8.5 C
București
joi, 16 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBuzău: Jumătate din cultura de grâu, compromisă din cauza secetei şi a...

Buzău: Jumătate din cultura de grâu, compromisă din cauza secetei şi a vântului puternic

Peste 50 la sută din suprafaţa totală de teren cultivată cu grâu a fost afectată din pricina secetei şi a vântului, în unele zone gradul fiind mult mai ridicat, potrivit Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău.

Diferenţele de temperatură, seceta pedologică şi vântul puternic au produs pagube însemnate cultivatorilor de grâu. În cazul în care nu vor cădea precipitaţii în perioada următoare, specialiştii se aşteaptă la producţii pe jumătate faţă de cele înregistrate anul precedent.

„Avem multe înştiinţări pentru cultura de grâu. Temperaturile au fost anormale pentru lunile martie şi aprilie, ziua erau 30 de grade Celsius, dimineţile răcoroase, decalajele acestea mari împreună cu lipsa precipitaţiilor, cu seceta pedologică pentru că iarnă nu prea am avut au determinat pagube.

Au fost înregistrat coduri galbene de vânt, rafalele puternice au făcut ca precipitaţiile căzute să se evapore foarte repede. La o primă evaluare undeva la 50-60% din suprafaţa de teren cultivată cu grâu, din aproape 50.000 de hectare a fost afectată.

Dacă ar mai cădea ceva precipitaţii sperăm că se va mai îmbunătăţi situaţia, măcar bobul să fie greu dacă spicul nu este mare. Dacă nu va ploua, va fi mai rău ca acum, producţia ar putea scădea cu 50% faţă de anul trecut”, a declarat, Cosmin Florea, directorul DAJ Buzău.

Cultivatorii atrag atenţia că în unele zone din judeţ terenurile cu grâu au fost afectate în proporţie de 100%.

„În zona noastră, patru, cinci comune din zona Râmnicu-Sărat, respectiv Boldu, Balta Albă, Râmnicelu, Ghergheasa, Vîlcelele şi câteva comune din judeţul Brăila cultura de grâu este compromisă în proporţie de peste 80% din cauza secetei.

Este uscat, dă impresia de deşert, este de neînchipuit. Chiar aseară am fost pe câmp, sunt sole de sute de hectare afectate 100%, nu se mai poate recolta nimic. A plouat foarte puţin şi a bătut vântul, nu putem să îmbalotăm lucernă, nu putem să ierbicidăm datorită acestui fenomen.

Avem trei zile de când ne trezim la ora 4 dimineaţă să îmbalotăm lucernă, apoi bate vântul. Legat de cultura de grâu, situaţia este mai gravă ca în anii precedenţi, celelalte culturi de primăvară încă nu sunt afectate. În două, trei săptămâni dacă nu vin precipitaţii se va întâmpla la fel şi cu celelalte culturi”, a precizat, fermierul Georgian Calotă.

Fermierii afectaţi de secetă pot depune înştiinţări cu privire la suprafeţele afectate în perspectiva obţinerii unor despăgubiri.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Aprovizionarea cu apă a solului în cultura de porumb, în limite satisfăcătoare pe aproape întreg teritoriul agricol

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza agrometeorologice...
‹ adv ›

ANM: Cod galben de vânt în judeţul Caraş-Severin, până vineri dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă până vineri...

AgroMeteo: Ritmurile de vegetaţie ale culturilor agricole vor evolua normal în aproape toată ţara

Seceta pedologică moderată şi puternică în cultura grâului de toamnă se menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole