Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului pe banii prosumatorilor, în ciuda asigurărilor din partea Guvernului că nu va introduce aşa numita „taxă pe soare”, susţin reprezentanţii Asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din Romania (APCE).
Potrivit sursei citate, prosumatorii plătesc în plus pentru aceste echipamente fără să aibă beneficii sau să fie informaţi de rolul acestui contor pe autoconsum.
Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie a solicitat membrilor săi să trimită fotografii cu astfel de instalaţii. Din sutele de imagini primite am identificat doua situaţii: în unele cazuri a fost instalat un „bloc de măsură sigilabil”; în alte cazuri au fost instalate inclusiv contoarele inteligente care sunt deja funcţionale.
‹ adv ›
Infrastructura pentru taxarea autoconsumului se construieşte în perioada în care Guvernul şi Ministerul Energiei neagă intenţia de a introduce „taxa pe soare”.
Asociaţia menţionează că, în declaraţiile oficiale, reprezentanţii Guvernului şi ANRE au încercat să acrediteze ideea că taxa pe soare poate fi aplicată doar începând cu 2026, dacă puterea instalată a prosumatorilor din România va atinge 8% din puterea totală instalată în România.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat vineri că în România nu există taxă pe soare şi nu s-a pus problema introducerii unei astfel de taxe.
El a precizat că discută acest aspect cu doamna Ditte Juul Jorgensen, directorul general al Direcţiei Generale Energie (DG Ener) din cadrul Comisiei Europene, care s-a aflat într-o vizită în România.
Întrebat dacă preşedintele ANRE ar avea libertatea să introducă o asemenea taxă printr-un ordin, ministrul Energiei a afirmat că „este exclus”, pentru că se poate aplica doar din 2026 şi aceasta în condiţiile în care puterea instalată la prosumatori ar ajunge la 8% din total sistem energetic.
Numai în România vezi asa ceva, taxa pe soare, aer, etc totul ompotriva omului.