17.8 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePropunerea MADR de aplicare în 2024 a Eco-schemei PD-04, acceptată de CE

Propunerea MADR de aplicare în 2024 a Eco-schemei PD-04, acceptată de CE

Propunerea Ministerului român al Agriculturii de aplicare, în 2024, a Eco-schemei „Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil”, a fost acceptată de Comisia Europeană, informează miercuri MADR.

„Comisia Europeană a acceptat propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de aplicare a Eco-schemei PD-04 „Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil”, pentru anul de cerere 2024.

Propunerea vizează adaptarea cerinţelor generale obligatorii ale eco-schemei la derogarea de la cerinţele standardului GAEC 8, aplicabile pentru anul de cerere 2024”, se arată în comunicatul instituţiei.

Potrivit sursei citate, fermierii vor putea beneficia de plata acordată prin eco-schemă într-un mod mai facil şi vor avea posibilitatea alegerii modului în care ponderea de teren alocată elementelor neproductive (5%) să fie ocupată cu: zone şi caracteristici neproductive, inclusiv terenuri lăsate pârloagă şi/sau culturi fixatoare de azot şi/sau culturi secundare.

Această opţiune va putea fi corelată cu decizia fermierului de respectare a cerinţei de bază a GAEC8, în acord cu prevederile Regulamentului (UE) 2024/587.

Pentru procentul de 4% din suprafaţa de teren arabil de la nivel de fermă, fermierul va putea opta pentru variantele menţionate cu precizarea că, atunci când se vor înfiinţa culturi fixatoare de azot sau culturi secundare, nu vor fi utilizate produse de protecţie a plantelor, subliniază MADR.

În cazul diferenţei de suprafaţă dintre cerinţa de bază a GAEC şi cerinţa eco-schemei utilizarea produselor de protecţie a plantelor va fi permisă.

În acest sens, pentru anul 2024 la accesarea eco-schemei PD-04, fermierii nu vor fi obligaţi să respecte concomitent, primele 2 condiţii generale obligatorii (să rezerve 5% din terenul arabil pentru elemente neproductive şi 5% fixatoare de azot) având beneficiul de a alege una dintre cele trei condiţii generale obligatorii enumerate anterior.

Ministrul Agriculturii, Florin Ionuţ Barbu, a solicitat în cadrul Consiliului AGRIFISH din luna februarie modificarea Regulamentului (UE) 2021/2115 privitor la rotaţia culturilor (GAEC 7) şi 4% pârloagă (GAEC 8), iar propunerea a fost acceptată de Comisia Europeană, urmând să facă obiectul unor modificări ale Regulamentului de bază. 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de...
‹ adv ›

Ministrul Agriculturii: Retehnologizăm staţii de pompare care au fost puse în funcţiune în anul 1971

Una dintre cele mai vechi amenajări de irigaţii din România, Pietroiu- Ştefan cel Mare din judeţul Călăraşi, este în...

Ajutor de stat pentru compensarea pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate, fără înscrierea dosarelor în SIMM

Dosarele pentru acordarea ajutorului de stat în vederea compensării parţiale a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole