Un nou raport al UNCCD a evidențiat faptul că până la 50 % din toate pășunile (terenuri deschise utilizate pentru pășunatul sau vânătoarea animalelor, care acoperă 54 % din totalul terenurilor la nivel global) sunt degradate, punând în pericol o șesime din producția de alimente a omenirii și o treime din rezervorul de carbon al Pământului.
Raportul, dat publicității pe 21 mai 2024, menționează că degradarea este cauzată în principal de schimbările în utilizarea terenurilor, cum ar fi transformarea pășunilor în terenuri cultivate, creșterea cererii de alimente, fibre și combustibil, pășunatul excesiv, abandonul și politicile care stimulează exploatarea excesivă.
Pășunile sunt adesea puțin înțelese, iar lipsa conștientizării din partea publicului și a datelor de încredere subminează gestionarea durabilă a valorii lor imense în ce privește furnizarea hranei și reglarea climei.
În lumina noului raport, Praveena Sridhar, Coordonator Tehnic al mișcării Salvează Solul, a subliniat importanța creșterii materiei organice din sol pentru a proteja pășunile și sistemul alimentar global:
Salvează Solul a catalogat și a publicat practici de gestionare durabilă a solului pentru pășuni și fânețe, care restabilesc acoperirea vegetală nativă și biodiversitatea la suprafață și în sol, cu beneficii pentru crescătorii de animale și șeptelurile lor.
Un exemplu este pășunatul prin rotație, un tip de gestionare a pășunatului regenerativ pentru protecția pășunilor.
Experții indică faptul că UNCCD COP16, care va avea loc la Riyadh în decembrie, este un moment crucial pentru o acțiune politică concertată în vederea protejării pășunilor și a terenurilor agricole existente.
Mai multe informații despre raportul UNCCD „Global Land Outlook Thematic Report on Rangelands and Pastoralists”, lansat la Ulaanbaatar, Mongolia, pot fi găsite aici.
Salvează Solul este o mișcare populară globală (susținută de UNCCD, UNEP, IUCN, FAO și WFP, printre altele) pentru a inspira conștientizarea în masă cu privire la criza degradării solului și schimbări politice în favoarea sănătății solului.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.