Una dintre cele mai frecvente întâlnită la răsaduri este îngălbenirea frunzelor, iar varza nu este o excepție. Îngălbenirea răsadului de varză poate fi cauzată de o varietate de factori, de la deficiențe nutriționale și probleme de irigare, până la boli, dăunători și condiții de mediu inadecvate.
Pentru a înțelege mai bine care ar putea fi cauza, trebuie să analizați plantele tinere și să oferiți atenție sporită următoarelor aspecte:
- dacă problema a apărut la o singură plantă sau la majoritatea/toate plantele;
- dacă există și alte simptome în afară de frunzele galbene: puncte sau pete, găuri, putregai și altele;
- dacă nu a fost afectată rădăcina, iar, drept consecință, frunzele au devenit galbene.
În baza analizei răsadului de varză, puteți lua în calcul cele mai frecvente cauze ale îngălbenirii:
1. Condiții de creștere necorespunzătoare
O îngrijire necorespunzătoare, în care nu se respectă temperatura (în special sunt periculoase decalajele de temperatură), iluminarea sau umiditatea necesare poate avea drept urmări îngălbenirea răsadului.
Varza tânără are nevoie de aproximativ 12-15 ore de lumină pe zi pentru o creștere bună. Prin urmare, răsadurile vor trebui să fie iluminate.
Temperatura optimă pentru germinarea semințelor este de 18-20°C. După apariția răsadurilor de varză albă, temperatura ar trebui să fie ușor scăzută: la 15-17°C în timpul zilei și la 8-10°C noaptea.
Această diferență între temperaturile de zi și de noapte va ajuta la călirea răsadurilor și va împiedica alungirea lor.
Principiul udării verzei (atât plantele adulte, cât și răsadurile) este că trebuie udată pe măsură ce solul se usucă. Cu toate acestea, este important să ne amintim că varza este o plantă iubitoare de umiditate, așa că nu permiteți o suprauscare puternică a solului.
Udarea excesivă, la rândul său, poate provoca boli fungice și virale. Prin urmare, apa ar trebui să fie întotdeauna în cantități moderate, de temperatura camerei.
După udare, camera în care se află răsadurile poate fi ventilată, dar amintiți-vă, că această cultură nu iubește curenții de aer.
Răsadurile de varză nu trebuie udate cu apă rece. Este bine să udăm varza cu apă obisnuită, trecută printr-un filtru și decantată 1-2 zile la temperatura camerei.
Dacă nu există o astfel de oportunitate și folosiți apă obișnuită de la robinet pentru udare, atunci ar trebui să fie turnată într-un recipient și lăsată să stea timp de 1-2 zile. În acest timp, sărurile se vor depune pe fund.
2. Lipsa de nutrienți
Unul dintre motivele pentru care răsadurile de varză se îngălbenesc se datorează lipsei de nutrienți. Această problemă apare, de obicei, dacă semințele au fost semănate într-un sol epuizat.
Insuficiența de azot la varză:
În caz de deficit de azot (dreapta), frunzele devin verzi-gălbui (clorotice). Simptomele încep de la frunzele mai bătrâne și, după un timp, întreaga plantă devine clorotică, unele părți ale frunzelor putând avea o culoare roșiatică sau portocalie.
Forma frunzelor rămâne normală. Creșterea este puternic limitată, dezvoltarea culturilor este întârziată, iar frunzele mai bătrâne pot putrezi. În cazul unei carențe severe de N, nu se formează căpățâna.
Insuficiența de sulf la varză:
Deficitul de S (stânga) poate fi ușor confundat cu deficitul de N. Simptomele, cum ar fi creșterea întârziată sunt similare, dar cloroza apare mai întâi pe frunzele tinere în cazul deficitului de S, în timp ce simptomele deficitului de N sunt vizibile mai întâi pe frunzele mai bătrâne.
Insuficiența de mangan:
Frunzele tinere prezintă pete de culoare verde-gălbuie (dreapta), cauzate de cloroza intervenală. Limbul foliar este mărit, dar nu este în formă de cupă spre interior, iar formarea căpățânii este inhibată. Pețiolurile sunt mai lungi decât de obicei, ceea ce dă plantei un aspect mai liber.
Insuficiența de molibden la varză:
Deficiența de molibden (dreapta) este cea mai frecventă pe solurile acide sau nisipoase cu materie organică redusă.
Deoarece nutrientul este translocat moderat, simptomele deficienței sale pot apărea pe întreaga plantă și pot fi ușor confundate cu alte probleme legate de nutrienți.
Insuficiența de zinc la varză:
Plantele afectate prezintă o creștere întârziată și o culoare slabă a frunzelor de culoare verde-gălbuie. Simptomele de carență sunt mai intense pe timp rece și umed.
Pentru a hrăni răsadul de varză, puteți folosi îngrășăminte lichide naturale gata preparate pentru răsaduri (aplicați conform instrucțiunilor) sau îngrășăminte minerale.
Pentru răsaduri, se recomandă utilizarea îngrășămintelor sub formă lichidă. Înainte de fertilizare, pentru a nu deteriora rădăcinile delicate, solul trebuie udat.
Nutriția suplimentară este necesară pentru răsadurile oricărei culturi, iar varza nu face excepție.
- Prima fertilizare se face la 9 zile după transplantarea răsadurilor în recipiente separate;
- a doua – la 2 săptămâni după prima;
- a treia – cu câteva zile înainte de plantarea răsadurilor în sol.
Atunci când fertilizați, respectați normele recomandate, deoarece excesul de nutrienți poate dăuna răsadurilor, la fel ca și deficiența lor.
3. Îngălbenirea răsadului de varză din cauza bolilor sau dăunătorilor
Bolile pot provoca, de asemenea, îngălbenirea frunzelor de varză, iar cea mai bună variantă este prevenirea acestora. În cazul bolilor cum ar fi căderea plăntuțelor, este necesară intervenirea imediată.
Condițiile cum ar fi temperatura, umiditatea, densitatea optimă trebuie obligatoriu respectate. În plus, nu uitați de tratarea semințelor și rolul utilizării produselor cum ar fi Trichoderma pentru îmbunătățirea stării răsadurilor și prevenirea bolilor.
Citiți mai multe despre Cum tratăm răsadul cu Trichoderma pentru a-l proteja de boli.
Acordați atenție pregătirii corespunzătoare a amestecului pentru răsaduri. Acesta poate fi dezinfectat prin încălzire sau înghețare.
Vezi mai multe despre Bolile la varză – cum le deosebim și evităm.
Răsadurile de varză nu sunt scutite nici de atacul insectelor dăunătoare. Apariția acestora poate provoca, de asemenea, îngălbenirea și uscarea verzei. Dacă, în afară de schimbarea culorii, găsiți găuri sau grupuri de insecte pe frunze, atunci dăunătorii sunt cei care au cauzat problema.
În cele mai frecvente cazuri răsadurile de varză suferă din cauza acarienilor, afidelor și puricilor cruciferi.
Dacă apar insecte, îndepărtați imediat frunzele bolnave sau întreaga plantă.
Citiți mai multe despre Dăunătorii la varză – simptome de atac, combatere.
Îngălbenirea răsadurilor nu indică întotdeauna probleme grave. De exemplu, îngălbenirea frunzelor poate apărea după repicare sau atunci când condițiile de creștere se schimbă (de exemplu, ați mutat recipientele cu răsaduri într-un loc nou).
În acest caz, nu vă faceți griji: îndepărtați pur și simplu frunzele îngălbenite și dați răsadurilor timp să se recupereze.