Greenpeace cere demisia ministrului Mediului, Mircea Fechet, după emiterea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep.
Organizaţia de mediu condamnă emiterea acestui acord de mediu pe motiv că este „o procedură viciată şi executată pe repede înainte, fără a lua în considerare îngrijorările oamenilor”.
Activiştii Greenpeace au protestat în faţa sediului Ministerului Mediului, cerând demisia ministrului Mediului.
Activiştii de mediu acuză ministerul că au ignorat îngrijorările oamenilor şi au aprobat un proiect care prezintă numeroase riscuri şi probleme.
Printre acestea se numără lipsa transparenţei, în contextul în care autorităţile române nu au publicat detalii privind substanţele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră .
Organizaţia de mediu a făcut referire şi la riscul minelor marine.
Pe listă se mai află emisiile de CO2. „Se estimează că proiectul va genera peste 200 de de milioane de tone de CO2, agravând fenomenul schimbărilor climatice, printre care se numără valurile de caniculă, seceta, incendiile forestiere şi inundaţiile”, precizează organizaţia.
Un alt punct îl reprezintă impactul asupra biodiversităţii.
Aceştia au făcut referire şi la metodologii incomplete.
Deficienţele platformelor existente reprezintă o altă problemă semnalată. Fotografiile arată că platformele OMV Petrom prezintă deficienţe majore şi neconformităţi, punând în pericol Marea Neagră. OMV Petrom nu a clarificat situaţia acestor platforme.
Organizaţia a făcut referire şi la consultări publice insuficiente. Consultările organizate au fost superficiale, atât în România, cât şi în Bulgaria, se spune în document.
Greenpeace România a acţionat în instanţă companiile OMV Petrom şi Romgaz, Primăria şi Consiliul Local Tuzla, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” pentru nereguli în procesele de aprobare şi lipsă de transparenţă în legătură cu date cruciale ce vizează substanţele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră.
De asemenea, organizaţia de mediu a lansat o petiţie pentru protejarea Mării Negre şi oprirea proiectului Neptun Deep.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.