28.5 C
București
vineri, 5 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaBursa agricolă: Prețul rapiței a crescut, scăderi pentru grâu și porumb

Bursa agricolă: Prețul rapiței a crescut, scăderi pentru grâu și porumb

Din cauza concurenței de preț din regiunea Mării Negre, a raportului USDA și a recoltei americane care progresează rapid, prețurile grâului scad.

În lipsa unor noi informații despre recolta de grâu din Europa de Vest, piața se concentrează pe competiția internațională.

Presiunea recoltei americane de grâu apasă asupra pieței. În același timp, grâul din Rusia și Ucraina este oferit pe piețele internaționale la prețuri considerabil mai mici decât producția din recolta anterioară, încă abundentă, din Europa.

‹ adv ›

În acest context, îngrijorările legate de recolta problematică din Europa, în special din Franța și Germania, par să treacă în plan secund.

Oprită de ploile de la sfârșitul săptămânii trecute, recoltarea se reia cu greu în Franța, în timp ce vremea se anunță în continuare haotică pentru următoarele 10 zile, raportează Agritel.

Diferența de preț față de Marea Neagră: 30 de euro pe tonă

Conform datelor Agritel, prețurile la export pentru grâul de panificație pe cea mai importantă piață comercială din Franța, în Rouen, erau la sfârșitul lunii la 217 euro pe tonă.

În același timp, grâul era oferit în porturile de încărcare din Marea Neagră la echivalentul a 187 de euro pe tonă. O diferență de preț de 30 de euro! – ceea ce explică bine presiunea asupra prețurilor din Europa.

În porturile de export din SUA, grâul moale era încărcat la aceeași dată pentru 203 euro, deci, mult mai ieftin decât marfa europeană.

Contractul grâu pe Euronext pentru septembrie 2024 a pierdut ieri 3,75 €/t, ajungând la 223,25 €/t, a treia cea mai scăzută închidere din ultimele două luni. La Chicago, ieri seara, grâul a reluat calea scăderii sub influența presiunii recoltei în Statele Unite și în Rusia.

Potrivit analistului Agrarheute, Olaf Zinke, fermierii germani se arată tot mai îngrijorați de situația de pe piață privind prețurile, ce au scăzut continuu în ultimele patru săptămâni.

O stabilizare nu este așteptată. Din cauza vânzărilor scăzute ale recoltei din anul precedent, multe depozite sunt încă pline cu produse care, în unele cazuri, nu mai pot fi utilizate pentru procesare.

„Depozite pline, prețuri de piață scăzute și obligația de vânzare ne distrug fermele locale de produse de piață”, a declarat președintele unei asociații agricole.

Pe Euronext, porumbul urmează aceeași tendință, înregistrând o scădere de 3,25 €/t pentru noiembrie 2024. În SUA, operatorii pieței sunt liniștiți de un timp în continuare favorbail și de ultimul raport USDA care afișează stocuri și suprafețe confortabile în SUA.

Prețul rapiței, în creștere

Compania de consultanță Strategie Grains a redus luni prognoza pentru toate culturile oleaginoase importante din Uniunea Europeană, după condiții meteorologice nefavorabile în mare parte a UE.

În estimarea sa actuală, Strategie Grains a evaluat recolta de rapiță din UE în anul 2024 la doar 17,80 milioane de tone, ceea ce reprezintă o scădere față de 17,94 milioane de tone în iunie și cu 10,6% mai puțin decât recolta de anul trecut.

Cauza scăderii sunt prognozele mai mici pentru Germania, România și țările baltice, după condiții de creștere nefavorabile în lunile mai și iunie.

Pe lângă recoltele slabe așteptate în principalele țări producătoare din Europa, rapița este susținută de o creștere în întregul sector al uleiurilor vegetale și de petrolul în continuare foarte ferm.

bursa agricola
Variația prețului rapiței; Autor: Olaf Zinke, Agrarheute

Astfel, se detașează de restul culturilor, ajungând la peste 500 €/t pe Euronext, recolta 2024, al doilea cel mai mare preț din termenul apropiat din ultimele 16 luni.

Joi, 4 iulie 2024, cotațiile oscilează ușor în tranzacțiile curente, deoarece în SUA nu se tranzacționează din cauza unei sărbători. Contractul pentru luna august (noua recoltă de rapiță) se află în scădere cu 2 euro, ajungând la 498 euro pe tonă pe piața futures de la Paris în tranzacțiile curente.

Contractul pentru luna noiembrie este, de asemenea, mai slab cu 2 euro, fiind tranzacționat la 506 euro pe tonă. De la sfârșitul lunii iunie, prețurile rapiței au crescut cu aproximativ 40 de euro pe tonă.

Agenția guvernamentală Statistics Canada a estimat suprafața cultivată cu rapiță în Canada la 22,007 milioane de acri (9,1 milioane de hectare), comparativ cu estimarea din martie de 21,394 milioane de acri (8,66 milioane de hectare) și a depășit așteptările analiștilor de 21,520 milioane de acri (8,71 milioane de hectare).

În anul 2023, fermierii au semănat 22,082 milioane de acri (8,94 milioane de hectare) de rapiță.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole