14.3 C
București
luni, 7 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgroMeteo: Dezvoltarea speciilor pomi-viticole se va desfăşura normal în majoritatea zonelor agricole

AgroMeteo: Dezvoltarea speciilor pomi-viticole se va desfăşura normal în majoritatea zonelor agricole

Vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată în cea mai mare parte a ţării, astfel că procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal în majoritatea zonelor agricole, potrivit prognozei agrometeo emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 20 – 26 aprilie.

În depresiunile din centrul ţării ritmurile vegetative ale plantelor vor fi uşor încetinite, pe fondul temperaturilor minime mai scăzute din aer şi sol.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 7 şi 13 grade Celsius în prima parte a perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, şi 5 – 13 grade în restul zilelor, abaterile termice negative fiind de 1 – 4 grade Celsius, în aproape toate zonele de cultură.

‹ adv ›

Temperatura maximă a aerului va oscila între 10 şi 18 grade la nivelul întregului teritoriu agricol, iar temperatura minimă a aerului se va situa între 0 şi 10 grade în toate regiunile, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei.

Potrivit prognozei, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 8 – 12 grade în aproape toată ţara, valori favorabile desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de primăvară, precum şi efectuării semănatului la speciile prăşitoare.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol în cea mai mare parte a regiunilor.

În cultura grâului de toamnă, conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică) pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în estul şi sudul Transilvaniei.

Rezerva de umiditate a solului se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim în Maramureş, Crişana şi Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local în nordul şi sudul Olteniei, în nordul, nord-vestul, vestul, sudul şi estul Munteniei şi, izolat, în estul Moldovei şi al Dobrogei.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim în Crişana şi Transilvania, în cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei, în centrul şi sud-vestul Dobrogei şi, izolat, în nord-estul Banatului.

În Oltenia şi Maramureş, local în nordul, centrul, estul şi sud-estul Dobrogei, în nordul, vestul şi nord-vestul Banatului, în nordul, estul, centrul şi sudul Moldovei, izolat în vestul şi sudul Munteniei se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).

Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal în majoritatea zonelor agricole, iar în depresiunile din centrul ţării, ritmurile vegetative ale plantelor vor fi uşor încetinite, pe fondul temperaturilor minime mai scăzute din aer şi sol.

Orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă vor parcurge alungirea tulpinii (30-100%) şi înspicarea (10-30%), cu o stare de vegetaţie medie şi bună.

În semănăturile tardive se vor continua apariţia frunzei a treia (70-100%) şi înfrăţirea (10-100%), plantele având o vigurozitate şi uniformitate medie şi slabă, iar densitatea mai redusă.

În sudul, vestul şi sud-estul teritoriului agricol, rapiţa se va afla în faza de înflorire (10-50%), iar în restul zonelor de cultură se va înregistra alungirea tulpinii, butonizarea şi apariţia inflorescenţelor (30-100%).

În toate plantaţiile pomicole, la speciile de sâmburoase (cireş, piersic, vişin, cais), se vor continua legarea rodului şi creşterea frunzelor/lăstarilor, iar la seminţoase, dezmugurirea, înfrunzirea, butonizarea şi înflorirea.

La viţa-de-vie se vor semnala fazele de dezmugurire, creştere a frunzelor şi lăstarilor, izolat fiind posibilă apariţia inflorescenţelor la soiurile timpurii de masă, îndeosebi în podgoriile din jumătatea de sud a ţării.

Culturile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) se vor afla la germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze (20-100%). De asemenea, lucrările agricole de semănat se vor desfăşura pe suprafeţe agricole extinse, în aproape toată ţara.

În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr îşi va continua germinarea şi răsărirea (10-90%), iar soiurile timpurii de cartof vor parcurge încolţirea şi răsărirea.

„Condiţiile agrometeorologice vor permite continuarea lucrărilor agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) cu excepţia zilelor cu precipitaţii”, dau asigurări specialiştii ANM.

Aceştia recomandă continuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, sfeclă de zahăr, cartof), administrarea de îngrăşăminte minerale complexe la speciile de toamnă, efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor, bolilor şi dăunătorilor la culturile de câmp şi aplicarea tratamentelor fitosanitare în vii şi livezi. 

Urmărește actualizările ANM pe acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Cod portocaliu de averse torenţiale în judeţele Bacău, Buzău, Vrancea şi Constanţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, noi...
‹ adv ›

ANM: Cod galben de averse în jumătate din ţară, până duminică

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o nouă atenţionare Cod galben de averse, valabilă până duminică la...

ANM: Cod roşu de ploi în localităţi din judeţul Constanţa, marţi dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare nowcasting Cod roşu de ploi în localităţi din judeţul Constanţa. Astfel, în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole