14 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgroMeteo: Regimul hidrotermic favorabil din aer şi sol va înregistra ritmuri normale...

AgroMeteo: Regimul hidrotermic favorabil din aer şi sol va înregistra ritmuri normale de vegetaţie la culturile de toamnă

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), a emis prognoza de specialitate pentru perioada 31 martie – 5 aprilie.

Potrivit prognozei, regimul hidrotermic favorabil din aer şi sol va înregistra ritmuri în general normale de vegetaţie la culturile de toamnă, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, iar pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului din zonele de câmpie, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi intensificate, atât la culturile de câmp, cât şi la pomii fructiferi.

În acest interval, va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit la nivelul întregii ţări, chiar deosebit de caldă în zonele de câmpie.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 7 – 23 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 12 grade pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 12 şi 31 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura minimă a aerului se va situa între 2 şi 16 grade în majoritatea zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 11 – 20 grade, favorabilă pregătirii patului germinativ pentru efectuarea lucrărilor de semănat la culturile prăşitoarea (floarea-soarelui, porumb) şi sfeclă de zahăr, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie la speciile din prima urgenţă (mazăre, borceag, ovăz, orzoaică etc.) înfiinţate în epoca optimă, relevă prognoza ANM.

Sunt posibile ploi locale sub formă de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, iar izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate. De asemenea, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii.

„În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în Maramureş, Crişana şi Banat, cea mai mare parte a Olteniei, Transilvaniei şi a Munteniei, local estul şi centrul Moldovei, nordul, estul şi sudul Dobrogei.

Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi local puternică) se vor înregistra pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, centrul şi estul Olteniei, centrul Dobrogei, nordul, estul, sud-estul şi izolat vestul Munteniei, estul Transilvaniei”, arată prognoza agrometeo.

Regimul hidrotermic favorabil din aer şi sol va imprima ritmuri în general normale de vegetaţie la culturile de toamnă, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Totodată, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului din zonele de câmpie, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi intensificate, atât la culturile de câmp, cât şi la pomii fructiferi.

În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedoclimatice, culturile de orz şi grâu de toamnă îşi vor definitiva faza de formare a frunzei a treia (90-100%), continuându-se totodată înfrăţirea şi alungirea paiului (10-100%).

Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă va parcurge înfrunzirea (10-17 frunze) şi alungirea tulpinii (10-60%), iar în jumătatea sudică a ţării se va putea declanşa apariţia inflorescenţei (10-15%).

În toate plantaţiile, speciile timpurii de sâmburoase vor înregistra fazele de înmugurire, dezmugurire şi înflorire, iar la seminţoase (măr) se va semnala umflarea mugurilor de rod şi înmugurirea.

Vezi prognoza meteo în câmp pe Agmeteo.ro.

La viţa-de-vie se va continua faza de „plâns” în majoritatea podgoriilor, iar la soiurile timpurii se va înregistra începutul înmuguririi.

„În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole specifice (pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tratamente fitosanitare, etc.) se vor desfăşura în bune condiţii, în aproape toată ţara”, adaugă ANM.

Specialiştii ANM vin şi cu o serie de recomandări:

  • finalizarea semănatului culturilor din prima urgenţă, pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
  • pregătirea patului germinativ în vederea însămânţărilor de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, porumb);
  • fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK);
  • continuarea efectuării lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fitosanitare) în culturile de câmp şi pomi-viticole;
  • urgentarea arăturilor în vederea efectuării însămânţărilor de primăvară.

Urmărește actualizările ANM pe acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Valori termice mai ridicate decât cele specifice până pe 6 mai

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), a emis pentru perioada...
‹ adv ›

AgroMeteo: Seceta pedologică se menţine pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia

Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea şi...

ANM: Averse, grindină şi intensificări de vânt în toată ţara, până vineri dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o informare meteo de averse şi vânt puternic pentru toată ţara,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole