12.4 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleOdile Renaud-Basso: Sprijinul BERD pentru exporturile Ucrainei nu este afectat de protestele...

Odile Renaud-Basso: Sprijinul BERD pentru exporturile Ucrainei nu este afectat de protestele europene 

Sporirea opoziţiei politice faţă de exporturile ucrainene de cereale prin Europa nu va afecta eforturile Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare de a ajuta Ucraina să-şi aducă produsele pe piaţă, a afirmat marţi preşedintele BERD, Odile Renaud-Basso, într-un interviu acordat Reuters.

Instituţia încă vrea anul acesta să lanseze o schemă cu sectorul privat pentru a asigura transportul intern de marfă, şi continuă să lucreze la aşa-numitele „culoare de solidaritate” care permit Kievului, de la începutul războiului, să canalizeze mai mult de jumătate din exporturile sale de cereale prin Europa, a declarat Odile Renaud-Basso.

Oficialul a adăugat că activitatea BERD nu este afectată de protestele prin care fermierii polonezi au blocat punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi au cerut restricţionarea produselor agricole ucrainene, temându-se de concurenţa neloială.

„Lumea are nevoie de produsele din Ucraina şi de asemenea Ucraina trebuie să-şi poată susţine economia, efortul de război şi aşa mai departe, ei trebuie să aibă resursele necesară şi să poată face exporturi”, a explicat şeful BERD.

Oficialul a adăugat că destul de multe proiecte BERD sunt menite să faciliteze tranzitul de mărfuri ucrainene, inclusiv pe calea ferată, şosele şi porturi.

„Acum BERD se concentrează pe un mecanism de asigurare pentru transportul intern. Sperăm să funcţioneze în cursul anului”, a anunţat preşedintele BERD.

De la începutul invaziei ruseşti, BERD a investit anual 1,5 – două miliarde de euro în Ucraina. Deşi în urma majorării capitalului, BERD va putea să-şi dubleze sprijinul, acest lucru se va întâmpla doar dacă ţara nu mai este implicată într-un conflict activ şi a ajuns la faza de reconstrucţie.

Dacă sprijinul financiar al SUA către Ucraina se va reduce, ar putea fi afectate activităţile BERD, precum şi economia ucraineană.

„Monitorizăm cu atenţie evoluţiile”, a declarat Odile Renaud-Basso.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

APIA a efectuat plăţi de aproape 124 milioane lei, în perioada 24-26 aprilie 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a...
‹ adv ›

Acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene în Caraș-Severin

Ministerul Mediului a emis, vineri, acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de 81 de turbine,...

FNGCIMM: 18 instituţii de credit intenționează să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus

Un număr de 18 instituţii de credit şi-au exprimat intenţia de a participa la schema de ajutor de stat...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole