22.5 C
București
joi, 4 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleGreenpeace cere demisia ministrului Mediului, după emiterea acordului de mediu pentru Neptun...

Greenpeace cere demisia ministrului Mediului, după emiterea acordului de mediu pentru Neptun Deep

Greenpeace cere demisia ministrului Mediului, Mircea Fechet, după emiterea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep.

Organizaţia de mediu condamnă emiterea acestui acord de mediu pe motiv că este „o procedură viciată şi executată pe repede înainte, fără a lua în considerare îngrijorările oamenilor”.

Activiştii Greenpeace au protestat în faţa sediului Ministerului Mediului, cerând demisia ministrului Mediului.

„Acest protest vine ca urmare a emiterii acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep, după ce 11.000 de oameni s-au alăturat apelului organizaţiei de a respinge acordul şi peste 24.000 de oameni au semnat petiţia pentru protejarea Mării Negre”, se menţionează în comunicat.

‹ adv ›

Activiştii de mediu acuză ministerul că au ignorat îngrijorările oamenilor şi au aprobat un proiect care prezintă numeroase riscuri şi probleme.

Printre acestea se numără lipsa transparenţei, în contextul în care autorităţile române nu au publicat detalii privind substanţele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră .

Organizaţia de mediu a făcut referire şi la riscul minelor marine.

„Proiectul se va desfăşura în proximitatea unei zone de conflict, fără a se evalua impactul minelor marine sau a se propune măsuri de prevenire a riscurilor de explozie”, se precizează în comunicat.

Pe listă se mai află emisiile de CO2. „Se estimează că proiectul va genera peste 200 de de milioane de tone de CO2, agravând fenomenul schimbărilor climatice, printre care se numără valurile de caniculă, seceta, incendiile forestiere şi inundaţiile”, precizează organizaţia.

Un alt punct îl reprezintă impactul asupra biodiversităţii.

„Marea Neagră se confruntă deja cu multiple presiuni – poluare, microplastic, exces de nutrienţi chimici, turism agresiv şi pescuit ilegal. Delfinii din Marea Neagră sunt grav ameninţaţi de aceste probleme, iar un nou proiect de exploatare petrolieră nu va face decât să înrăutăţească situaţia”, susţin activiştii de mediu.

Aceştia au făcut referire şi la metodologii incomplete.

„Raportul integrat de mediu nu respectă cerinţele ghidurilor metodologice şi este incomplet”, subliniază ei.

Deficienţele platformelor existente reprezintă o altă problemă semnalată. Fotografiile arată că platformele OMV Petrom prezintă deficienţe majore şi neconformităţi, punând în pericol Marea Neagră. OMV Petrom nu a clarificat situaţia acestor platforme.

Organizaţia a făcut referire şi la consultări publice insuficiente. Consultările organizate au fost superficiale, atât în România, cât şi în Bulgaria, se spune în document.

„Am venit astăzi la Ministerul Mediului să îi solicităm domnului Fechet să facă un pas în spate. A gestionat dezastruos şi iresponsabil eliberarea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep.

Până în acest moment, niciun reprezentant de la nivelul Ministerului Mediului nu a ieşit public să ofere un răspuns pentru problemele pe care le-am ridicat – riscul minelor marine, substanţele toxice deversate în mare, lipsa consultărilor publice, sutele de milioane de tone de CO2 emise în atmosferă.

Şi nimeni nu ne explică cum OMV Petrom, care operează platforme cu piloni crăpaţi şi ruginiţi în Marea Neagră, primeşte cu atâta uşurinţă acordul de mediu.

Atenţie! Nu e un acord de mediu pentru construcţia unui imobil pe malul mării. Este vorba de un acord pentru cel mai mare proiect de exploatare a gazelor fosile din Uniunea Europeană, proiect care va fi operaţional mai mult de 20 de ani, care va impacta iremediabil viaţa sălbatică din Marea Neagră şi care va alimenta şi mai mult criza climatică cu care ne confruntăm!

Domnule Fechet, demisia! Nu mai reprezentaţi interesele cetăţenilor români, ci ale marilor poluatori”, a declarat Vlad Cătună, Coordonator de Campanii, Greenpeace România, în comunicat.

Greenpeace România a acţionat în instanţă companiile OMV Petrom şi Romgaz, Primăria şi Consiliul Local Tuzla, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” pentru nereguli în procesele de aprobare şi lipsă de transparenţă în legătură cu date cruciale ce vizează substanţele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră.

De asemenea, organizaţia de mediu a lansat o petiţie pentru protejarea Mării Negre şi oprirea proiectului Neptun Deep.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Vicepremier rus: Rusia este gata să livreze gaze Europei via Ucraina şi după 2024

Rusia este gata să continue să livreze gaze Europei...
‹ adv ›

Ministrul Agriculturii, în vizită la una dintre cele mai importante companii din Orientul Mijlociu

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a vizitat miercuri una dintre cele mai mari şi importante companii din Orientul Mijlociu, Almarai,...

Defolierea tomatelor – care frunze și când se înlătură

Defolierea tomatelor presupune, de obicei, înlăturarea frunzelor bazale ale plantei până la primul etaj. Defolierea se practică și la...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole