20.6 C
București
sâmbătă, 11 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleFăinarea la măr - sfaturi pentru control, tratamente

Făinarea la măr – sfaturi pentru control, tratamente

Făinarea la măr este o boală frecvent întâlnită în livezile de măr, produsă de ciuperca Podosphaera leucotricha, cu o dezvoltare sporită după înflorit.

Astfel, în special în fenofaza sfârșitul înfloririi (BBCH 69–71) se recomandă verificarea pomilor la infectarea cu rapăn și făinare.

Temperatura optimă pentru germinarea sporilor ciupercii ce provoacă făinarea la măr este de 20-22°C , iar umiditatea atmosferică >70%.

Cele mai sensibile la atacul făinării sunt frunzele abia apărute, de câteva zile, boala însă fiind prezentă încă din etapa dezmuguritului, infectând organele tinere formate. Astfel, ciuperca atacă mugurii, inflorescențele, lăstarii și fructele.

Ulterior, organele atacate sunt mai vulnerabile, inclusiv mai sensibile la condițiile din timpul iernării.

Cum recunoaștem făinarea la măr

tratament fainare mar
 • Frunze – pete albe sau maronii pe partea inferioară a frunzelor, se răsucesc sau se
  ondulează, iar țesutul moare.

Lăstari – se opresc din creștere și se usucă, mugurii terminali infectați în timpul iernii sunt desfăcuți și acoperiți cu o pâslă fungică albă. Frunzele și lemnul lăstarilor noi sunt acoperite cu o pâslă albă, făinoasă.

Fructe – prezintă rar simptome, în aceste cazuri rare, apare rugozitatea reticulară.

Ce trebuie să cunoaștem pentru un control eficient

 • Boala (miceliul fungic infecțios) iernează în mugurii și lăstarii infectați. Astfel, tratamentele preventive sunt foarte utile în controlul bolii.
 • Înghețurile puternice din timpul iernii pot distruge hifele ciupercii din mugurii infectați.
 • Vremea caldă și umedă este suficientă pentru infecții. Nu este necesară umezirea frunzelor.
 • Făinarea infectează țesutul plantelor tinere.

Făinarea la măr – tratamente și control

făinarea la măr

Utilizarea soiurilor mai puțin sensibile este o măsură importantă în controlul majorității bolilor.

În cazul făinării, dacă combatem intensiv rapănul, tratamentele sunt suficiente și pentru făinare.

Se recomandă tăierea lăstarilor și înlăturarea mugurilor infectați (mai ales mugurii terminali) în perioada tăierii de iarnă, dar și sezonului de vegetație.

Tratamente recomandate împotriva bolii făinarea la măr în grădină sau pe suprafețe mici:

făinarea la măr

Pentru a controla eficient făinarea la măr, tratamentele realizate înainte de înflorit și imediat după căderea petalelor sunt cruciale.

În condiții de grădină sau suprafețe mici, puteți utiliza unul dintre următoarele produse, cu impact minim, admise spre utilizare în mai multe țări și în agricultura ecologică (listă realizată conform recomandărilor FIBL):

Bicarbonatul de potasiu

Bicarbonat de potasiu – are cea mai bună acțiune atunci când este aplicat pe frunzișul umed în timpul fazei de infectare.

Cum acționează? Bicarbonatul de potasiu provoacă spargerea hifelor și inhibă formarea miceliului sporilor germinați datorită proprietăților higroscopice și a valorii ridicate a pH-ului.

Citiți mai multe despre Bicarbonatul de potasiu – fungicid eco, util în culturile de legume și la pomi.

Sulful

Sulf (sulf micronizat, sulf lichid) – sulful este eficient atât în controlul făinării cât și considerat un acaricid bun. Cu cât temperatura este mai înaltă, cu atât acțiunea preparatelor cu sulf este mai bună.

Cum acționează? Sub influența umidității, a luminii și a oxigenului se formează dioxid de sulf, acesta inhibă creșterea, fiind toxic pentru ciuperci.

Temperaturile mai joase de 12 °C reduc eficiența, iar cele de peste 25 duc la evaporare, deci o durată scurtă de acțiune.

Tratamentele cu bicarbonat de potasiu și cu sulf micronizat împotriva făinării se fac de la începutul înfloririi (stadiul E) până la finalizarea creșterii lăstarilor scurți și lungi.

Alumina

În condiții de temperaturi reduse în care sulful e puțin eficient, în ajutor în controlul făinării la măr vin produsele pe bază de oxid de aluminiu (alumină).

Alumina este eficientă și la temperaturi joase, în plus, soiurile de măr sensibile la sulf și rugozitate o tolerează mai bine.

Cum acționează? Ionii de aluminiu au un efect toxic direct asupra sporilor care germinează într-un mediu acid (pH 3,0–3,5).

În plus, efect parțial în controlul bolii făinarea la măr au demonstrat în cadrul experiențelor: polisulfura de calciu (în repaus vegetativ sau imediat după ieșire din acesta), biostimulatorii pe bază de laminarină, lecitina (inhibă răspândirea ciupercii, nu și germinarea sporilor).

Vezi mai multe despre Polisulfura de calciu sau zeama sulfocalcică – mod de acțiune, utilizare.

Făinarea la măr, tratamente

făinarea la măr

Tratamentele pentru controlul făinării la măr, în funcție de presiunea infecției în anii precedenți, soi și starea culturii, se pot face în perioada:

 • Umflarea mugurilor – produse pe bază de sulf (de ex. Kumulus DF, Thiovit Jet, SULFOMAT 80 PU).
 • Urechiușe de șoarece – produse pe bază de sulf.
 • Buton roz – atât produsele cu sulf menționate anterior cât și pentiopirad (Fontelis 0,75 l/ha), penconazol (Topas 100 EC 0,3 l/ha), difenoconazol (Score 250 EC 0,2 l/ha), tebuconazol.
 • Înflorit – cu produsele sistemice menționate anterior.
 • Scuturare petale – cu unul dintre produsele menționate anterior.
 • Fruct în creștere 10 mm – se înlătură lăstarii afectați, se fac tratamente cu unul din produsele menționate anterior.
 • Fruct de dimensiunea unei nuci – se înlătură lăstarii afectați, se fac tratamente cu unul din produsele menționate anterior.
 • Fruct 3/4 dimensiune normală.
 • În repaus vegetativ sau imediat după ieșire din acesta

Pentru a vizualiza lista completă a produselor omologate pentru controlul făinării accesați codexul-fitosanitar.ro.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce nu leagă sau se fac fructe puține la cireș

O înflorire abundentă nu întotdeauna înseamnă și o cantitate...
‹ adv ›

Musca cireselor – monitorizare și combatere

Unul dintre cei mai importanți dăunători la cultura cireșului este musca europeană a cireșului Rhagoletis cerasi, popular musca cireselor...

Dirijarea ramurilor la pomi – cum și de ce se face

Pe lângă lucrarea generală de tăieri, pomii, pe parcursul creșterii, mai pot avea nevoie de operațiuni complementare, de dirijare....
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole