Vremea umedă și răcoroasă din a doua decadă a lunii aprilie 2024 poate favoriza apariția și dezvoltarea în culturile de cereale a următorilor patogeni:
Pucinia striiformis – Rugina galbenă a cerealelor. Patogenul atacă frunzele, tulpinile, tecile, spicele, aristele. Primele infecții le-am observat la poaceele din gazon în acest an. La soiurile sensibile este posibil să avem deja simptome.
În următoarea perioadă vă vom ține la curent cu evoluția acestui patogen. Să ne aducem aminte că, anul trecut rugina galbenă a făcut ravagii prin culturi, diminuând mult producțiile. Deci, sursă de inocul există suficientă.
Rhizoctonia solani – Rizoctonioza cerealelor. Este deja prezentă la soiurile sensibile de grâu și orz din vestul țării unde a produs putrezirea coroanei radiculare și căderea plantelor.
Patogenul atacă rădăcinile și baza tulpinilor. Pe rădăcinile puse pe mediu de cultură au crescut micelii specifice de Rhizoctonia solani, dar și de Fusarium sp.
Putrezirea coroanei radiculare este o formă gravă de atac produsă de cei doi fungi amintiți. Condițiile climatice din acest moment vor duce probabil la pierderi de producție în solele bolnave.
Gauemannomyces graminis – Îngenuncherea cerealelor păioase. Acest fung se dezvoltă în condiții de temperaturi scăzute și umiditate.
Este un patogen foarte periculos ce poate produce pagube importante în recoltă, deoarece atacă rădăcinile și baza tulpinii.
În consecință, plantele pot cădea la sol sau pot avea spice albite, sterile total sau parțial. Vom vedea dacă vom avea infecții în următoarea perioadă.
Pseudocercosporella herpotrichoides – Pătarea în ochi a bazei tulpinii. Acest patogen nu atacă rădăcinile ci doar baza plantei unde se observă pete lenticulare albicioase cu un punct negricios în centru (aspect de ochi).
Petele sunt delimitate de țesutul sănătos printr-o margine de culoare brun – închis. În urma atacului, plantele cad la sol sau pot avea spice albite, sterile total sau parțial.
Rhynchosporium secalis – Rincosporioza orzului și secarei, arsura frunzelor sau „boala nordului”.
Acest patogen poate infecta orzul în zonele reci și umede (temperaturi cuprinse între 5 – 20 0C și umiditate ridicată).
Blumeria graminis – Făinarea cerealelor. Patogenul este iubitor de răcoare și umiditate. El este deja prezent în culturile de cereale. Condițiile actuale vor duce la creșterea frecvenței și intensității atacului, mai ales în culturile dese și la soiurile sensibile.
Pe fondul climatic actual fermierii trebuie să-și monitorize culturile cu mare atenție pentru a depista din timp focarele de infecție și a trece la efectuarea unui tratament dacă pragul economic de dăunare este depășit sau întrunit.
Autor: Șef lucrări Dr. Ing. Cotuna Otilia, FACULTATEA DE AGRICULTURĂ – USV „Regele Mihai I” din Timișoara, Departamentul de Biologie și Protecția Plantelor.