10.7 C
București
miercuri, 2 aprilie, 2025
IT
MD

-

HomepageAdvCrama La Salina din Cluj a primit Medalia Grand Gold la Concours...

Crama La Salina din Cluj a primit Medalia Grand Gold la Concours Mondial de Bruxelles

Un vin alb produs de Crama La Salina din Cluj a câştigat marele premiu la un concurs internaţional de profil care a avut loc la Bruxelles.

„Un vin alb românesc produs de Crama La Salina a fost revelaţia internaţională la Concours Mondial de Bruxelles! Issa Chardonnay Barrique 2022, vedeta prestigiosului concurs internaţional. Realizare excepţională pe piaţa mondială a vinurilor pentru Crama La Salina din judeţul Cluj, dar şi pentru România! Issa Chardonnay Barrique 2022 a fost vedeta celei de-a 31-a ediţii a Concours Mondial de Bruxelles desfăşurată recent în Guanajuato, Mexic.

Vinul românesc a fost desemnat International White Wine Revelation şi a primit Medalia Grand Gold. Acest titlu este acordat vinului alb care obţine cel mai mare punctaj dintre toate vinurile albe participante în competiţie şi este o distincţie care recunoaşte excelenţa şi calitatea deosebită a vinului premiat”, au transmis producători.

Potrivit sursei citate, Concours Mondial de Bruxelles (CMB) este cea mai mare competiţie itinerantă de vinuri din lume. La ediţia din acest an, desfăşurată între 7-9 iunie, au fost înscrise aproximativ 7.500 de vinuri din 42 de ţări.

Experţi din 45 de ţări au evaluat vinurile fără a cunoaşte identitatea lor. Dintre toate vinurile prezentate, doar 30% au primit o medalie. Rezultatele au fost anunţate pe 18 iunie.

„Este o adevărată satisfacţie că am reuşit să adunăm atât de multe vinuri pentru această nouă ediţie, în ciuda unui context global provocator. Acest lucru demonstrează că producătorii au încredere în noi, iar noi suntem onoraţi de acest lucru”, a declarat Thomas Costenoble, directorul CMB.

Issa Chardonnay Barrique este un vin alb sec, de origine românească, produs de Crama La Salina din Transilvania. Este cunoscut pentru calitatea sa superioară şi caracterul distinctiv, obţinut prin maturarea în baricuri de stejar.

De un galben strălucitor, culoare care indică o maturare atentă, acest Chardonnay are arome fructate complexe de piersică, măr şi ananas, completate de note subtile de vanilie, coajă de pâine prăjită şi caramel.

„Este un vin elegant şi bine echilibrat, cu o structură plină şi o aciditate moderată. Gustul final este persistent, cu o plăcută notă de stejar şi un echilibru perfect între fructuozitate şi influenţele baricului. Eu am simţit de mai demult că are un potenţial extraordinar.

Am folosit un butoi din stejar românesc de 500 litri în loc de 225 ca să reduc puţin impactul notelor de vanilie şi al fumului. Am vrut să trec lent către un stil mai fructat. Rezultatele au început să apară cu recolta din 2021, pentru care am primit premiu la Mundus Vini. Mai apoi, recolta din 2022 a beneficiat şi de batonaj”, a explicat Ioan Ovidiu Maxim, oenolog şi administrator Crama la Salina, Turda.

Ediţia 2022 a vinului a fost produsă într-o cantitate totală de 10.000 de litri, echivalentul a aproximativ 13.700 de sticle. Momentan, vinul se găseşte pe piaţă la preţul de aproximativ 10 euro.

Pe lângă marele premiu, Crama La Salina a primit la Concours Mondial de Bruxelles şi o medalie de aur pentru Issa Nidus Fetească Neagră 2019 şi o medalie de argint pentru Issa Chardonnay 2023.

În 2025, Concours Mondial de Bruxelles – competiţia de vinuri rose – va avea loc în România. Aceasta se va desfăşura în perioada 28-30 martie în Constanţa, Dobrogea, şi este o premieră în istoria vinului din România.

Concours Mondial de Bruxelles este primul mare concurs internaţional de vinuri care alege ca destinaţie, pentru una din competiţiile sale, ţara noastră.

Adv
Adv
Advertoriale și comunicate de la cele mai importante companii și organizații din agrobusiness-ul românesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Pachet Cereale T1 – sinergia a 6 substanțe active pentru controlul bolilor și buruienilor

Nu știi ce tehnologie să alegi pentru protecția cerealelor...

Creșterea productivității la floarea-soarelui prin combaterea manei în România

România s-a afirmat ca un jucător important în agricultura europeană, contribuind semnificativ la producția de floarea-soarelui din regiune, cu...

Verben™: Soluția ideală pentru protejarea cerealelor păioase de bolile primăverii

Fermierii au mizat pe cereale păioase în acest an, iar culturile se prezintă bine în majoritatea regiunilor. Pe măsură...

Producător de căpșune: Cu sistemul Up&Down avem o productivitate cu 60% mai mare

Acum câțiva ani, Dragoș Ștefănescu, Agro Steaco a decis să investească într-un proiect ambițios de producere a căpșunelor în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole