33.3 C
București
duminică, 30 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleNoi proteste ale fermierilor europeni. Tractoarele se întorc în centrul Bruxellesului

Noi proteste ale fermierilor europeni. Tractoarele se întorc în centrul Bruxellesului

Sindicatele franceze și spaniole invită fermierii să blocheze granița pentru a cere concesii la combustibil, condiții economice mai bune pentru producție și export. Și Bruxelles este marți scena unor proteste.

Sindicatele din Franța și Spania mai cer și criterii mai stricte pentru produsele care intră în Europa, relatează Euronews.

Cu câteva zile înainte de alegerile europene, fermierii au reînceput să protesteaze. Într-un efort coordonat între asociațiile de fermieri francezi și omologii lor spanioli, aproximativ o sută de tractoare au creat mai multe blocaje rutiere la granița dintre Spania și Franța.

‹ adv ›

Potrivit sindicatelor care i-au convocat, 500 de fermieri și crescători din Gerona, Barcellona, ​​​​Castiglione, Valencia și Zaragoza au blocat cu propriile vehicule granița la El Pertùs. Alte șase puncte de trecere a frontierei au fost blocate.

Protestatarii au blocat trecerea în șapte puncte strategice ale graniței, care se întinde din regiunea Țării Bascilor până în Catalonia, creând trafic și perturbări grave ale mobilității.

Autostrada Ap-7, artera principală care leagă cele două țări, a fost blocată în orașul La Junqueras, la ieșirea trei din Llers. Tot pe autostrada A2 s-au format cozi lungi de patru kilometri, iar pe drumul național N-II traficul a fost intens.

Spre deosebire de acțiunea din toamna trecută, când au avut loc ciocniri între fermierii francezi și spanioli, acum, agricultorii și fermierii din ambele țări cer să fie supuși acelorași taxe și standarde de mediu. Ei speră să „aibă un impact” asupra alegerilor și evidențiază natura comunitară a mișcării.

Între timp, și fermierii din cele mai radicale grupuri de la Bruxelles au anunțat că sunt pregătiți să invadeze marți străzile capitalei Belgiei, pentru o maxi-demonstrație împotriva politicilor UE organizată de asociația olandeză Farmers Defence Force cu sprijinul mai multor politicieni europeni ultra-naționaliști.

La care sunt așteptate să participe peste cinci mii de vehicule agricole din Olanda, Belgia, Germania, Polonia, România, Italia și Spania.

Protestele fermierilor zguduie de luni de zile Europa, iar episodul de luni sosește în mijlocul campaniei electorale europene și cu câteva zile înainte de vot.

Protestarii se luptă împotriva creșterea costurilor de producție, doresc o mai mare siguranță alimentară și cerințe mai stricte pentru produsele care intră în Europa.

De asemenea, aceștia cer deputaților UE o reducere a taxelor pe combustibilii de uz agricol, condiții mai bune pentru exportul produselor lor față de concurența din țările terțe și o lege europeană care să favorizeze produsele locale.

Potrivit fermierilor, intrarea pe piața europeană a grâului ucrainean, scutit de taxe pentru a nu afecta economia țării aflate în război și care este mai ieftin a prejudiciat întreprinderile agricole mijlocii și mici și a făcut obiectul unor atacuri dure, care au avut drept efect, în ultimele luni, blocarea graniței cu Ucraina de către fermierii polonezi.

Tractoarele, din nou la Bruxelles

Fermierii celor mai radicale grupuri sunt din nou marți pe străzile platoului Heysel, din cartierul Laeken, pentru o maxi-demonstrație împotriva politicilor UE organizată de asociația olandeză Farmers Defence Force.

Protestul a început la ora 6:00, în zona adiacentă celebrului Atomium, simbol al Expoziției Universale din 1958.

Pe scena special amenajată pentru această ocazie sunt așteptați fermieri, crescători și reprezentanți ai formațiunilor de ultra-dreapta: de la flamanzii din Vlaams Belang la polonezii din PiS și Konfederacja, apoi membrii ai Forumului pentru Democrație al olandezului populist Thierry Baudet și mișcarea spaniolă Plataforma 6F, un grup apropiat de Vox.

Potrivit programului publicat de organizatori, Italia va fi reprezentată de liderii fermierilor din peninsulă: Salvatore Fais și Guido Marini, notează ANSA.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Producătorii agricoli amână acţiunile de protest programate începând cu 27 mai

Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR)...
‹ adv ›

AFP: Fermierii polonezi au blocat două puncte de trecere a frontierei cu Germania

Fermierii polonezi au reluat acţiunile de blocare a frontierei cu Germania, interzicând accesul la două importante puncte de trecere,...

Reuters: Fermierii cehi protestează pe străzile din Praga

Fermierii cehi au aruncat joi bălegar în faţa clădirilor guvernamentale şi au blocat străzile din Praga cu tractoarele, reluând...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole