33.1 C
București
marți, 18 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBihor: Cinci focare noi de PPA la porcii domestici înregistrate în ultima...

Bihor: Cinci focare noi de PPA la porcii domestici înregistrate în ultima lună în judeţ, a anunţat DSVSA

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor a informat, luni, că în ultima lună în judeţ au fost declarate cinci focare noi de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici, în prezent fiind active opt focare de boală.

Potrivit comunicatului DSVSA, noile focare au fost declarate în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naţionale acreditate, fiind afectate localităţile Ciocaia, Săcuieni şi Sânicolaul de munte (aparţinând de oraşul Săcuieni), Cheşereu (comuna Cherechiu), Tarcea şi Galoşpetreu (comuna Tarcea), Cordău (comuna Sânmartin) şi Hidişelu de jos (comuna Hidişelu de sus).

„În localităţile afectate, specialiştii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat, conform procedurilor specifice, măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor afectate, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei în exploataţii, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate”, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte evoluţia PPA la porcii mistreţi, în această perioadă a fost diagnosticat un nou caz în fondul de vânătoare FV 45 Surducel Bulz, fond afectat anterior, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA este de 25.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, numai dacă animalele sunt identificate şi înregistrate în termenul prevăzut de legislaţie.

DSVSA Bihor mai precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Germania confirmă noi cazuri de pestă porcină africană

Un caz de pestă porcină africană (ASF) a fost...
‹ adv ›

Buzău: Focar de pestă porcină africană într-o fermă cu aproximativ 3.000 de animale

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău a declarat focar de pestă porcină africană într-o fermă din judeţ...

Focar de pestă porcină în Olt. Peste 11 mii de animale au fost sacrificate

Primele cazuri de pestă porcină au fost înregistrate în urmă cu câteva zile în localitatea Negreni, un sat ce...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole