25.1 C
București
marți, 25 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleO șesime din hrana omenirii este în pericol, potrivit unui nou raport...

O șesime din hrana omenirii este în pericol, potrivit unui nou raport UNCCD

Un nou raport al UNCCD a evidențiat faptul că până la 50 % din toate pășunile (terenuri deschise utilizate pentru pășunatul sau vânătoarea animalelor, care acoperă 54 % din totalul terenurilor la nivel global) sunt degradate, punând în pericol o șesime din producția de alimente a omenirii și o treime din rezervorul de carbon al Pământului.

Raportul, dat publicității pe 21 mai 2024, menționează că degradarea este cauzată în principal de schimbările în utilizarea terenurilor, cum ar fi transformarea pășunilor în terenuri cultivate, creșterea cererii de alimente, fibre și combustibil, pășunatul excesiv, abandonul și politicile care stimulează exploatarea excesivă.

Pășunile sunt adesea puțin înțelese, iar lipsa conștientizării din partea publicului și a datelor de încredere subminează gestionarea durabilă a valorii lor imense în ce privește furnizarea hranei și reglarea climei.

‹ adv ›

În lumina noului raport, Praveena Sridhar, Coordonator Tehnic al mișcării Salvează Solul, a subliniat importanța creșterii materiei organice din sol pentru a proteja pășunile și sistemul alimentar global:

„Practicile agricole regenerative care cresc materia organică din soluri pot reface multe dintre pășuni și pot aduce siguranța că terenurile cultivabile existente pot produce mai multe alimente bogate în nutrienți pentru populația globală în creștere, fără a fi nevoie să le extindem în continuare”, Praveena Sridhar.

Salvează Solul a catalogat și a publicat practici de gestionare durabilă a solului pentru pășuni și fânețe, care restabilesc acoperirea vegetală nativă și biodiversitatea la suprafață și în sol, cu beneficii pentru crescătorii de animale și șeptelurile lor.

Un exemplu este pășunatul prin rotație, un tip de gestionare a pășunatului regenerativ pentru protecția pășunilor.

Experții indică faptul că UNCCD COP16, care va avea loc la Riyadh în decembrie, este un moment crucial pentru o acțiune politică concertată în vederea protejării pășunilor și a terenurilor agricole existente.

„Trebuie să înțelegem condițiile socio-economice ale comunităților de crescători de animale și să le sprijinim prin recunoașterea valorii cunoștințelor lor tradiționale și a contribuției lor la societate și ecologie, prin înzestrarea lor cu cunoștințe pentru gestionarea durabilă a pășunilor și prin finanțare pentru a stimula și sprijini eforturile lor de regenerare a acestor pășuni.

COP16 este un moment crucial pentru a lua măsuri la nivel mondial în această direcție, iar noi suntem în linie cu UNCCD și în acord cu punctele de acțiune cheie ale acesteia” , Praveena Sridhar.

„Pășunile, păstorii și crescătorii de animale care depind de ele sunt, de obicei, subapreciați.

Deși se estimează că numără o jumătate de miliard de indivizi în întreaga lume, comunitățile de crescători de animale sunt adesea trecute cu vederea, nu au o voce în elaborarea politicilor care le afectează în mod direct mijloacele de trai, sunt marginalizate și chiar sunt adesea considerate ca fiind străine pe propriile lor terenuri”, Ibrahim Thiaw, secretar general adjunct și secretar executiv al UNCCD.

Mai multe informații despre raportul UNCCD „Global Land Outlook Thematic Report on Rangelands and Pastoralists”, lansat la Ulaanbaatar, Mongolia, pot fi găsite aici.

Salvează Solul este o mișcare populară globală (susținută de UNCCD, UNEP, IUCN, FAO și WFP, printre altele) pentru a inspira conștientizarea în masă cu privire la criza degradării solului și schimbări politice în favoarea sănătății solului.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Solarizarea solului – sfaturi pentru o dezinfecție naturală

Solarizarea solului este o metodă prin care energia soarelui...
‹ adv ›

17 iunie – Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și secetei

Hărțile create de Salvează Solul, folosind date de la UNCCD (harta 2019) și o estimare de la Fondul Global de...

Gunoiul de oaie și capră ca îngrășământ. Sfaturi la aplicare

Gunoiul de grajd poate fi un îngrășământ organic eficient, dacă este utilizat corect. În acest articol discutăm mai multe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole