20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleStudenta Badoș Alexandra, desemnată Cel Mai Bun Viticultor din România – 2024

Studenta Badoș Alexandra, desemnată Cel Mai Bun Viticultor din România – 2024

Consultantul Paul Huieț și studenta USAMV București Bardoș Alexandra sunt marii câștigători ai celei de-a doua ediții a concursului „Cel mai bun viticultor din România”, organizat de Wines of Romania, în colaborare cu Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa-Istrița.

Împărțit în două secțiuni, Experți – viticultori cu experiență, cei mai mulți angajați ai cramelor și Studenți – câte trei studenți în ani terminali, desemnați de facultățile de profil din țară, concursul a constat în tăierea pregătitoare pentru rod a zece butuci pentru fiecare concurent.

Viticultorii cu experiență au avut la dispoziție 20 de minute, iar studenții – 30 de minute, pentru a demonstra că au înțeles și aplicat cerințele concursului, anume tăiere Guyot Poussard sau soluții cât mai apropiate pentru butucii repartizați.

„Este un lucru simplu, de felul în care tai via depinde cum și cât va trăi podgoria ta. Iar tăierea trebuie adaptată la intenție – dacă vrei să schimbi butucii după 5, 10, 15, 25 de ani sau mai mult”, explică unul dintre jurații internaționali care au jurizat lucrările viticultorilor cu vechime, Fabio Sorgiacomo, expert Giotto Consulting.

În urma analizei rezultatelor tuturor studenților participanți, a fost realizat și un clasament al universităților de profil. Astfel pe primul loc s-a clasat USAMV CLUJ, urmată de USV IAȘI
și USAMV BUCUREȘTI.

„Alături de parteneri, jurați, cadre didactice și, în mod deosebit, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Viticolă și Pomicolă Pietroasa-Istrița, am reușit să organizăm un concurs unic în Europa, având reprezentativitate națională de la toate facultățile de profil și un juriu internațional.

Încă o dovadă că vinul românesc este pe drumul cel bun, cu experți care își demonstrează competențele în vie și studenți din toată țara dornici să devină specialiști în domeniu și care intră astfel în atenția viitorilor angajatori”, a declarat Marinela Ardelean, fondatoare Wines of Romania și organizatoare a concursului.

„Un lucru care a devenit evident în acest concurs este că munca din teren este esențială pentru calitatea pregătirii în școală și nu pot decât să mă bucur că o studentă a USAMV București, instituție de care aparține SCDVP Pietroasa-Istrița, s-a dovedit a fi cea mai bună dintre cei 15 studenți participanți. Munca de viticultor nu este ușoară, dar este plină de satisfacții.

Să faci parte din viața vinului, din cultura care îl înconjoară, să fii bun la ceea ce faci și să știi că ai un rol important în acest act de creație, este un sentiment rar.

Vom avea mai mulți oameni pasionați de această meserie, iar acest lucru se va simți în gustul vinurilor românești”, a declarat Sorin Marin, directorul Stațiunii Pietroasa.

Câștigătorii concursului au fost premiați de Corteva (experții au primit tratamente pentru 4 hectare de vie, iar studenții – foarfeci, fierăstraie și seturi de degustare), Da Bacco (un aparat de legat electrice și două multicultivatoare pentru experți, 3 zile de experiență în companie pentru studenți), Valdo Invest (un butoi de stejar pentru câștigătorul primului loc), SCDVP Pietroasa-Istrița (vinuri de colecție).

Juriul care a analizat lucrările viticultorilor veterani a fost compus din Fabio Sorgiacomo, expert Giotto Consulting, Vicenç Canals, profesor la Academia de Tăiere a Viței-de-vie (Academia de Poda) din Spania, și Marian Ion (președinte), doctor în științe cu peste 30 de ani de experiență în viticultură.

Juriul care a evaluat studenții a fost prezidat de Alina Donici, director al Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Viticolă Bujoru, alături de Alfred Ștefan (Corteva) și Dan Ploscaru, câștigătorul concursului de anul trecut.

„Am fost plăcut surprinsă să văd că studenții care au participat la concurs au fost foarte bine pregătiți. Deși au avut mari emoții,  fiind primul lor concurs de acest fel, au reușit să arate că dețin cunoștințe solide despre principiile tăierii de rodire la vița-de-vie.

Ei sunt viitorii specialiști ce vor duce mai departe tradiția viticulturii în România. Sunt mândră de toți studenții care au participat la concurs și vreau să le transmit că toți au fost câștigătorii acestei ediții doar prin faptul că au concurat la Cel mai bun viticultor din România.

Vreau să felicit profesorii de la  catedrele de Viticultură din cadrul universităților care au pregătit studenții pentru concurs. Prin studenții lor, au demonstrat implicare, dăruire și asigurarea unui învățământ superior de calitate”, a declarat Alina Donici, președintele juriului pentru studenți. 

Wines of Romania și gazda concursului, Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa-Istrița le mulțumesc participanților, juraților și partenerilor Corteva, Carrefour, Da Bacco, BioSystems, BlackCab.

Despre organizator:

WinesOfRomania.com este un proiect 100% privat, puternic ancorat în dezvoltarea sustenabilă a succesului local și internațional al vinului românesc.

Fondată de Marinela Ardelean, expert în vin și co-organizator al festivalului RO-WINE, platforma Wines of Romania reprezintă un univers digital dedicat vinurilor autohtone, iubitorilor de vin, producătorilor, importatorilor și investitorilor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Garden Fest la USV Iași – primul eveniment dedicat peisagiștilor și horticultorilor

Peste 50 de expozanți au spus „prezent” la Garden...
‹ adv ›

USV Iași organizează Conferința Internațională – Viitorul producției agroalimentare

Consulatul Regatului Țărilor de Jos de la Iași, în parteneriat Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România,  Universitatea de...

Garden Fest by USV Iași – eveniment adresat iubitorilor de plante și natură

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” (USV) își unește forțele cu sectorul antreprenorial pentru a organiza...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole