Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat, în luna aprilie, amenzi în valoare de 3,412 milioane de lei unor operatori din industria alimentară, activi în sectorul produselor alimentare de origine non-animală, a transmis, luni, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Controalele din teren au vizat operatorii din industria alimentară, care îşi desfăşoară activitatea în domenii, precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.
Potrivit sursei citate, în cursul lunii aprilie 2024, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti, au efectuat 13.503 de controale în unităţile din industria agroalimentară, iar ca urmare a neregulilor constatate şi a încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor s-au aplicat 419 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 3.412.200 de lei.
În urma acţiunilor de control au fost constatate o serie de nereguli, printre care:
- neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă şi fabricaţie (neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare, întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor tehnologice de producţie, lipsa vestiarului şi a grupului sanitar pentru angajaţi, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanţe destinate operaţiunilor de dezinfecţie, neefectuarea operaţiunilor de DDD în condiţiile legislaţiei specifice domeniului alimentar);
- neconformităţi privind monitorizarea şi implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului – HACCP;
- neconformităţi privind personalul muncitor (neîntocmirea fişelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, neatestarea stării de sănătate a personalului);
- alte tipuri de neconformităţi de genul desfăşurării de activităţi neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, nerespectarea cerinţelor pentru importul produselor alimentare, transportul alimentelor cu mijloace neînregistrate sanitar – veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
Reprezentanţii ANSVSA precizează că sancţiunile contravenţionale sunt acordate în momentul în care deficienţele constatate iniţial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.
De asemenea, controalele efectuate de inspectorii sanitari-veterinari se concentrează, în principal, pe prevenţie şi pe consilierea operatorilor din industria alimentară.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.
Puțin fata de cum se prezintă unele produse ma ales carne, dar în România merge ca ei sunt dirijați de alții.