30.2 C
București
joi, 27 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Danemarca introduce prima taxă pe emisii de carbon în agricultură

Reuters: Danemarca introduce prima taxă pe emisii de carbon în agricultură

Fermierii din Danemarca vor plăti începând cu 2030 o taxă de 120 de coroane pe tona de dioxid de carbon produsă de animale, notează economica.net.

Danemarca, unul dintre cei mai mari producători și exportatori de carne de porc și produse lactate, va deveni astfel prima țară care impune un astfel de bir în agricultură.

În schimb, luna aceasta, Noua Zeelandă a renunțat la planurile de a introduce o taxă similară după ce măsura a fost criticată de fermieri.

‹ adv ›

Guvernul de la Copenhaga a ajuns la un compromis cu agricultorii, industria, sindicatele și grupurile de mediu privind politica legată de agricultură, cea mai mare sursă de emisii de CO2 din țară, și a stabilit ca din 2030 fermierii să plătească o taxă de 300 de coroane daneze (aproximativ 200 de lei) pe tona de CO2, potrivit Reuters.

Impozitul va crește la 750 de coroane ( aproximativ 500 de lei) până în 2035.

Fermierii vor avea însă dreptul la o deducere a impozitului pe venit de 60 %, ceea ce înseamnă că, în realitate, costul pe tonă va începe de la 120 de coroane ( 80 de lei) și va crește la 300 de coroane până în 2035, în timp ce subvențiile vor fi puse la dispoziție pentru a sprijini ajustările în operațiunile agricole.

Taxa ar putea adăuga un cost suplimentar de 2 coroane ( 1,33 lei) pe kilogram de carne tocată de vită în 2030, a explicat ministrul afacerilor economice, Stephanie Lose, pentru postul public de televiziune DR.

Carnea de vită tocată se vinde acum, în Danemarca, cu aproximativ 70 de coroane ( 46 lei) kilogramul.

„Vom fi prima țară din lume care va introduce o taxă reală pe CO2 în agricultură. Alte țări vor fi inspirate de acest lucru”, a declarat marți într-o declarație ministrul fiscal Jeppe Bruus, din partea social-democraților de centru-stânga.

Acordul Guvernului urmează să fie aprobat de parlament, iar experții politici se așteaptă ca taxa să fie introdusă printr-o lege adoptată ca urmare a consensului larg.

Luna aceasta, Noua Zeelandă a renunțat la planurile de a introduce o taxă similară după ce măsura a fost criticată de fermieri.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Olt: Peste 3.200 ha de cereale, calamitate din cauza secetei

Peste 3.200 de hectare de culturi de grâu, rapiţă,...
‹ adv ›

Jean Ionescu: În România, impactul secetei asupra agriculturii este din ce în ce mai evident și necesită soluții durabile

În ultimii cincizeci de ani, populația lumii a crescut semnificativ, iar Organizația Națiunilor Unite indică faptul că va ajunge...

APIA a efectuat plăți de peste 166,9 mln lei pentru sectorul vitivinicol

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că pe parcursul anului financiar 2024 (început la data de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole