17 C
București
marți, 30 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUngaria va introduce noi restricţii la importurile de produse agricole din Ucraina

Ungaria va introduce noi restricţii la importurile de produse agricole din Ucraina

Guvernul ungar va introduce noi restricţii la importurile de produse agricole ucrainene, o măsură destinată să îi protejeze pe fermieri de fluctuaţiile pieţei provocate de importurile ieftine din Ucraina, a declarat joi ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, informează AP.

Potrivit oficialului ungar, decizia din 2022 a Uniunii Europene, de a permite importurile fără taxe de produse agricole ucrainene, în ideea de a menţine economia Ucrainei pe linia de plutire după invazia rusească, a condus la o „situaţie de supra-aprovizionare severă şi preţuri semnificativ mai mici” pe piaţa agricolă europeană.

Istvan Nagy a dat vina pe UE şi Executivul comunitar pentru eşecul în a-i proteja pe fermierii europeni, care nu pot concura cu importurile ieftine, şi a adăugat că Ungaria va adopta măsuri suplimentare de protecţie „care sunt de competenţa sa naţională”.

„Bruxelles-ul şi Comisia Europeană i-au trădat pe fermierii ungari şi în schimb îi sprijină pe oligarhii ucraineni”, a spus Nagy, la o conferinţă de presă organizată joi.

Ungaria are o relaţie tensionată cu Ucraina, fiind una dintre ţările UE care a oferit cel mai mic sprijin Kiev-ului de la debutul invaziei ruseşti.

Joi, Istvan Nagy a afirmat că Executivul de la Budapesta a decis să introducă un plan în cinci puncte pentru a-i sprijini pe fermierii ungari, care include obligaţia vânzătorilor şi companiilor de logistică de a raporta Guvernului ungar care sunt produsele restricţionate importate prin Ucraina, indiferent de ţara de origine a produselor.

De asemenea, produsele procesate realizate din cereale ucrainene vor fi supuse şi ele restricţiilor, a adăugat Nagy.

Luna trecută, ţările UE au ajuns la un acord de reînnoire a suspendării temporare a taxelor vamale pentru produsele agricole ucrainene exportate în blocul comunitar.

Însă, acest acord prevede şi unele garanţii care vor forţa Comisia Europeană să reintroducă taxele dacă importurile de diferite produse vor depăşi media importurilor din 2022 şi 2023.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cricova – soiuri noi pentru vinuri și spumante selecte și oportunități excelente în turism

Combinatul de Vinuri „Cricova” din Republica Moldova marchează un...
‹ adv ›

Îngrășăminte specializate Dr Green – soluții avansate în fertilizarea culturilor

Dr Green este o companie poloneză modernă, în creștere rapidă, care produce îngrășăminte foliare inovatoare pentru toate culturile agricole.  Dr Green...

SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile

Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state cu...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole