10 C
București
miercuri, 24 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleElena Mateescu, ANM: Sistemele de avertizare timpurie s-au dovedit a fi fundamentul...

Elena Mateescu, ANM: Sistemele de avertizare timpurie s-au dovedit a fi fundamentul adaptării şi al reducerii riscului de dezastre

Sistemele de avertizare timpurie s-au dovedit a fi fundamentul adaptării şi al reducerii riscului de dezastre, o modalitate eficientă de combatere a efectelor schimbărilor climatice, a afirmat, vineri, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) şi Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), sub patronajul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), au organizat o conferinţă dedicată Zilei Mondiale a Apei şi Zilei Mondiale a Meteorologiei.

„Acest eveniment este pentru noi toţi o ocazie unică de a creşte gradul de conştientizare a rolului şi relevanţei serviciilor meteorologice şi hidrologice Naţionale, comunitatea meteorologică oferind instrumente şi cunoştinţe, atât în ceea ce priveşte combaterea, cât şi adaptarea la schimbările climatice.

Rolul nostru, al meteorologilor, ca cercetători ai domeniului şi oameni de ştiinţă, nu a fost niciodată mai important decât în aceste momente. Eforturile noastre de astăzi vor asigura o lume mai sigură şi mai sănătoasă generaţiilor viitoare.

Sistemele de avertizare timpurie s-au dovedit a fi fundamentul adaptării şi al reducerii riscului de dezastre, o modalitate eficientă de combatere a efectelor schimbărilor climatice, oferind un cadru rentabil şi fiabil de a apăra viaţa, bunurile şi mijloacele de trai ale oamenilor de pericolele naturale cum ar fi inundaţiile, valurile de căldură şi furtunile”, a menţionat Elena Mateescu.

Directorul general al ANM a subliniat că acţiunea climatică presupune luarea unor măsuri urgente de combatere a schimbărilor climatice şi a impactului lor, deoarece efectele schimbării climatice se manifestă în toate domeniile vieţii, incluzând sănătatea şi calitatea vieţii în sine.

La rândul său, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a afirmat că schimbările climatice reprezintă un adevăr incontestabil.

„Probabil că fiecare dintre noi resimţim nu doar efectele sociale, economice, ci şi efectele de mediu. Lângă graniţa noastră, există nişte ecosisteme distruse iremediabil. Nu trăim cele mai simple vremuri. Schimbările climatice reprezintă un adevăr incontestabil.

Trebuie să acţionăm, nu mai avem timp de pierdut! Le mulţumesc colegilor de la Administraţia Naţională de Meteorologie cărora le apreciez foarte mult activitatea pe care o desfăşoară.

Totodată le mulţumesc colegilor care îşi dedică viaţa profesională gospodăririi resurselor de apă. Sperăm că vom găsi soluţiile cele mai bune pentru a face faţa provocărilor actuale”, a subliniat Fechet.

Totodată, cei doi secretari de stat din cadrul MMAP, Sorin Ionuţ Banciu şi Dan Ştefan Chiru, au apreciat iniţiativa de a strânge sub umbrela unei acţiuni comune personalităţi şi specialişti atât din domeniul meteorologiei, hidrologiei şi gospodăririi apelor, cât şi din arii conexe, dar interdependente.

Mesajele de celebrare ale celor două zile au fost susţinute de reprezentanţii celor două instituţii, Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie şi Sorin Lucaci, directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”.

Totodată, directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, Sorin Lucaci, a declarat că tema aleasă în acest an pentru Ziua Mondială a Apei, „Water for peace”, aduce o dimensiune nouă a acestei resurse naturale.

„Deşi mai mult de 3 miliarde de oameni din întreaga lume depind de apele care le traversează frontierele, doar 24 dintre state (din cele 153 de ţări care împart râuri, lacuri şi ape subterane cu vecinii lor) au acorduri pentru apa pe care o folosesc împreună.

Din fericire, printre acestea se numără şi ţara noastră. Sunt convins că împreună putem găsi soluţii pentru a reface şi întreţine armonia dintre comunităţi folosind semantica naturală şi socio-economică a acestei resurse esenţiale.

Acest efort înseamnă acorduri şi convenţii între state, precum şi parteneriate la nivel local şi totodată instituţional. Cooperarea internaţională în gestionarea apei devine un pas crucial către un viitor mai paşnic pentru toţi locuitorii planetei. La mulţi ani tuturor de Ziua Mondială a Apei!”, a subliniat Lucaci.

Problematica evenimentului a mai fost dezbătută şi de ceilalţi vorbitori din cadrul evenimentului printre care: Ionel Sorin Bălan, director general, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Valeriu Tabără preşedinte, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” şi Dan Bălteanu, director, Institutul de Geografie al Academiei Române etc.

Invitaţii au subliniat totodată importanţa transmiterii rapide a informaţiilor furnizate de către meteorologi, hidrologi şi climatologi, precum şi gestionarea eficientă a resurselor de apă. În acelaşi timp, şi-au manifestat îngrijorarea legată de evoluţia climatică şi hidrometeorologică, prin raportare la efectele deja vizibile ale schimbărilor climatice.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Județul Timiș – unul dintre cele mai puternice hub-uri agricole regionale

Vestul ţării câștigă tot mai mult teren în planurile...
‹ adv ›

Timiş: 23 tone de îngrăşământ chimic păstrat necorespunzător, găsite de poliţişti la firme agricole

O cantitate de 23 tone de îngrăşământ chimic cu azot şi produse pentru protecţia plantelor, păstrate necorespunzător sau cu...

Cauze ce duc la îngălbenirea răsadului de ardei, a plantelor tinere

Una dintre cele mai frecvente probleme la răsadurile de ardei este schimbarea culorii frunzelor - îngălbenirea răsadului de ardei....
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole