permite o bună drenare și menținerea nutrienților.

Plantarea nuferilor

Plantarea nufărului: în funcție de vigoarea de creștere a plantelor, rizomul plantat prealabil în recipent se amplasează în bazinul acvatic la adâncime diferită. Însă, o regulă generală este ca între oglinda apei și punctul de creștere să fie o distanță de 10-15 cm.

Atunci când se plantează mai multe soiuri de nuferi, în special dintre cei care diferă foarte mult în ceea ce privește forma și culoarea florilor, este recomandat să fie plantați în grupuri separate.

Menținerea apei: este necesar să asigurați curățenia apei și ca nivelul ei să nu fie mai jos de nivelul rădăcinilor.

Îngrijire generală: în funcție de specie, nufărul poate necesita tăierea frunzelor și a tulpinilor pentru a menține o creștere sănătoasă.

După ofilirea florilor se recomandă înlăturarea lor, în special dacă lacul cu nuferi este unul mic sau dacă sunt plantați în containere.

Frunzele îngălbenite, pe care apar pete brune, uleioase, de asemenea trebuie înlăturate. În bazinele acvatice mari, acestea nu vor dezechilibra biodiversitate și pot fi lăsate să se decompună în mod natural.

Pe lângă faptul că sunt decorativi, nuferii contribuie la menținerea și sporirea biodiversității bazinelor acvatice.

Ar putea să te intereseze și: 7 plante ornamentale care cresc foarte bine la umbră.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

A doua recoltă: ce plantăm după recoltarea cartofilor

Cartoful timpuriu este una dintre culturile cu maturare rapidă....
‹ adv ›

Ce cultivăm lângă și după varză pentru recolte bune

De la varza timpurie și până la cea tardivă, fiecare își găsește locul în grădină, iar ulterior, evident, în...

Grădinărit fără chimie – îngrășăminte utile pentru culturi sănătoase

Varietatea mare de îngrășăminte de sinteză chimică și organice disponibile pe piață pun la îndemână diferite opțiuni de fertilizare...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole