Genul Begonia este unul dintre cele mai diverse printre plantele decorative de interior și cuprinde peste 1000 de specii, răspândite în regiunile tropicale și subtropicale ale globului.
Clasificarea științifică este destul de complicată, diferiți autori le sistematizează în felul lor.
Convențional, după elementul decorativ, begoniile sunt împărțite în două grupuri mari: cu frunze decorative și cu flori decorative. În acest articol, vom prezenta:
- Begonia – descrierea plantei;
- Specii și soiuri de begonia cu flori decorative;
- Îngrijirea begoniei cu flori ornamentale și condițiile de întreținere;
- Boli și dăunători la begonia cu flori decorative;
- Transplantarea și substratul potrivit pentru begonia;
- Înmulțirea la begonia.
Begonia – descrierea plantei
Begoniile pot fi plante anuale sau perene, erbacee și semilemnoase, urcătoare sau pendente, cu rădăcini fibroase sau tuberculi.
Frunzele decorative, suculente, de culoare verde deschis, roz sau roșie, uneori lucioase.
Florile de culori foarte variate sunt dispuse în corimbe, umbele, panicule, ciorchine. Fructul constituie o capsulă.
Din hibridările speciilor de begonii s-au obținut multipli hibrizi decorativi. Soiurile sunt foarte diferite după formă, cromatică, gradul de pubescenţă şi alte caractere.
Begoniile cu flori decorative sunt renumite pentru cele 1-2 inflorescențe dense de flori simple sau bătute, la unele varietăți asemănătoare cu trandafirii, bujorii, anemonele, garoafele.
Ating în înălțime 20-50 cm și se dezvoltă ca un arbust compact.
Ca toate begoniile, au frunzele asimetrice, cel mai adesea în formă de inimă, cu o margine zimțată. Culoarea lor variază de la purpuriu, verde deschis la verde închis, strălucitoare sau mate.
Specii și soiuri de begonia cu flori decorative
După cum am menționat, toate begoniile moderne cu înflorire frumoasă sunt hibrizi care au trecut printr-o selecție lungă și complexă, adesea aceleași soiuri în diferite cataloage sunt denumite diferit.
Paleta de culori a florilor variază de la alb, galben, roz, portocaliu, roșu, violet la combinații contrastante de două culori.
Begonia veșnic înfloritoare (Begonia semperflorens sau Begonia cucullata), este o specie hibridă, care a fost obținută prin încrucișarea a peste 5 soiuri diferite de begonii din America Latină.
Plantele au frunze simple ovale, de culoare roșu închis sau verde închis, lucioase, dispuse altern pe lăstarii suculenți.
Fiecare plantă este împodobită cu inflorescențe de flori albe, roz sau roșii, situate pe tulpini florifere lungi, care apar de la axilele frunzelor. Florile pot fi atât bătute, cât și simple, înflorește constant și neîncetat.
Această begonia are un număr foarte mare de soiuri și varietăți de begonia:
- begonii scunde (până la 20 cm) „Cocktail”, „Eureka”, „Olimpia”, „Queen”
- cu creștere medie (aproximativ 25 cm) „Ambassador”, „Vision”, „Victory”
- begonii înalte din seria „Stara”, „Lotto”, „Baby Wing Pink”, „Inferno” care ating jumătate de metru.
Begonia x hybrida „Elatior”, cuprinde un grup de soiuri, care își datorează popularitatea florilor mai mari, asemănătoare cu anemonele și trandafirii, abundenței de culori și capacității de a înflori iarna sau aproape neîntrerupt.
În unele surse se declară că înfloresc pe tot parcursul anului, deși au nevoie de o perioadă de repaus.
„Elatior” se cultivă atât în interior, cât și în grădină. Plantele formează tufe compacte și luxuriante, cu flori viu colorate, care acoperă dens întregul tufiș.
Begoniile din grupul „Lorraine” înfloresc iarna, iar paleta de culori a florilor este limitată la nuanțe de alb și roz.
Begoniile din grupul „Belleconia”, „Pendula” cuprind plante pedente cu flori curgătoare.
Îngrijirea begoniei cu flori ornamentale
Begonia nu este o plantă pretențioasă, însă pentru a menține o înflorire cât mai îndelungată sau chiar neîntreruptă, necesită îngrijire potrivită.
Lumina potrivită pentru begoniile cu flori ornamentale
Preferă lumină difuză și ușor semiumbrite. Lumina directă a soarelui nu este tolerată de plante, mai ales în timpul verii.
Pervazurile de vest și de est sunt considerate ideale pentru aceste begonii, iar durata orelor de lumină trebui să fie, în mod optim, de 16 ore.
În timpul iernii, se recomandă ca plantele aflate în faza de înflorire să primească lumină suplimentară sau să fie mutate într-un loc mai bine luminat.
Pe toată durata înfloririi, begoniile nu trebuie întoarse sau mutate, deoarece pot reacționa la o schimbare bruscă a luminii, prin căderea mugurilor sau a florilor.
Temperatura optimă pentru begonia cu flori decorative
Begoniile sunt puțin pretențioase la temperatură, principala atenție trebuie să fie la temperatura minimă admisă iarna, nu mai mica de 18-20o C.
În restul anului, se adaptează la condițiile obișnuite din încăpere, temperatura optimă pentru begonia fiind considerată de la 20 la 25 o C.
Begoniilor le place stabilitatea, schimbările bruște de temperatură, mai ales în faza de înmugurire și înflorire, precum și căldura excesivă, reduc perioada de înflorire.
Nu tolerează curenții de aer și schimbările bruște de condiții și au nevoie de o adaptare treptată la aerul proaspăt și la încăperi noi.
Udarea și umiditatea aerului pentru begonia
Pentru înflorirea abundentă timp de mai multe luni, trebuie să se controleze cu atenție umiditatea substratului la begonia.
Begoniile cu flori decorative au nevoie de udare moderată pentru a menține o umiditate ușoară și stabilă.
Udarea excesivă este foarte periculoasă, deoarece nu le place apa stagnantă și umiditatea excesivă, cu udări abundente, fluctuații bruște ale umidității substratului.
În timpul iernii, udarea se reduce la minimum, menținând doar o ușoară umiditate a solului și lăsându-l să se usuce aproape complet.
Plantele sunt udate cu apă moale, de temperatură camerei.
Begoniile se udă cu atenție, deoarece nu tolerează pătrunderea apei pe frunze și tulpini, chiar și picăturile mici provoacă pătări. Din aceeași cauză, nu se pulverizează.
Fertilizarea la begonia decorativă prin flori
Aceste plante sunt sensibile la excesul de săruri minerale, așa că îngrășămintele se aplică cu moderație și cu o frecvență standard.
Fertilizarea se efectuează pe toată perioada de înflorire și de vegetație activă cu o frecvența optimă este o dată la 14-15 zile.
Se recomandă alegerea îngrășămintelor special concepute pentru begonii, dar sunt potrivite și amestecurile complexe destinate plantelor cu flori decorative.
Important să se țină cont că begoniile nu tolerează sulful, dar răspund pozitiv la introducerea de mangan și bor (se poate efectua o fertilizare suplimentară cu acid boric și mangan în proporție de 0,1 g la 1 litru de apă).
Transplantarea begoniilor cu flori decorative și substratul potrivit
Trabsplantarea se face imediat după înflorire sau înainte de începerea creșterii, foarte devreme, în februarie.
Plantele foarte mature pot fi transplantate cu o frecvență de o dată la 2 ani, dar de obicei, se efectuează anual.
Selectarea substratului pentru begonii este foarte importantă. Begoniile nu tolerează solul compactat, iar amestecul de sol trebuie să fie ușor, fertil și permiabil.
Sunt preferate substraturile slab acide, cu valori ale pH-ului cuprinse între 5,5 și 6,5. În sol se poate adăuga perlit sau vermiculită pentru a îmbunătăți permeabilitatea.
Transplantarea se realizează cu atenție, îndepărtând pământul liber de la baza bulgărului de pământ, dar încercând să se evite contactul cu sistemul radicular de la suprafață. Sarcina principală este de a așeza un drenaj înalt și puternic în partea de jos a recipientului.
Se recomandă ghivecele largi, plate, cu înălțimea mai mică decât diametrul, mai mari cu 2-3 cm față de cel precedent.
La transplantare, nivelul de îngropare a begoniilor rămâne același, doar se adaugă sol nou în jur și se tasează bine.
Boli și dăunători la begonia cu flori decorative
Din păcate, begoniile nu pot fi atribuite celor mai persistente plante de interior.
Deseori sunt afectate de afide, acarieni, tripși, dar și de boli fungice ca făinarea și putregaiul cenușiu. Este una dintre cele mai sensibile culturi de interior la nematozii din sol.
În cazuri grave unica soluție râmâne aplicarea insecticidelor sau fungicidelor.
Înmulțirea begoniei cu flori decorative
Deoarece sunt plante hibride, cea mai bună metodă de înmulțire a begoniilor este cea vegetativă, prin butași și frunze.
Butașii apicali cu 3-5 frunze (7-10 cm) se înrădăcinează într-un loc luminos la temperatura camerei, în nisip umed, sub un capac. Momentul optim este primăvara sau vara.
Înrădăcinarea frunzei tăiate: se presoară cu cărbune activ pentru dezinfectare și se fixează în nisip, perlit sau turbă, acoperind-o cu o sticlă sau peliculă transparentă.
Înrădăcinarea se efectuează cu udare moderată, într-un loc luminos. Sau se poate pune în apă și să se aștepte apariția rădăcinilor, apoi să se planteze într-un recipient mic.
La exemplarele mari și robuste ca metodă de reproducere poate fi folosită divizarea tufelor. Dar aceasta nu duce la întinerire și planta va trebui să fie reînnoită.
Citește și despre întreținerea mușcatelor curgătoare.
Sursa imaginilor utilizate în articol: canva.com.