24.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleOdile Renaud-Basso: Sprijinul BERD pentru exporturile Ucrainei nu este afectat de protestele...

Odile Renaud-Basso: Sprijinul BERD pentru exporturile Ucrainei nu este afectat de protestele europene 

Sporirea opoziţiei politice faţă de exporturile ucrainene de cereale prin Europa nu va afecta eforturile Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare de a ajuta Ucraina să-şi aducă produsele pe piaţă, a afirmat marţi preşedintele BERD, Odile Renaud-Basso, într-un interviu acordat Reuters.

Instituţia încă vrea anul acesta să lanseze o schemă cu sectorul privat pentru a asigura transportul intern de marfă, şi continuă să lucreze la aşa-numitele „culoare de solidaritate” care permit Kievului, de la începutul războiului, să canalizeze mai mult de jumătate din exporturile sale de cereale prin Europa, a declarat Odile Renaud-Basso.

Oficialul a adăugat că activitatea BERD nu este afectată de protestele prin care fermierii polonezi au blocat punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi au cerut restricţionarea produselor agricole ucrainene, temându-se de concurenţa neloială.

„Lumea are nevoie de produsele din Ucraina şi de asemenea Ucraina trebuie să-şi poată susţine economia, efortul de război şi aşa mai departe, ei trebuie să aibă resursele necesară şi să poată face exporturi”, a explicat şeful BERD.

Oficialul a adăugat că destul de multe proiecte BERD sunt menite să faciliteze tranzitul de mărfuri ucrainene, inclusiv pe calea ferată, şosele şi porturi.

„Acum BERD se concentrează pe un mecanism de asigurare pentru transportul intern. Sperăm să funcţioneze în cursul anului”, a anunţat preşedintele BERD.

De la începutul invaziei ruseşti, BERD a investit anual 1,5 – două miliarde de euro în Ucraina. Deşi în urma majorării capitalului, BERD va putea să-şi dubleze sprijinul, acest lucru se va întâmpla doar dacă ţara nu mai este implicată într-un conflict activ şi a ajuns la faza de reconstrucţie.

Dacă sprijinul financiar al SUA către Ucraina se va reduce, ar putea fi afectate activităţile BERD, precum şi economia ucraineană.

„Monitorizăm cu atenţie evoluţiile”, a declarat Odile Renaud-Basso.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Botoşani: Circa 70 de vaci au murit, după ce ferma în care se aflau a luat foc

Aproximativ 70 de vaci au murit, după ce adăpostul...
‹ adv ›

Agricultura viitorului, ediția 2024. Evenimentul industriei de profil integrează în premieră o secțiune dedicată retailului, adresând întregul lanț alimentar

Cum merge agricultura românească în 2024? Depinde pe cine întrebi. Dacă îi întrebi pe fermierii mari, sau pe cei...

Satu Mare: Percheziţii la un punct de lucru de unde s-ar fi intoxicat sute de familii de albine

Două percheziţii domiciliare au avut loc, vineri, în judeţul Satu Mare, în cazul sutelor de familii de albine care...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole