Una dintre cele mai frecvente probleme la răsadurile de ardei este schimbarea culorii frunzelor – îngălbenirea răsadului de ardei. În acest articol discutăm despre cauzele posibile.
Irigarea incorectă
Primul și cel mai frecvent motiv ce duce la îngălbenirea răsadului de ardei, iar plantele nu mai cresc este, în mod banal, irigarea necorespunzătoare. Ardeiul nu tolerează excesul de umiditate.
Ca urmare, rădăcinile se sufocă în amestecul de sol umed, plantele se pot
frânge, să se îngălbenească și să încetinească în creștere. Prin urmare, este important să vă asigurați că solul se usucă ușor între udări.
Cealaltă extremă este să udați după o pauză prea mare, iar acest lucru poate provoca, de asemenea, îngălbenirea răsadului. Dacă vedeți o plantă de ardei care se veștejește, verificați cu degetul umiditatea din sol.
Vezi și Fuzarioza sau ofilirea la ardei – 15 reguli de prevenire.
Dacă solul este uscat, udarea regulată va revitaliza planta destul de repede. Deși este important să nu udați prea mult plantele de ardei, este, de asemenea, important să vă asigurați că solul nu rămâne uscat prea mult timp.
Temperatura apei: atunci când udați legumele, este important să acordați atenție temperaturii apei, recomandată fiind apa de temperatura camerei. Apa rece pentru udare provoacă stres la plante.
V-ar putea fi util și articolul Irigarea ardeiului prin picurare. Sfaturi pentru recolte bune.
Insuficiența nutrienților
Îngălbenirea răsadului de ardei poate fi cauzată și de o nutriție necorespunzătoare. Pentru a preveni astfel de probleme, răsadurile ar trebui să fie fertilizate în mod regulat. În recipient, răsadurile de ardei cresc timp de 2-2,5 luni.
Volumul ghivecelor este mic, astfel acele substanțe nutritive care au fost inițial în substrat, de cele mai multe ori, nu sunt suficiente. Și dacă rezerva lor nu este completată, este inevitabil să existe o lipsă de elemente nutritive, ceea ce va afecta imediat aspectul plantelor.
Azotul este un nutrient important și unul dintre primele simptome ale lipsei de azot este îngălbenirea frunzelor. În cazul în care se îngălbenesc frunzele inferioare, nu este suficient azot.
Este probabil ca solul în care ați semănat să fie sărac în nutrienți sau ca ardeii în creștere să fi consumat deja tot azotul.
Îngălbenirea frunzelor începe de la baza plantei de ardei și, în cele din urmă, se îndreaptă către vârf. Azotul este un nutrient mobil, ceea ce înseamnă că plantele pot transporta azotul dintr-o zonă la alta.
Atunci când plantele de ardei rămân fără azot, încep să transmită substanțele nutritive rămase de la frunzele bătrâne în sus, către noii lăstari, astfel încât frunzele inferioare se îngălbenesc primele, iar atunci când deficitul de azot continuă, acestea se veștezesc.
Problema poate fi rezolvată prin pulverizarea de îngrășământ foliar lichid cu azot pe frunze, cu jumătate din doza recomandată.
În cazul carenței de fier, îngălbenirea începe la baza frunzei și se extinde treptat pe întreaga suprafață a acesteia. Doar nervurile frunzelor rămân de un verde strălucitor.
În timpul irigării, adăugați în apă macronutrienți, de a căror carență suferă răsadurile, sau folosiți un îngrășământ mineral gata preparat, conform recomandărilor producătorului.
Îngrășămintele complexe solubile în apă etichetate „Pentru răsaduri” sunt potrivite.
Magneziul este un alt nutrient necesar pentru sănătatea frunzelor. În cazul deficitului de magneziu, veți constata că nervurile frunzelor vor rămâne verzi, în timp ce restul frunzelor vor fi de un galben pal.
În mod similar cu ameliorarea foametei de azot, puteți aplica îngrășământ foliar lichid cu magneziu, dar asigurați-vă că diluați doar jumătate din norma recomandată, pentru a nu arde răsadurile.
Pentru ca răsadurile de ardei să fie sănătoase și să nu ducă lipsă de substanțe utile, se hrănesc înainte de plantare de cel puțin două ori.
Dacă este necesar, mai ales dacă răsadurile cresc în recipiente mici, numărul de hrăniri este mărit. Este posibil să se alterneze între hrănirea radiculară și cea foliară.
Prea mult clor: dacă există prea mult clor în sol, poate apărea îngălbenirea răsadului de ardei. Clorul poate proveni din apă sau poate fi reziduu din îngrășămintele administrate plantelor de-a lungul anilor.
Îngălbenirea din cauza excesului de clor este rară, așa că este posibil să doriți să investigați mai întâi celelalte cauze din această listă.
Vezi mai multe despre Fertilizarea ardeiului – perioade importante, sfaturi.
Îngălbenirea răsadului de ardei – curenții de aer
Curenții de aer pot provoca, de asemenea, îngălbenirea frunzelor. Ardeii sunt plante iubitoare de căldură, în special răsadurile sensibile, care nu tolerează nicio expunere la frig.
Dacă vinovatul este curentul de aer și, în consecință, o scădere a temperaturii, îngălbenirea răsadului va fi oarecum neregulată.
Acesta este un mod de a distinge stresul provocat de frig față de deficiența de nutrienți.
V-ar putea fi util și articolul Răsadul de ardei – sfaturi la creștere și plantare.
Îngălbenirea răsadului de ardei – fluctuațiile de temperatură
Ardeiul este o cultură care iubește căldura. Acest lucru trebuie luat în considerare atunci când se cultivă răsaduri. Intervalul de temperatură optim pentru răsaduri este de 23-25°C.
La valori mai mici, frunzele încep să se îngălbenească și să cadă, iar când temperatura scade la 15°C, răsadurile stagnează sau chiar pot muri.
De la aerul rece care vine de jos, pământul se răcește, ceea ce face ca rădăcinile să absoarbă mai rău apa și nutrienții.
Lumină insuficientă
Răsadurile de ardei se pot îngălbeni și din cauza lipsei de lumină. În cazul unei luminozități scăzute, nici partea de la suprafață și nici sistemul radicular nu se pot dezvolta pe deplin.
Ca urmare, răsadurile încep să se întindă și să slăbească. Frunzele inferioare încep să se îngălbenească și să cadă. Răsadurile de ardei au nevoie de o zi cu 12 ore de lumină.
Este mai bine să suplimentați lumina cu o lampă specială sau o lampă fluorescentă sau o lampă LED cu lumină rece. Principalul lucru este că lampa trebuie să fie puternică, dar să ofere o lumină nu prea fierbinte.
Deteriorarea sistemului radicular
Răsadurile de ardei au rădăcini foarte subțiri și fragile. Repicarea este stresantă pentru orice plantă, iar răsadurile de ardei o detestă în special. După transplantare, le ia mult timp să se refacă și se pot îngălbeni și chiar le pot cădea frunzele.
Pentru a evita traumatizarea inutilă a plantei, încercați să cultivați răsadurile de ardei fără a le repica: semănați imediat semințele în celule separate. Cea mai bună opțiune este să folosiți recipiente din turbă sau din hârtie.
În acest caz, chiar și în timpul transplantării în locul permanent nu trebuie să scoateți planta din recipient, riscând să deteriorați rădăcinile, și doar să o îndepărtați cu grijă cu tot cu substrat.
Dacă, totuși, mai trebuie să repicați răsadurile de ardei, faceți-o cât mai atent posibil.
Îngălbenirea răsadului de ardei – prezența bolilor și dăunătorilor
Bolile cum ar fi putregaiul, pot duce, de asemenea, la îngălbenirea răsadurilor de ardei. Dacă nu acționăm la timp, acestea vor distruge răsadurile.
În cazul în care se detectează semne de afectare, îndepărtați imediat toate plantele bolnave împreună cu solul și umpleți golurile cu turbă. Udați răsadurile sănătoase cu apă de temperatura camerei și dezinfectați periodic substratul.
Pete galbene apar pe frunzele răsadurilor și atunci când plantele sunt afectate de făinare. La început, petele sunt destul de mici, apoi cresc în dimensiuni și devin mai întunecate. Frunza afectată se ofilește și cade.
În plus, atacul acarienilor sau afidelor la fel pot produce pete galbene mici pe frunze. Uleiul de neem, care sufocă dăunătorii sau le afectează capacitatea de a se hrăni sau săpunul de potasiu vă pot fi utile pentru control.
Mulțumesc!
Tratament pt ardei
Mulțumesc! Carolina Popescu