28.8 C
București
marți, 25 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleHarghita: Scădere constantă a suprafeţei plantate cu cartofi, mai ales la producătorii...

Harghita: Scădere constantă a suprafeţei plantate cu cartofi, mai ales la producătorii mici

Suprafaţa plantată cu cartofi în judeţul Harghita continuă să înregistreze o scădere constantă, acest fenomen putând fi observat cu precădere la producătorii mici, care preferă să producă numai pentru consumul familiei sau pentru furajare.

Potrivit datelor prezentate marţi, în şedinţa Colegiului Prefectural, de directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Ronfeld Zsolt, suprafaţa plantată cu cartofi ajungea, în urmă cu 11 ani, şi la 14.500 -15.000 hectare, iar anul acesta este de 6.100 de hectare, scăderea fiind una semnificativă.

Datele statistice arată că suprafaţa a scăzut şi faţă de anul trecut, când suprafaţa destinată cartofului era de 6.500 de hectare.

‹ adv ›

În informarea Direcţiei pentru Agricultură se precizează că motivele care au dus la această scădere sunt diverse, de la modificarea obiceiurilor de consum ale populaţiei, la accesul greu al producătorilor în supermarketuri sau importurile masive din Uniunea Europeană.

„Suprafaţa destinată culturii de bază a judeţului- cartoful – arată o scădere constantă faţă de anii anteriori. Dacă comparăm cu suprafaţa de acum 11 ani, când aveam 14.500 -15.000 ha, se arată o scădere semnificativă.

Motivele sunt multiple: scăderea consumului pe cap de locuitor, creşterea producţiei medii la hectar, importuri masive din UE, organizarea slabă a producătorilor, accesul greu al producătorilor simpli în hipermarketuri, creşterea preţului inputurilor (combustibil, îngrăşăminte chimice, pesticide)”, se menţionează în informarea citată.

Romfeld Zsolt a explicat că scăderea suprafeţelor destinate cartofului se observă mai ales în rândul producătorilor mici, care reduc suprafaţa tot mai mult şi plantează cartofi numai pentru consumul familiei şi pentru furajare.

În ceea ce priveşte producătorii mari de cartofi, nu se observă această scădere a suprafeţei, ei având alte posibilităţi de depozitare, sortare şi valorificare a producţiei.

Scăderea suprafeţei cultivate cu cartofi este compensată parţial cu cultura cerealelor, dar mai ales a plantelor furajere perene, a precizat directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita.

Acesta a mai arătat că se constată o scădere semnificativă şi la o altă cultură importantă din judeţ, respectiv sfecla de zahăr.

În prezent, în Harghita există doar 9 fermieri care au cultivat în total 77 de hectare de sfeclă de zahăr, suprafaţa fiind mult mai mică decât acum opt ani, când în judeţ erau 350 hectare cultivate cu sfeclă de zahăr sau ca înainte de 1990, când existau peste o mie de hectare.

„Cauza reducerii suprafeţei se datorează preţului mic oferit de fabrica de zahăr, precum şi cauzelor enumerate la cultura cartofului privind inputurile”, a mai explicat Romfeld Zsolt.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Canicula afectează culturile de vară din Europa de Est, inclusiv în România – susțin analiștii

Valul de căldură care se extinde săptămâna aceasta în...
‹ adv ›

APIA: Plăți de peste 11,2 milioane lei pentru măsuri de piață

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat vineri, 21.06.2024, plata sumei de 11.257.295,68 lei (2.273.065,44 euro),...

Mana castraveților – sfaturi pentru control

Mana castraveților este o boală produsă de Pseudoperonospora cubensis ce poate infecta toate cucurbitaceele, dar este cea mai destructivă la castraveți...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole