7.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

HomepageAdvSistem unic de cartografiere a solului și un nou biostimulant special -...

Sistem unic de cartografiere a solului și un nou biostimulant special – noutățile Syngenta

Compania Syngenta continuă să introducă pe piață noi soluții și tehnologii avansate, utile fermierilor care tind spre performanță și doresc să-și optimizeze costurile.

La evenimentul din acest an, pe lângă prezentările cu rezultatele produselor de protecție a plantelor și hibrizilor incluși în portfoliu, Syngenta vine cu o nouă tehnologie ce-ți permite să „A.I. ferma la tine în palmă”, dar și un biostimulant nou – Vixeran®.

„În cadrul evenimentelor noastre prezentăm și le oferim fermierilor cele mai adaptate soluții. În ultimii ani, dar mai ales în acest an, am observat o tendință către optimizarea costurilor, cu un accent deosebit pe produse de calitate. Un produs de calitate, aplicat în momentul optim, reprezintă cea mai bună soluție pentru a evita alte provocări ulterioare și costuri suplimentare. Mulțumim fermierilor pentru disponbilitatea de a asculta recomandările colegilor noștri”, a menționat în debutul evenimentului Emil Nedelcu, Director de vânzări divizia protecția culturilor Syngenta România.

În continuare, relatăm mai multe despre noutățile apreciate de fermierii prezenți la eveniment.

INTERRA® Scan – o tehnologie unică pentru analiza și cartografierea solului

„Solurile sănătoase pot să crească randamentul producției și să contribuie la reducerea impactului schimbărilor climatice.

Există un interes sporit de a susține inovația în regenerarea și sănătatea solului. De aceea, vom aduce în România INTERRA® Scan, primul serviciu complet de cartare a solului de la Syngenta, care aduce o nouă tehnologie pentru a furniza hărți de înaltă rezoluție ale nutrienților, elementelor comune prezente în sol pentru ca fermierii să aibă acces la toate informațiile privind necesitățile solului și asigurarea nutrienților”, a specificat Andrei Măruțescu, Director comunicare și relații publice Syngenta România.

INTERRA® Scan este un serviciu complex de cartare ce utilizează o tehnologie inovatoare pentru a genera hărți de înaltă rezoluție, având capacitatea de a genera până până la 27 de straturi de informații cartografiate.

„Sistemul SoilOptix® permite măsurarea radiațiilor gama de la izotopii prezenți în mod natural în sol: Cesiu137, Uraniu238, Potasiu40, Thoriu232. Acesta utilizează o tehnologie pasivă de detectare a razelor gamma, oferind o cartografiere de înaltă calitate a tuturor proprietăților nutritive comune, a pH-ului, a texturii solului, a materiei organice, a carbonului și a capacității de schimb cationic, precum și a altitudinii și a apei disponibile pentru plante”.

Eficiența tehnologiei nu este afectată de umiditatea solului, de compactare, de tipul de cultură, INTERRA® Scan oferind o fereastră de operare mult mai largă pentru scanarea solului, în comparație cu alte sisteme clasifice

Biostimulantul Vixeran® – pentru un plus de azot pentru plante

O altă soluție Syngenta ce corespunde tendințelor actuale este biostimulantul VIXERAN®. Produsul conține bacteria endofită Azotobacter salinestris tulpina CECT 9690, care fixează azotul atmosferic (N) și îl transformă într-o formă care poate fi absorbită de plante.

„Bacteria va coloniza atât frunza, cât și rădăcina, îmbunătățind creșterea, randamentul și calitatea tuturor culturilor, iar rezultatele sunt vizibile inclusiv în cadrul platformelor noastre, a explicat Silviu Caimac, Director marketing protecția culturilor pentru cereale și tratament semințe.

syngenta romania

Rezultate și recomandări pentru hibrizii de floarea-soarelui din tehnologia A.I.R.

La puțin timp după lansare, tehnologia A.I.R.™ a devenit populară, generând interes în rândul fermierilor ce își doreau mai multă flexibilitate în alegerea hibrizilor de floarea-soarelui.

Totuși, pentru ca planta să-și poată exprima potențialul genetic, există mai multe aspecte ce trebuie luate în calcul.

„Tehnologia A.I.R.™ a demonstrat că este soluția perfectă pentru constrângerile existente la cultura de floarea-soarelui. Fermierii nu mai sunt constrânși să aleagă hibridul în funcție de erbicid. Aceștia pot alege erbicidul în funcție de gradul de îmburuienare și de varietatea de burieni existente în solă.Tehnologia A.I.R.™ oferă hibridului toleranță la ambele tipuri de substanțe chimice: imazamox și tribenuron-metil”.

Specialiștii Syngenta nu recomandă aplicarea ambelor erbicide la cultura de floarea soarelui, deoarece, făcând acest lucru constant, buruienile pot dezvolta toleranță.

„Putem folosi ambele tipuri de erbicide, doar atunci când nu avem altă soluție, dar trebuie să le tratăm ca excepții. De exemplu, în cazul în care avem un câmp infestat cu Orobanche, cu tehnologia A.I.R.™ putem face combaterea specifică, atât a buruienilor, cât și a plantei parazite. Un alt caz ar fi un grad de îmburuienare foarte înalt cu o gama diversă de buruieni. În plus, între cele două aplicări este necesară o pauză de câteva zile. În acest fel, vom obține rezultate bune”.

Programul tehnologic la rapiță și cereale păioase

Ca de fiecare dată, specialiștii Syngenta au venit cu recomandări utile ce ține de protecția culturilor, amintind de produsele consacrate și bine cunoscute fermierilor din România.

Pentru cerealele păioase, au fost menționate erbicidele Boxer® și Axial® One, și cunoscutul insecticid Karate Zeon®, dar și fungicidele Amistar® Prime și Elatus™ Era.

„În T1 recomandăm să se opteze pentru o altă substanță activă decât tebuconazol, de exemplu azoxistrobin, ce se regăsește în produsul Amistar® Prime. În acest mod, evităm fitotoxicitatea plantelor în cazul diferențelor de temperatură”.

syngenta silviu caimac

La cultura de rapiță, au fost menționate produsele care au fost aplicate în platformă: erbicidul preemergent Teridox®, fungicidele cu acţiune atât preventivă, cât şi curativă Magnello® și Amistar® Gold și insecticidul Karate Zeon® care asigură combaterea unui spectru larg de dăunători, inclusiv la culturile de grâu, rapiță.

Pentru fiecare cultură din platformă, a fost lăsată câte o parcelă martor, în care nu au fost aplicate tratamente, astfel încât să poată fi analizate ușor diferențele.

Pentru mai multe detalii, accesați syngenta.ro.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Soluții avansate post-recoltă: Creșterea profitabilității prin gestionarea precisă a depozitării la rece

În pomicultura modernă, gestionarea optimă post-recoltă este de o...

Premieră mondială: Corteva anunță grâul hibrid non-OMG

Corteva a anunțat pe 18 noiembrie o descoperire revoluționară pentru una dintre cele mai importante culturi alimentare din lume...

Bayer și Orbia Netafim extind colaborarea cu noi produse pentru sectorul horticol

Divizia de Agricultură de Precizie a Orbia, Netafim, și Bayer au anunțat extinderea colaborării lor strategice, începând cu noi...

Agritechnica 2025: Înregistrări deschise pentru expozanți

Agritechnica 2025, cel mai mare târg mondial de utilaje agricole, se va desfășura între 9 și 15 noiembrie, la centrul...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole