26.3 C
București
joi, 20 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleMelci în grădină - ce mănâncă, cum îi ținem la distanță

Melci în grădină – ce mănâncă, cum îi ținem la distanță

Frecvent, putem întâlni melci în grădină sau curte. Aceștia, fiind erbivori, deseori provoacă daune culturilor. În acest articol vom discuta despre ce mănâncă melcii și cum să minimizăm daunele produse de ei plantelor de grădină.

Modul de viață al melcilor

Melcii fac parte din încrengătura moluștelor, iar majoritatea lor au corpul protejat de o cochilie spiralată în care animalul se poate retrage la nevoie.

Aceștia se deplasează alunecând pe un „picior” muscular. Acest mușchi secretă în mod constant mucus, care le facilitează deplasarea. Mai târziu, după ce se usucă, formează urme argintii ce semnalează prezența melcilor sau limacșilor în grădină.

Toți melcii de uscat sunt hermafrodiți (au atât glande sexuale masculine, cât și feminine), ceea ce înseamnă că fiecare individ este capabil să depună ouă după împerechere.

Melcii de grădină adulți depun în medie 80 de ouă sferice, de culoare albă perlată, într-o gaură din sol. Pot depune ouă de până la 6 ori pe an, iar ouăle de culoare mai închisă sunt aproape de eclozare. Maturitatea sexuală o ating în aproximativ 2 ani.

melci în grădină ouă
Ouă de melc în sol

Melcii sunt mai activi noaptea și în zilele înnorate, ploioase sau cu ceață. În zilele însorite, ei caută ascunzători ferite de căldură și lumină puternică. Urmele lor argintii și daunele provocate plantelor sunt adesea singurele indicii ale prezenței lor.

În timpul vremii reci, melcii hibernează în stratul superior al solului. În perioadele calde și uscate, intră în estivare (hibernare pe timp de caniculă), sigilându-se cu o membrană asemănătoare pergamentului. Adesea se atașează de trunchiuri de copaci, garduri sau pereți.

Melci în grădină – ce mănâncă, ce daune produc

Melcii se hrănesc cu o varietate de plante vii și materie vegetală în descompunere. Aceștia creează găuri neregulate cu margini netede pe frunze și flori.

Sunt atrași în special de frunzele sau florile suculente, fiind principalii dăunători ai răsadurilor și plantelor erbacee.

De asemenea, afectează răsadurile și fructele care cresc aproape de sol, cum ar fi căpșunile, roșiile sau fructele căzute la pământ.

Melcii mănâncă nu doar frunzele tinere și suculente, ci și flori, tulpini și fructe. Pe lângă culturile de grădină, melcii pot afecta și plantele ornamentale.

Plantele cu frunze, flori și tulpini deteriorate nu pot să se dezvolte normal, să fotosintetizeze sau să producă fructe. Fructele atacate de melci încep să putrezească și își pierd aspectul.

Măsuri de prevenire și control a melcilor din grădină

În ciuda pagubelor aduse plantelor din grădină, melcii aduc și unele beneficii. Aceștia joacă un rol în ecosistemul grădinii, fiind capabili să recicleze părțile moarte sau deteriorate ale plantelor.

De aceea, măsurile de control se concentrează pe împiedicarea accesului melcilor la plantele tinere sau slabe, reducerea numărului lor prin colectarea manuală sau prin plantarea de specii pe care melcii le evită.

Mai jos explicăm câteva căi prietenoase de prevenire și diminuare a pagubelor produse de melci:

  1. Reducerea locurilor de adăpostire: poate contribui la supraviețuirea unui număr mai mic de melci. Cei rămași pot fi mai ușor localizați și eliminați. Melcii găsesc adăposturi în diverse locuri precum cornișele joase de pe garduri, lemn, crengi uscate.
  2. Plasarea strategică a plantelor: se recomandă plantarea plantelor sensibile cât mai departe posibil de ascunzătorile preferate ale melcilor.
  3. Selecția plantelor: în locurile predispuse invaziilor se poate opta pentru plante mai rezistente sau mai puțin atrăgătoare pentru melci, cum ar fi lavanda, rozmarinul, crăițele, petuniile, gladiolele, ș.a.
  4. Schimbarea metodei de irigare: trecerea de la irigarea prin aspersiune la cea prin picurare poate reduce umiditatea și suprafețele umede din grădină, făcând habitatul mai puțin favorabil pentru melci.
  5. Solarizarea solului: această tehnică implică acoperirea solului cu o folie transparentă de plastic pentru a încălzi solul și a distruge ouăle de melci și alți dăunători.

Melci în grădină – metode de combatere

Dacă metodele de prevenire nu s-au dovedit eficiente și aveți daune semnificative produse de melci în grădină, atunci se poate recurge la următoarele metode de combatere:

  1. Controlul mecanic prin crearea barierelor în jurul grădinii. Acestea pot fi șanțuri umplute cu apă sau garduri mici de plasă. Piciorul melcului este sensibil la suprafețele pe care se deplasează, astfel spațiile dintre rânduri pot fi umplute cu cenușă sau coji de ouă, deranjante pentru melci.
  2. Colectarea manuală după ploi sau în serile târzii, după care aceștia sunt scoși în pădure sau undeva mai departe de grădină.
  3. Totuși, o metodă mai simplă de a prinde toți melcii este crearea capcanelor pentru ei. Plasați câteva boluri la nivelul solului și umpleți-le cu bere sau suc. Melcii se vor deplasa spre miros și vor cădea în boluri, de unde nu vor mai putea ieși.Verificați regulat toate capcanele și eliminați melcii înecați.
  4. Zațul de cafea se utilizează cu grijă, deoarece distruge nu doar melcii, ci și insectele benefice și unele plante, în special cele tinere. Pentru aplicare, se ia zațul de cafea și se creează bariere în jurul plantelor care sunt „preferate” de melci. Dezavantajul acestei metode este durata scurtă de acțiune – doar câteva zile.
  5. Sarea este de asemenea fatală pentru melci, se presară în locurile preferate ale melcilor. Însă trebuie să se țină cont că sarea afectează negativ creșterea plantelor și solul, deci trebuie să aplicați această metodă doar în locuri unde nu cresc plante.
  6. Benzile de cupru pot fi găsite în magazinele specializate pentru grădinărit, puteți achiziționa benzi adezive din cupru sau alte materiale acoperite cu cupru. La contactul cu cuprul, melcul primește un ușor șoc electric, insuficient pentru a-i ucide, dar suficient pentru a-i împiedica să treacă prin banda respectivă. Aceste benzi funcționează pe baterii și pot fi folosite pe întreaga suprafață a grădinii.

Controlul biologic include utilizarea de prădători naturali ai melcilor, cum ar fi broaștele, aricii, șopârlele și rațele domestice pot fi eficiente în controlul populației.

Plantarea în grădină a plantelor care nu sunt pe placul melcilor. Printre acestea se numără majoritatea culturilor puternic mirositoare, cum ar fi usturoiul,ceapa, salvia, levănțica, cimbrul, crăițele și altele.

Metode chimice de combatere a melcilor

Produsele chimice se aplică doar în cazul invaziilor foarte mari de melci în grădină sau câmp, care pot duce la daune ireparabile.

În calitate de moluștecid se utilizează frecvent produse pe bază de metaldehidă, care sunt foarte eficiente atrăgând și distrugând toți melcii din grădină. Însă acestea pot provoca intoxicații animalelor de curte sau chiar oamenilor.

De aceea după aplicarea lor, este recomandat să se spele bine legumele și fructele din apropierea cărora s-a utilizat acest tratament.

Împotriva melcilor mai poate fi utilizat:

  • sulfatul de fier;
  • pulberea de var nestins sau cenușă din lemn (30g/m2);
  • superfosfatul de potasiu (30-40g/m2).
‹ adv ›

3 COMENTARII

  1. Mie mi au distrus aproape tot in gradina. Fasolea au ras o,ceapa la fel, nu se mai vede unde a fost, am crezut ca au scos o unii din pamint. Toti dovleceii si castravetii, din radacina. Am semanat din nou. Mazarea, in mare parte, leusteanul, florile,etc. Am fost plecata o luna si mi au facut praf gradina

  2. Cum se poate aplica carul nestins sau cenuşa,mai exact unde?in jurul plantelor sau cum?In locul unde am ceapa verde e plini de melcimai exact limacşi. O mananca aproape toata frunza

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANF avertizează despre apariția unor boli în culturi, în sudul țării

Condițiile meteorologice deosebite din acest an au început deja să genereze...
‹ adv ›

Cărăbușul de mai – daune și metode biologice de combatere

Cărăbușul de mai (Melolontha melolontha) este o insectă frecvent întâlnită în regiunea noastră. Aceasta este răspândită pe diverse specii...

Gândacul păros – prezent în plantații. Atenție la control

Temperaturile ridicate din ultima perioadă, au favorizat apariția diferitor dăunători importanți, unul dintre aceștia fiind gândacul păros. Prezența acestuia...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole