30.6 C
București
joi, 27 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCe lipsește castraveților - determinăm după forma fructului

Ce lipsește castraveților – determinăm după forma fructului

Forma sau gustul ciudat la castraveți poate fi rezultatul unor carențe în nutriție sau în întreținerea culturii. În acest articol, discutăm care sunt cele mai frecvente cauze ale castraveților deformați, cu gust sau culoare necorespunzătoare.

Deficiențe de macro și micronutrienți la castraveți

Îngrășămintele minerale, precum și cele organice îmbunătățesc randamentul culturilor. Dar acestea trebuie să fie aplicate în baza recomandărilor unui specialist, în baza analizei solului. Altfel, putem crea blocaje și o asimilare proastă a acestora.

Se întâmplă că, atunci când aplicați îngrășăminte chimice, este posibil unele să fie în exces, deoarece solul pe care îl aveți poate fi diferit de solul standard.

‹ adv ›

Ca urmare, distrugem solul cu îngrășăminte minerale. De aceea, ar trebui să fiți extrem de atenți cu ele și să nu le folosiți inutil.

Deficiența de azot

Dacă castraveții duc lipsă de azot, aspectul lor suferă modificări. Ei nu cresc la dimensiuni mari, capătă o culoare gălbuie.

În sine, un astfel de produs va fi lipsit de vivacitate. Carența de azot provoacă și o schimbare de formă: castraveții au vârful ascuțit și curbat.

Este destul de ușor să recunoașteți că există o astfel de problemă. Planta va avea frunze de culoare verde deschis, tulpinile vor fi subțiri și viteza de creștere a acestora nu se va potrivi cu cea obișnuită.

Deficiența de potasiu la castraveți

Castraveții sunt unici printre majoritatea culturilor prin cerințele lor ridicate de potasiu. De fapt, planta de castraveți este una dintre singurele culturi care necesită mai mult potasiu decât azot.

Dacă castraveții duc lipsă de potasiu, forma fructelor devine asemănătoare cu cea a perelor. Această carență se caracterizează, de asemenea, prin necroza și uscarea marginilor limbului, apărând pete maro între nervuri.

Când vă dați seama că potasiul este elementul ce lipsește, merită să vă decideți cu ce să hrăniți planta.

Deficitul de potasiu are loc atunci când concentrația de K scade sub 3 000 ppm în seva pețiolului sau sub 3,5% în greutatea uscată a lamelelor frunzelor.

O astfel de deficiență poate apărea atunci când castraveții sunt cultivați în sol și planta nu are la dispoziție suficient K în timpul perioadei de creștere.

  • Simptomele deficienței de potasiu apar mai întâi pe frunzele mai vechi. De obicei, cloroza apare mai întâi la marginile frunzelor, apoi este afectată zona dintre nervuri. Simptomele progresează de la baza spre vârful plantei. Îngălbenirea și uscarea frunzelor mai bătrâne începe la margini și, în cele din urmă, se extinde între nervurile principale spre centrul frunzei.
  • Planta este pipernicită, cu internoduri scurte și frunze mici.

Simptomele foliare sunt însoțite de o dezvoltare anormală a fructelor, care au adesea un aspect maroniu sau pătat.

Deficiența de fosfor

O astfel de problemă apare în cazul solului prea alcalin. Astfel, procesul de asimilare a fosforului de către plantele de castraveți este perturbat, chiar dacă acestea sunt fertilizate în mod regulat.

Puteți recunoaște că plantei îi lipsește fosforul atunci când observați următoarele semne:

  • Frunzele sunt de culoare verde aprins, cu o margine maro.
  • O parte semnificativă a florilor cade.
  • Fructele rămase sunt de dimensiuni mici, au o aromă neplăcută și un gust amar.
  • Apariția fructelor este redusă, astfel încât producția este afectată până la corectarea deficienței.

Deficiența de micronutrienți la castraveți

În ciuda faptului că castraveții au nevoie doar de o cantitate mică de micronutrienți, fără ei nu se vor dezvolta pe deplin și nu vor da roade.

Pentru a nu avea o deficiență, este necesar să adăugați în mod regulat materie organică în sol și să îl fertilizați cu un complex de minerale.

Deficitul de calciu

Deficiențele se regăsesc pe frunzele cele mai tinere și în punctele de creștere, care au rate scăzute de transpirație. Frunzele nou apărute par și deformate și se pot curba în jos deoarece marginile frunzelor nu s-au extins complet.

Frunzele mature și cele mai vechi sunt, în general, neafectate. În cazul unei deficiențe severe, florile pot avorta. Fructele plantelor cu deficiență de calciu sunt mai mici și fără gust.

Fructele de castraveți își pierd densitatea, devenind apoase. Vârfurile devin încrețite. Adesea, leguma putrezește în timp ce este încă pe plantă, frunzele au pete galbene.

Toate aceste simptome indică faptul, că plantei îi lipsește calciu. Dacă ignorați această problemă, planta poate muri.

Lipsa de calciu se manifestă în cazul în care solul are o aciditate crescută. Pentru a evita această problemă, măsurile preventive pot fi efectuate toamna.

Deficiența de bor la castraveți

Este destul de ușor de determinat că plantele de castraveți nu au bor: lăstarii sunt mai fragili și internodurile ramificațiilor se scurtează.

Culoarea fructelor devine mai palidă, pe ele se observă dungi longitudinale, iar forma devine mai curbată decât de obicei, având și un vârf răsucit.

Borul nu trece ușor de la țesuturile vechi la cele noi; prin urmare, este necesară absorbția continuă de către rădăcini pentru creșterea normală a plantelor.

Deficitul de bor provoacă simptome atât pe frunze, cât și pe fructe. Principalele simptome ale frunzelor sunt o deformare a frunzelor mai noi (în cazurile severe, punctul de creștere moare) și apariția unei margini galbene largi la marginile frunzelor mai vechi.

Trebuie să fiți foarte atenți atunci când tratați o cultură cu deficit de bor, deoarece excesul de bor poate fi toxic, iar borul este foarte toxic pentru majoritatea plantelor la doze destul de mici.

Se recomandă pulverizări foliare de probă. Aveți grijă la tratamentele solului pentru a asigura o răspândire uniformă și rețineți că o aplicare de bor pe solul deficitar înainte de plantare va preveni deficitul de bor. Se pot utiliza, de asemenea, pulverizări foliare.

Deficiența de magneziu

În cazul în care castraveții sunt cultivați pe soluri acide, există riscul ca metabolismul celular să fie afectat.

În acest sens, crește probabilitatea de deficiență de magneziu. Deficitul de magneziu poate fi indus și de doze mari de îngrășăminte pe bază de potasiu, amoniu sau calciu (calcar puternic).

Simptomele se manifestă mai frecvent pe vreme rece sau pe soluri foarte umede, când rădăcinile sunt mai puțin active. Rata de creștere scade, frunzele devin rigide, culoarea nu este uniformă.

în urma insuficienței de magneziu, mărimea fructului se reduce, acesta este acoperit de o pieliță aspră, iar aroma se strică semnificativ.

Deficitul de fier

Deficitul de fier cauzează o cloroză uniformă de culoare verde pal a celor mai noi frunze de castravete; toate celelalte frunze rămân de culoare verde închis.

Inițial, nervurile rămân verzi, ceea ce dă un model de tip plasă. Dacă deficiența este severă, și nervurile minore se estompează, iar frunzele arată ca arse, mai ales dacă sunt expuse la lumina puternică a soarelui.

Fierul este necesar pentru producerea clorofilei și pentru activarea mai multor enzime, în special a celor implicate în fotosinteză și respirație. Fierul este imobil în plantă.

Deficiențele de fier sunt mai probabile în solurile alcaline sau calcaroase și pot fi induse de excesul de calcar, de drenajul deficitar sau de concentrațiile ridicate de ioni metalici din sol sau din soluția nutritivă.

Disponibilitatea fierului scade la un pH mai mare de 7. Manganul poate induce o deficiență de fier.

Ce trebuie să luăm în calcul la cultivarea castraveților

Pentru a obține fructe cu un aspect și gust bun, este necesar să se respecte regimul de temperatură, să se acorde atenție calității apei, care este folosită pentru irigare.

Planta trebuie să fie fertilizată în mod regulat cu îngrășăminte organice și minerale. Dacă importanța măsurilor de mai sus este ignorată, fructele vor avea un gust neplăcut, vor fi deformate.

Irigarea insuficientă

Pe lângă forma cârligată, insuficiența de umiditate este indicată de mărimea mică a fructului și de gustul amar, de îngălbenirea și ofilirea frunzelor. Ovarele, în același timp, cad parțial.

Deoarece castraveților le place umezeala, trebuie udați des: în timpul căldurii, zilnic sau o dată la două zile. Pentru fiecare metru pătrat de sol, trebuie folosiți 10-12 litri de apă.

Apa folosită pentru udare nu trebuie să fie prea rece. Se recomandă ca temperatura acesteia să fie de cel puțin 20 de grade Celsius. De asemenea, nu udați solul cu apă direct din conducta de apă sau din fântână.

În caz contrar, forma fructului va fi distorsionată, planta va căpăta aspectul unei „halbe”: la margini va fi extinsă, iar în centru îngustată.

Dacă udați prea des castraveții în zilele călduroase, există o mare probabilitate, ca fructele să se îngălbenească în jurul pedunculului. Rețineți, că această problemă este relevantă mai ales atunci, când planta este cultivată în sol protejat.

Excesul de îngrășăminte

În cazul în care vă dați seama după forma fructului și a frunzei ce le lipsește castraveților, decideți cu ce să îi fertilizați. Este important, ca aplicarea elementelor să nu fie prea frecventă. În cazul unui supradozaj, calitatea fructelor va fi redusă, castraveții nu vor fi suficient de gustoși.

De asemenea, aceasta se va reflecta în aspectul lor. În unele cazuri, un exces va face ca produsul să fie dăunător. De exemplu, un exces de azot va duce la acumularea de nitrați.

Polenizarea deficientă la fel poate influența forma fructelor.

‹ adv ›

4 COMENTARII

    • Bună ziua, în calitate de consumator, aveți dreptate, iar dacă veți analiza, ceea ce se obține din floare se numește fruct. Respectiv, nu e greșit să spunem fructul la castravete sau tomate.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Mana castraveților – sfaturi pentru control

Mana castraveților este o boală produsă de Pseudoperonospora cubensis ce poate...
‹ adv ›

Atacul de tripși la legume – simptome, combatere

Condițiile actuale cu temperaturi sporite și umiditate redusă au favorizat atacul dăunătorilor cum ar fi tripși și acarieni în...

Boala frunzelor de ferigă la tomate – simptome, prevenire

Cucumber mosaic virus in tomato - CMV, în cazul culturii de tomate, este cunoscut popular și sub denumirea de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole