Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), a emis prognoza agrometeorologică până pe 29 martie 2024, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă, în cursul săptămânii viitoare, între 4 şi 12 grade, limite optime continuării pregătirii patului germinativ în vederea semănatului culturilor de primăvară din prima urgenţă (mazăre, borceag, ovăz, orzoaică, etc.), precum şi pentru speciile prăşitoare.
Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, pe aproape întreg teritoriul agricol.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 3 şi 16 grade Celsius, mai ridicată cu 1 – 7 grade în raport cu mediile climatologice, la nivelul întregii ţări.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 7 şi 21 grade în majoritatea zonelor de cultură, iar minima va oscila între -2 şi 10 grade în toată ţara, izolat fiind condiţii de producere a brumei.
Potrivit prognozei ANM, din punct de vedere pluviometric, se întrevăd ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului în cea mai mare parte a ţării.
De asemenea, ploile vor avea caracter de aversă şi vor fi însoţite de descărcări electrice, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate. Totodată, în zonele joase şi de luncă se va produce ceaţă, izolat asociată cu burniţă.
În cultura grâului de toamnă, rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana şi Banat, cea mai mare parte a Olteniei, Transilvaniei, Munteniei şi a Dobrogei, local vestul, sudul, estul şi centrul Moldovei.
Conţinutul de umiditate din sol se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată şi puternică în nordul, local centrul, estul şi sudul Moldovei, centrul şi estul Olteniei, sud-vestul şi centrul Dobrogei, nordul, estul şi izolat vestul Munteniei şi estul Transilvaniei.
În condiţiile agrometeorologice din următoarea săptămână, atât la culturile de toamnă, cât şi la speciile pomi-viticole, ritmurile vegetative se vor desfăşura în general în bune condiţii, în cea mai mare parte a ţării.
De asemenea, la începutul perioadei, local, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (40-100%), precum şi alungirea paiului (10-50%), la nivelul întregii ţări. Starea de vegetaţie a culturilor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile semănate tardiv şi pe terenurile afectate de fenomenul de secetă pedologică.
Rapiţa se va afla predominant la dezvoltarea aparatului foliar (8-16 frunze) şi alungirea tulpinii (10-40%), pe majoritatea suprafeţelor cultivate.
La pomii fructiferi vor predomina fazele de înmugurire şi dezmugurire, mai avansate fiind speciile extratimpurii şi timpurii de sâmburoase (cais, corcoduş, piersic), care se vor afla la înflorire.
Vezi prognoza meteo în câmp pe Agmeteo.ro.
În toate podgoriile, viţa-de-vie va înregistra repausul biologic, precum şi începutul fazei de „plâns”.
Lucrările agricole de sezon, respectiv pregătirea patului germinativ, semănatul culturilor de primăvară, tăieri şi aplicarea de tratamente în vii şi livezi, fertilizări şi erbicidări, se vor efectua în bune condiţii, cu excepţia zilelor cu precipitaţii.
Specialiştii fac următoarele recomandări:
- efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară;
- pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor din prima urgenţă (orzoaică, ovăz, mazăre, borceag, lucernă, sfeclă de zahăr);
- fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK);
- efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi aplicarea de tratamente fitosanitare) în culturile de câmp şi pomi-viticole;
- controlul evoluţiei mugurilor de rod şi a coardelor la viţa-de-vie;
- finalizarea efectuării controlului semănăturilor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă) pentru verificarea vigurozităţii plantelor.
Urmărește actualizările ANM pe acest link.