6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleGărgărița tulpinilor de rapiță a început depunerea ouălor - primele larve prezente...

Gărgărița tulpinilor de rapiță a început depunerea ouălor – primele larve prezente în vestul României

În această perioadă suntem cu ochii pe evoluția atacului celor două gărgărițe ale tulpinilor de rapiță (Ceutorhynchus napi și/sau pallidactylus). În Timiș, vremea este răcoroasă noaptea și caldă în timpul zilei.

La capcane sunt capturi puține, asta și datorită vântului rece, dar gărgărițele sunt active la nivelul plantelor. În data de 27.02.2024 (când am fost la citiri) am prelevat probe de plante pentru a efectua observații cu privire la depunerea ouălor și prezența larvelor.

Le-am analizat, iar rezultatele nu sunt deloc surprinzătoare. Avem și ouă, avem și larve, avem adulți ce se împerechează. Unde sunt localizate în acest moment sau unde am găsit primele ouă și larve?

‹ adv ›
gargarita tulpinilor de rapita
Sursă: Otilia Cotuna

Le-am găsit în nervura principală a frunzelor de la plantele mai bine dezvoltate. Ouăle depuse grupat câte 4 și forma larvelor mă fac să cred că sunt de Ceutorhynchus pallidactylus (predominante în Timiș în acest moment).

otilia cotuna

În consecință, vă recomand să verificați cu atenție plantele pentru a surprinde corect momentul optim de combatere (pot fi diferențe de la o cultură la alta din cauza tehnologiilor utilizate).

Ideal ar fi, ca tratamentul să fie făcut când avem maxim de împerechere, depunere ouă și eclozarea primelor larve. Dacă mai mult de 20% din plantele verificate prezintă ponte depuse este bine să treceți la efectuarea tratamentului.

NU UITAȚI! Un singur tratament nu este suficient. Gărgărițele apar eșalonat. Repetați tratamentul la 7-8 zile.

Mai multe detalii despre gărgărița tulpinilor de rapiță găsiți pe acest link.

Pentru detalii cu privire la metodele de combatere ale celor două gărgărițe vă rog să accesați pagina Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara dedicată fermierilor (USVT PLANT PROTECTION) și pagina BAYER CROP SCIENCE ROMÂNIA.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANPC și Romalimenta colaborează pentru conformitatea produselor alimentare

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi cei...
‹ adv ›

În 2023, UE a capturat 3,3 mil. tone de pește, cea mai mare parte e din Atlanticul de Nord-Est

În 2023, captura totală de pește în Uniunea Europeană a fost estimată la 3,3 milioane de tone în greutate...

China extinde investigaţia asupra subvenţiilor pentru produsele lactate din UE

China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, pentru a include...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole